Investitiile chineze ajung in Europa de Est la zeci de miliarde de euro si a venit vremea ca si in Romania acestea sa fie prezente, a declarat miercuri presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, la receptia de Ziua Nationala a Chinei, potrivit Agerpres.ro.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

El s-a referit in special la investitiile in domeniile energiei si infrastructurii.

"In perioada 2003-2004 guvernul Adrian Nastase a reusit sa semneze, sa realizeze cateva acorduri serioase, importante care contineau proiecte mari de investitii chineze in Romania. Zece ani de zile s-au suspendat. Guvernul condus de Victor Ponta, din care si eu am facut parte, a reluat proiectele mari de investitii, duse pana intr-o faza aproape finala. In 2016, din pacate, iar s-au suspendat. Si imi exprim speranta ca acum, dupa ce au fost reluate de actualul guvern, vom avea totusi posibilitatea ca in acest mandat sa incepem sa le vedem si finalizate. Si vorbesc aici de Centrala Nucleara de la Cernavoda, de investitiile de la Rovinari si de alte investitii", a afirmat Dragnea.

El a evidentiat ca "in Europa de Est, investitiile chineze se cifreaza la zeci de miliarde de euro". "Poate ca a venit vremea ca si in Romania aceste investitii sa inceapa sa se faca prezente, pentru ca ajuta in mod serios la dezvoltarea noastra", a punctat el.

In ceea ce priveste proiectul "Belt and Road", Liviu Dragnea a subliniat ca Portul Constanta "poate si trebuie sa devina o poarta serioasa de intrare in Europa de Est si in Europa in general".

Si ambasadorul Chinei la Bucuresti, Xu Feihong, a vorbit despre investitiile in infrastructura. El a spus ca isi doreste, in ceea ce priveste cooperarea celor doua state, "mai multe rezultate tangibile" si a mentionat negocierile in ceea ce priveste centrala de la Cernavoda sau cea de la Rovinari. "Companiile chineze si-au manifestat interesul pentru a construi strazi, cai ferate si alte proiecte de infrastructura in Romania", a punctat el.

"Guvernul roman, in spiritul pragmatismului si eficientei, a facut progrese in ceea ce priveste imbunatatirea mediului de afaceri si implementarea programului de guvernare", a afirmat Xu Feihong si a adaugat ca, in noiembrie, Romania va gazdui prima conventie a ministrilor energiei din tarile grupului 16+1.