Presedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, intr-un discurs tinut cu prilejul simpozionului "Europe: Building Trust", ca "Parcurgem o perioada de veritabila schimbare de viziune la nivelul politicilor de aparare si al ajustarilor de ordin strategic, la nivel statal. Incercam, in acest fel, sa raspundem noilor provocari cu care ne confruntam, si ma refer la riscuri si amenintari care uneori se suprapun, alteori se intersecteaza, astfel incat putem oricand asista la situatii noi, complexe."

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Seful statului a mai spus, in discursul sau, ca "mesajul nostru constant va ramane acela ca Fortele pentru Operatii Speciale ale Armatei Romaniei, prin procesul rapid de transformare pe care il parcurg, vor fi pregatite pentru actiune, capabile sa desfasoare intregul spectru de misiuni, oriunde si oricand va fi nevoie, in serviciul intereselor nationale si al apararii colective, prin cooperare cu partenerii, in cadrul NATO."

Discursul presedintelui Klaus Iohannis la simpozionul "Europe: Building Trust" (sursa: Administratia Prezidentiala):

"Domnule ministru al Apararii Nationale,

Domnule presedinte al Global Special Operations Foundation,

Domnule sef al Statului Major General,

Domnule general Everard,

Domnilor generali, ofiteri, oficiali guvernamentali, reprezentanti ai mediului academic, ai organizatiilor guvernamentale si mass-media,

Dragi invitati,

Incep prin a va marturisi ca am acceptat cu placere si, in egala masura, cu mult interes invitatia de a vorbi astazi in fata dumneavoastra.

Intalnirea cu militarii romani si aliati aflati pe teritoriul Romaniei este, mereu, nu doar o bucurie, ci si un foarte bun prilej de a purta discutii cat mai aplicate despre teme legate de postura de aparare colectiva si descurajare, ca urmare a degradarii vizibile a ceea ce cu totii numim Flancul Estic aliat.

Am convingerea ca evenimente precum cel la care suntem astazi prezenti au un rol foarte important in construirea si intarirea increderii, asa cum, inspirat, v-ati si ales motto-ul acestei conferinte - Building Trust.

Vorbim, pana la urma, de un domeniu de nisa al fortelor armate, traditional bazat pe discretie in atitudine, in comportament si in misiunile desfasurate.

Date fiind complexele transformari de paradigma ale conceptelor de aparare si securitate nationala, de aparare colectiva, asistenta internationala si parteneriate, ideea de consolidare a increderii, atat intre dumneavoastra, ca militari, prin solidaritate, cat si intre dumneavoastra, in calitate de corp militar de elita, si societate este fundamentala.

Doamnelor si domnilor,

Parcurgem o perioada de veritabila schimbare de viziune la nivelul politicilor de aparare si al ajustarilor de ordin strategic, la nivel statal. Incercam, in acest fel, sa raspundem noilor provocari cu care ne confruntam, si ma refer la riscuri si amenintari care uneori se suprapun, alteori se intersecteaza, astfel incat putem oricand asista la situatii noi, complexe.

Incertitudinea si impredictibilitatea sunt deja termeni uzuali atunci cand evaluam actualul mediu de securitate, fie ca vorbim de situatia regionala, in cazul Romaniei, fie ca vorbim de situatia internationala.

In aceasta situatie, principala schimbare de optica la nivel strategic trebuie sa vizeze asigurarea unei balansari si relationari credibile intre componentele de prevenire si anticipare, pe de o parte, si componentele de reactie si combatere, pe de alta parte. Este o abordare pe care am insistat si in cadrul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii 2015-2019.

O perioada de timp am investit mai mult in componenta de combatere a riscurilor, dar am acordat mai putina atentie dezvoltarii unei strategii preventive, bazate pe cunoastere adecvata, pe capacitate de anticipare si pe cresterea rezilientei la nivel societal, in special prin educatie.

Ulterior, am inceput sa ne dezvoltam o mai buna capacitate de preventie si anticipare, in special la nivelul combaterii amenintarilor asimetrice, neglijand faptul ca descurajarea are la baza, alaturi de credibilitate, constituirea unui mix de capabilitati adecvate la nivel conventional.

Tocmai de aceea, cred ca acum este momentul de a asigura o mai precisa balansare intre preventie si combatere, intre relevanta informatiilor si precizia capacitatilor de reactie.

Doamnelor si domnilor,

Ar fi multe de spus si de dezbatut referitor la cele mai potrivite metode pentru a incerca sa asiguram o stare de echilibru intre componenta de prevenire si mecanismele de combatere a riscurilor si amenintarilor. O conditie necesara este, evident, aceea de a asigura o crestere semnificativa la nivelul alocarii resurselor bugetare.

Acesta a si fost motivul pentru care, inca din prima luna a mandatului de Presedinte al Romaniei, am convenit, in comun cu liderii tuturor partidelor politice, Acordul pentru cresterea alocarii de resurse bugetare pentru sectorul de aparare la 2% din Produsul Intern Brut, pentru o perioada de cel putin zece ani.

Optiunea pentru o alocare constanta a resurselor pentru aparare vizeaza asigurarea unei predictibilitati necesare pentru cei care se ocupa cu planificarea strategica, multianuala.

Cred ca este foarte important ca, dincolo de incertitudinea inerenta a contextului de securitate, sa garantam, la nivel politic, un minim de predictibilitate celor care planifica si care trebuie sa gandeasca in perspectiva.

As vrea sa subliniez, totodata, faptul ca rezultantele procesului de planificare de ordin strategic trebuie sa aiba finalitate, de la asigurarea unei flexibilitati sporite in domeniul achizitiilor, pana la dezvoltarea de capabilitati credibile, adaptate noilor provocari de tip conventional, asimetric sau hibrid.

Acesta este si argumentul pentru care, incepand cu Strategia Nationala de Aparare a Tarii, continuand cu noile legi privind planificarea apararii si organizarea Ministerului Apararii Nationale, am fixat cadrul politic si legal pentru dezvoltarea si consolidarea unor astfel de capabilitati. Este vorba de constituirea a doua noi Comandamente, al Fortelor pentru Operatii Speciale, respectiv al Apararii Cibernetice.

In cazul Fortelor pentru Operatii Speciale, am aprobat recent un plan robust si ambitios de dezvoltare a acestora pentru urmatorii zece ani si care vizeaza toate elementele specifice: integrarea institutionala in noua structura de forte a Armatei, comanda si controlul, planificarea resurselor, echiparea, instruirea si cooperarea la nivel regional.

Toate aceste eforturi de transformare si adaptare vizeaza, strategic vorbind, largirea spectrului de optiuni si instrumente in scopul consolidarii profilului Romaniei ca pol de stabilitate in regiune, generator de credibilitate intre aliati si, atunci cand este cazul, participant activ la misiunile care vizeaza asigurarea securitatii regionale si internationale sau salvarea de vieti omenesti.

Doresc sa evidentiez si importanta decisiva a increderii in ceea ce priveste cooperarea si asistenta internationala.

Ma refer aici inclusiv la procesul de dezvoltare si consolidare a Fortelor pentru Operatii Speciale din Armata Romaniei, un proces complex pe care l-as situa la intersectia dintre lectiile invatate din participarea de 15 ani in medii dificile din teatrele de operatii, cum este Afganistan, experienta dobandita prin cooperarea stransa cu partenerii strategici, in special cu Statele Unite, precum si consultarile si elaborarea cerintelor de la nivelul NATO.

Doamnelor si domnilor,

Dupa cum bine stiti, atunci cand vorbim de Fortele pentru Operatii Speciale, factorul esential este cel uman, respectiv calitatea acestuia.

Eforturile si sacrificiile de care acesti oameni au dat dovada de-a lungul ultimilor ani, in regiuni mai mult sau mai putin apropiate de frontierele Romaniei, nu vor fi uitate niciodata.

Totodata, ele constituie baza de la care este obligatoriu sa continue procesul de consolidare a acestei capabilitati, pe care, alaturi de altele, as numi-o ᅡa viitoruluiᅡ. Indiferent de dinamica dezvoltarilor tehnologice, componenta umana va ramane cea care va face diferenta, prin flexibilitate, agilitate si subtilitate.

Nu as dori sa inchei inainte de a-mi exprima speranta si a fixa ca obiectiv de viitor angajamentul ca Fortele pentru Operatii Speciale sa contribuie la procesul de a spori in continuare stabilitatea la nivel regional, in special prin dezvoltarea unui profil specific in regiunea Europei Centrale si de Est, bazat pe cele mai inalte standarde de calificare si cooperare cu aliatii.

In acest context, mesajul nostru constant va ramane acela ca Fortele pentru Operatii Speciale ale Armatei Romaniei, prin procesul rapid de transformare pe care il parcurg, vor fi pregatite pentru actiune, capabile sa desfasoare intregul spectru de misiuni, oriunde si oricand va fi nevoie, in serviciul intereselor nationale si al apararii colective, prin cooperare cu partenerii, in cadrul NATO.

Va multumesc si va doresc mult succes!"