Presedintele Comisiei de control asupra activitatii SRI, Claudiu Manda, a anuntat marti ca de saptamana viitoare vor incepe sa fie audiate unele dintre persoanele indicate de fostul ofiter Daniel Dragomir, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"De saptamana viitoare vom incepe sa audiem persoanele indicate de acesta", a spus Manda, dupa audierea lui Daniel Dragomir.

Claudiu Manda a precizat ca la audierile de marti membrii comisiei si-au propus sa epuizeze subiecte precum "culoarele din Justitie" si cele din media.

"Au fost o serie de exemple pe care domnul Dragomir le-a prezentat vorbind despre implicarea unor persoane din conducerea SRI in perioada 2009 - 2013, cred, pe diferite spete, in care domnia sa prezinta comisiei lucruri care au fost facute fie ilegal, fie la limita legii. Despre culoarele din Justitie, domnul Dragomir (...) ne-a prezentat persoane despre care stie ca doresc sa vina la comisie, care cunosc aceste situatii si inclusiv probe. E vorba de o proba video, persoanele pe care ni le-a indicat pentru a fi invitate la comisie - ne-a vorbit de un fost secretar de stat din Ministerul Justitiei, o persoana din presa si inca o persoana din Justitie, din zona Parchetelor, care cunosc date, elemente pe care le putem avea in discutia cu acestea, sa poata sa ne faca sa concluzionam lucrurile pe care domnia sa le prezinta", a explicat presedintele Comisiei SRI.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste "canalele din presa", Dragomir a vorbit despre "intentia unei persoane din conducerea SRI de a spijini un fost presedinte al Camerei Deputatilor", facand referire la existenta unor mail-uri care sa probeze afirmatiile sale.

"A mai dat exemple pe care le-am retinut de persoane din presa, care, sub pretextul ca sunt lucratori DNA, care cunosc situatia de la DNA sau ca sunt lucratori in SRI, s-au implicat in anchete. Ne-a prezentat acest caz, sigur ca este si un rechizitoriu pe care putem sa il studiem si sigur ca sunt persoane pe care le putem invita pentru a elucida aceasta situatie. A mai prezentat o situatie in care un om de afaceri, din spusele domniei sale, s-a folosit de o adresa pe care ar fi primit-o de la conducerea SRI pentru a-si rezolva o problema la ANAF", a detaliat Manda.

El a spus ca Dragomir a mai vorbit la audierea de marti despre interventii ale unei persoane din conducerea SRI pe langa conducerea DIICOT "pentru a prelua un dosar si a intocmi acte in dosarul de urmarire penala, cu solicitare de arestare, cu suparare, daca nu s-a facut aceasta solicitare de arestare".

Potrivit lui Manda, Dragomir a relatat o speta a unei firme pentru care a existat interventia unei persoane din conducerea SRI "pentru a crea presiuni", "solicitand la fel arestare, sechestru".

Daniel Dragomir

Daniel Dragomir

Foto: Agerpres

Daniel Dragomir: Am pus la dispozitia comisiei si documente care sa-mi sustina afirmatiile

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost audiat din nou marti la Comisia parlamentara de control asupra activitatii SRI. El s-a aflat pentru a doua la aceasta comisie, dupa ce a facut o serie de afirmatii in spatiul public.

"Cele doua subiecte abordate au fost culoarele media si culoarele justitiei dintr-o singura perspectiva - ceea ce eu consider a fi incalcari ale Constitutiei Romaniei. (...) Astazi au continuat discutiile pe tema abordata - culoarele media, ceea ce eu am numit culoarele media. Discutia a continuat spre culoarele justitiei, al doilea subiect, a doua tema pe care am ridicat-o in comisie. Am prezentat elementele pe care le cunosc, s-au adresat foarte multe intrebari, am pus la dispozitia comisiei si documente, care au ramas spre evaluare la Comisia de control, si se va stabili un calendar probabil in cursul saptamanii viitoare. Vor exista sau va exista probabil o noua audiere. Ce tipuri de documente - am prezentat documentele de care dispun care sa-mi sustina afirmatiile", a spus Dragomir.

Potrivit acestuia, presiuni din partea SRI nu au existat asupra sa.

"Presiuni exista si au existat dintotdeauna. Presiuni din partea SRI nu au existat. Sunt persoane care sunt deranjate ca vin la aceasta comisie. (...) Cand am prezentat acea lista si documente, am lasat la latitudinea comisiei sa ia deciziile cele mai bune", a sustinut Dragomir.

El a adaugat ca nu a spus niciodata ca a fost adjunct. "Eu am ocupat functia de sef grupare sector informative-operative, am iesit in rezerva din SRI, avand gradul de locotenent colonel si functie de general de brigada", a precizat Dragomir.

Intrebat daca a fost un apropiat al lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al sefului SRI, el a raspuns: "Nu vreau sa intru in discutiile personale, a fost abordat acest subiect. Termenul de 'apropiat' are variate explicatii".

"Eu am venit in fata Comisiei de control al SRI la solicitarea comisiei si sunt audiat in calitate de martor, nu sunt audiat si nici nu trebuie sa ma apar. Eu imi fac datoria de cetatean, sa prezint lucrurile pe care le stiu, o parte din perioada in care eram activ, o parte pe care le-am aflat ulterior. (...) Eu nu cunosc sa existe grupari in interiorul SRI, dar ce pot spune e ca dupa prima mea iesire publica am fost contactat de mai multe persoane care mi-au adus la cunostinta lucruri, mi-au prezentat documente, fapte, elemente, am incercat sa le verific si ulterior sa le fac publice sau sa le aduc in fata comisiei. Nu pot sa detin si nu pot prezenta documente clasificate. Toate documentele prezentate comisiei sunt documente declasificate. Sunt documente obtinute in mod legal, adica public, si am si indicat sursa", a spus fostul colonel.