Comisia juridica a Senatului a dat marti aviz negativ cererii DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE). Avizul este consultativ, urmeaza votul final in plen.

Viorel IlieFoto: gov.ro

"In urma examinarii cererii Parchetului General, a examinarii materialului probator, in urma audierii domnului Ilie, comisia a decis, cu sapte voturi impotriva si patru pentru, sa nu recomande plenului Senatului formularea unei cereri de urmarire penala fata de domnul Viorel Ilie", a anuntat marti presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc, potrivit Agerpres.

Votul in comisie a fost secret.

Senatorul PNL Iulia Scantei, membru in comisie, a spus la randul sau ca votul din Comisie anticipeaza ceea ce se va intampla in plenul Senatului.

"Votul de astazi probabil ca anticipeaza si un vot in plenul Senatului si va duce de fapt la blocarea unui parcurs procedural juridic. Am reiterat colegilor din Comisia juridica faptul ca noi, atat in cadrul Comisiei juridice, cat si in plenul Senatului, nu spunem si nu judecam daca fapta sesizata de Parchetul General intruneste elementele unei infractiuni. Nu noi suntem cei care declaram ca este vinovat sau nu este vinovat ministrul Viorel Ilie cu privire la cele sesizate de catre Parchet. Ceea ce trebuie sa faca Senatul este sa fie parte activa si sa nu fie un element de obstructie in cadrul unei proceduri judiciare. Noi trebuia sa spunem doar ca suntem de acord si cerem urmarirea penala tocmai pentru ca acest dosar sa ajunga pe masa unui judecator care sa decida", a explicat parlamentarul liberal.

Pe 25 august, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

"Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale si fata de Ilie Viorel are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant", preciza DNA.