Modificarile PSD la Legea finantarii partidelor, votate de Comisia Juridica. PNL: "Nu se vor mai confisca banii obtinuti ilegal de partide"/ Va fi necesar un "raport sintetic" si nu unul detaliat; AEP sa se ocupe de indrumare si mai putin de sanctionare

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 25 septembrie 2017, 18:29 Actualitate | Politic


Comisia Juridica din Camera Deputatilor (Eugen Nicolicea)
Foto: Agerpres
Comisia juridica a votat luni mai multe modificari initiate de PSD la Legea finantarii partidelor, intre care si una care prevede, potrivit deputatului PNL Gabriel Andronache, ca nu se vor mai confisca sumele obtinut ilegal de partide. HotNews.ro relata saptamana trecuta ca PSD a depus o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii finantarii partidelor, prin care propun ca partidele sa nu mai fie nevoite sa depuna un "raport detaliat" al veniturilor si cheltuielilor, ci doar un "raport sintetic". Mai mult, ei adauga un articol in lege prin care subliniaza ca Autoritatea Electorala Permanenta trebuie sa se concentreze pe activitate de "prevenire si indrumare" si mai putin de sanctionare.

"S-a adoptat raportul suplimentar pentru modificarea Legii 334 privind finanţarea partidelor politice. Amendamentele propuse de majoritatea parlamentară au fost aprobate, din păcate amendamentele noastre ale PNL au fost toate respinse, inclusiv cel care se referea la menţinerea textului de lege privind confiscarea, într-o formă modificată în sensul în care să se procedeze la confiscarea sumelor care sunt plătite nelegal peste sumele pe care legea le prevede, existând posibilitatea încasării lor în mod legal. În  situaţia în care sunt astfel de sume plătite către partide politice peste cuantumul legal prevăzut de Legea 334, aceşti bani nu mai sunt supuşi confiscării, iar partidul politic în cauză sau persoana care a făcut donaţii peste limita legală este supusă unei sancţiuni contravenţionale," a declarat Andronache, citat de Agerpres.

Intrebat daca amenda poate fi mai mică decât prejudiciul, Andronache a raspuns: "Există un cuantum prevăzut de lege. Există posibilitatea ca amenda să meargă şi până la 100 de mii de lei. În situaţia în care sumele plătite nelegal depăşeşete acest cuantum în mod evident amenda este mai mică decât cuantumul acelei sume."

Concret, amendamentul prevede abrogarea art 53 alineanul (1) din Legea finantarii, care prevede:

Art. 53
(1) În situaţiile prevăzute la art. 52 alin. (1)-(3), contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani şi/sau contravaloarea în bani a bunurilor şi serviciilor care au constituit obiectul contravenţiei, pe baza hotărârii Autorităţii Electorale Permanente.
(2) În acelaşi mod se fac venit la bugetul de stat donaţiile acceptate de un partid politic în curs de dizolvare sau de un partid politic care acţionează în baza statutului modificat, deşi modificările nu au fost comunicate Tribunalului Bucureşti, conform prevederilor legale, sau instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului.

Motivarea acestui amendament a fost ca "Sunt indicate în mod expres cazurile în este incidentă sancţiunea complementară a confiscării."

Alte modificari prevad ca raportarea sa fie "pe intregul partid", iar raportul sa fie unul "sintetic", nu unul "detaliat".

"Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii, al întregului partid, obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară", va prevede lege.

*Art. 49 - (1) Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent.

se va modifica:

Articolul 49, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 49 - (1) Anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent.

*După articolul 59 se introduce articolul 59^1 cu următorul cuprins:
Art. 59^1.- Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale,  îndrumarea și ghidarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, precum şi a candidaţilor independenţi în respectarea legilor și a standardelor internaționale în materie.
În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire și îndrumare prevalează în fața celui sancționator.

Proiectul de lege
urmeaza sa intre la votul final al Camerei Deputatilor marti, iar daca va fi votat, va mege la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

In forma initiala, proiectul abroga un alineat care, potrivit initiatorilor - parlamentari ai minoritatilor, se repeta intr-un alt articol de lege si care prevede ca organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale participante la alegeri fac subiectul controlului AEP numai in perioada electorala si numai in legatura cu aceasta.

Proiectul a fost respins de Senat in septembrie anul trecut.

La sedinta comisiei juridice de saptamana trecuta, deputatul PSD Mircea Draghici a precizat ca a lucrat la aceste modificari impreuna cu Autoritatea Electorala Permanenta.

El a declarat atunci ca s-a inspirat din Legea preventiei, atunci cand a modificat articolul referitor la rolul AEP.

"Legea a pornit ca o propunere de abrogare a unui alineat al unui articol. se modifica substantial aceasta lege. Legat de aceste sanctiuni duble - exista posibilitatea unor sanctiuni complementare. Pe de alta parte pe alcouri apre incorecta o dubla sanctiune. Ce observ eu insa este ca se elimina posibilitatea confiscarii donatiilor obtinute ilegal, ceea ce nu mi se pare corect. Sunt masuri foarte gresite. Toate contraventiile au fost lasate la sfarsit si practic au fost repetate textele ca interdictii dupa care se reia tot textul nu se mai face trimitere la articolele respective, insa cu unele modificari. Aceasta nu este o practica corecta de redactare a textelor normative" spunea atunci deputatul USR Cristian Ion Stelian.

Citeste aici toate amendamentele PSD
 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2112 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  pt cine a uitat (Luni, 25 septembrie 2017, 19:33)

  cepreudonim [utilizator]

  https://www.google.ro/imgres?imgurl=http://static.elefant.ro/images/32/245132/ferma-animalelor_1_fullsize.jpg&imgrefurl=http://www.elefant.ro/carti/audiobooks/fictiune/ferma-animalelor-245132.html&h=650&w=650&tbnid=TCB5Ez0mlTOcJM:&tbnh=160&tbnw=160&usg=__wdS1GGfPiBU-QdRwzLCOClfEYm8=&vet=10ahUKEwizh6_F4cDWAhWGF5oKHQRnC8QQ_B0IswEwEA..i&docid=nI9_rShepZVv6M&itg=1&sa=X&ved=0ahUKEwizh6_F4cDWAhWGF5oKHQRnC8QQ_B0IswEwEA#h=650&imgdii=HAoUP97O_pUpbM:&tbnh=160&tbnw=160&vet=10ahUKEwizh6_F4cDWAhWGF5oKHQRnC8QQ_B0IswEwEA..i&w=650
 • +18 (18 voturi)    
  Vor sa legalizeze furtul alegerilor (Luni, 25 septembrie 2017, 19:41)

  slakeritul [utilizator]

  Astia vor sa legalizeze de la furtul de bani, de terenuri, la furtul alegerilor.
  Singura fapta pedepsita in codul penal va fi: "Sa nu te iei de vreun PSD-ist"
  • +7 (7 voturi)    
   Excelent spus! (Luni, 25 septembrie 2017, 20:01)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   share-uiti articolul, ca s-a pus de un nou furt colosal.
  • +6 (6 voturi)    
   Meanwhile... (Luni, 25 septembrie 2017, 20:37)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   Avem o victima a societatii, cineva asalatat pe nedrept de DNA si justitie. Robert Negoita - razboinicul romanilor.

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22019392-robert-negoita-nu-vedeti-toti-avem-dosare-penale-facem-dam-demisia-toti.htm

   Iata cat de absurd i se pare ca lumea nu vrea penali la putere. Cat de absurd i se pare ca inca mai exista deputati care nu au dosar penal.

   Firea fura banii de la stat pentru proiectele ei hobby:

   http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22020259-analiza-primarul-general-gabriela-firea-vrea-majorarea-400-milioane-lei-capitalului-celor-20-firme-noi-ale-primariei-acorda-imprumuturi-circa-129-milioane-lei-pentru-salarii-dotarea-sediilor.htm

   http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22019659-rectificare-bugetara-primaria-capitalei-vrea-taie-masiv-marile-proiecte-investitii-pentru-aloca-circa-400-milioane-lei-catre-firmele-proaspat-infiintate-municipalitate.htm


   Dar nu-i bai! Am reusit sa eliminam comunismul acum 30 de ani. O vom face din nou! Intrebarea este cati au de gand sa doarma si cati au de gand sa lupte pentru viitor!
 • +7 (7 voturi)    
  Traducere (Luni, 25 septembrie 2017, 19:54)

  motanul_gri [utilizator]

  "AEP sa se ocupe de indrumare si mai putin de sanctionare"

  ... adica salariatii bugetari ai AEP sa toace banii contribuabililor degeaba.
 • +10 (10 voturi)    
  Cat mai putina transparenta! (Luni, 25 septembrie 2017, 20:16)

  andrejk [utilizator]

  Acesta este principiul de baza al infract..., pardon, al PSD!
  • +4 (4 voturi)    
   Reminder (Luni, 25 septembrie 2017, 20:34)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui andrejk

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21643053-ministerul-dezvoltarii-regionale-elimina-transparenta-dintre-principiile-exercitarii-functiei-publice-proiect-modificare-statutului-functionarului-public.htm
 • +4 (4 voturi)    
  Noi muncim, nu gandim (Luni, 25 septembrie 2017, 20:25)

  angrycitizen [utilizator]

  Trebuie incercat blocarea activitatii, pana dispar din parlament urmasii 'tiganului terorist' Iliescu
 • +4 (4 voturi)    
  de ce nu va unificati voi politicienii (Luni, 25 septembrie 2017, 20:32)

  Coco Whistle [utilizator]

  intr-un singur partid numit PCR Jr. urmatoarea lege ar trebui sa sune asa, daca aveti bani cistigati ilicit stati linistiti nu o sa va deranjeze nimeni, daca aveti venituri pe bune stai ca vi le impozitam noi sau adaugam la taxe pina ...ah, am uitat mamaliga e atit de proasta mai rau decit oile lui nea.
 • +3 (3 voturi)    
  PSD = GIO (Luni, 25 septembrie 2017, 21:09)

  strelka [utilizator]

  Aceasta gasca are un singur scop: umplerea buzunarelor activistilor de partid

  In acest scop se va sacrifica ORICE.

  Dpdvd istoric Romania a fost intotdeauna o tara cu un indice de educatie scazut -> vulnerabilitatea este sistemica intrucat un popor cu cit este mai needucat poate fi mai usor manipulat si jefuit.

  Sursa puterii acestui partid se afla in ignoranta (majoritatii) oamenilor si a incapacitatii acestora sa vada cu adevarat cine sunt ei.
  PSD este un partid demonic, o varianta 2.0 a comunistilor care s-au adaptat la noul mediu.
 • +4 (4 voturi)    
  PSD nu poate fara bani ilegali (Marţi, 26 septembrie 2017, 0:00)

  MG [utilizator]

  PSD nu poate fara bani ilegali; ei sunt urmasii "ilegalistilor". Daca nu putem schimba hotia, sa schimbam LEGEA!
  Corolar: hotiilor le vom spune pesedisti dupa aceasta isprava
 • +1 (1 vot)    
  sanctiune... (Marţi, 26 septembrie 2017, 9:17)

  mi_po [utilizator]

  Si daca vor fi prinsi cu smantana la gura, sa fie doar usor mustrati cel mult urecheati in cadrul PSD-ului. Ca nu au stiut saracii, ca ceea ce au facut nu a fost frumos!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by