Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, sustine ca Ministerul Educatiei va exclude de la finantare unele specializari universitare, potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea domeniilor si specializarilor/programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potential de crestere in Romania.

HotNews.roFoto: Hotnews

'O noua lovitura la Ministerul Educatiei: cu doar cateva zile inainte de inceperea anului universitar, Guvernul PSD pregateste un act prin care specializari vor fi excluse din pix de la finantare! Dovada este proiectul de Ordin de Ministru privind aprobarea domeniilor si specializarilor/programelor de studii universitare corelate cu sectoarele economice cu potential de crestere in Romania. Pe scurt, doar acele domenii si specializari care vor fi girate de Guvern vor primi bani prin proiecte nationale si internationale. Nu vor conta rezultatele, intrarea pe piata muncii, resursele universitatilor si nici locul ocupat in clasamentele nationale si internationale', a scris Raluca Turcan, duminica, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Deputatul liberal crede ca Ministerul Educatiei va redirectiona banii pentru specializarile excluse si cere ministrului Educatiei asigurari ca proiect de ordin va fi dezbatut transparent si onest impreuna cu toate partile interesate.

'De exemplu, o serie de specializari precum, 'Comunicare si relatii publice', 'Managementul organizatiilor', 'Managementul Economico-financiar', 'Administratie europeana' au fost scoase de la domenii cum ar fi 'Comunicare', 'Stiinte Politice', 'Administratie Publica' sau 'Economie'. Se vede din start ca banii vor fi directionati in alte zone. Atat 'Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare pe 2014-2020', cat si 'Strategia Nationala pentru Competitivitate 2015-2020' nu spun ca anumite specializari trebuie sa dispara sau ca nu sunt de interes. De exemplu, astazi, nu doar domenii precum 'Stiintele mediului' se pot ocupa de 'ecologie' sau de 'schimbarile climatice', ci si domenii precum 'Sociologie', 'Stiinte Politice' sau 'Relatii Internationale' pot studia acorduri climatice sau politici de mediu', arata Turcan.

Ea atrage atentia ca exista ''riscul'' ca odata adoptat, ordinul sa inlocuiasca hotararea privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare si a structurii institutiilor de invatamant superior pentru anul universitar 2016-2017.

''Se pare ca PSD trebuie sa capteze vointa celor din domeniile favorizate. Mai intai au alungat toti expertii internationali din comisiile de evaluare a proiectelor, iar acum fac o selectie dubioasa a specializarilor care pot aduce 'un potential de crestere in Romania'. (...) Universitati de prestigiu pot fi puse in situatii ca la facultatea de comunicare, de exemplu, sa nu mai poata oferi specializari precum: 'jurnalism', 'comunicare si relatii publice', 'publicitate si marketing'. Banii pentru cercetare, inovare in invatamantul superior vor fi din ce in ce mai putini, iar prin astfel de acte se incearca reducerea numarului de specializari pentru care vor fi impartite aceste fonduri publice', adauga Raluca Turcan.