Senatorul liberal Norica Nicolai a afirmat, astazi, intr-o conferinta de presa tinuta la sediul PNL, ca nu are nimic sa isi represeze din punct de vedere profesional: "Nu am arestat si nu am incarcerat nicio persoana in mod nelegal", a afirmat Norica Nicolai, a carei candidatura la conducerea ministerului Justitiei a fost respinsa de seful statului, care a invocat nereguli descoperite in dosarul profesional al Noricai Nicolai, de pe vremea cand aceasta era procuror. "Am actionat pe baza prevederilor legale", a subliniat senatorul liberal. Ea a subliniat ca PNL o sustine in continuare pentru a prelua conducerea Ministerului Justitiei si a anuntat ca asteapta o decizie a Curtii Constitutionale. La randul sau, senatorul liberal Radu Stroe a anuntat ca raportul SRI denota ca Norica Nicolai nu a colaborat cu fosta Securitate.

  • Legat de incidentul din 1991, cand, cu toate ca era procuror, a reprezentat in instanta o persoana, Norica Nicolai a afirmat ca nu a stiut ca nu avea dreptul sa faca acest lucru: "Am ajutat un copil din Romania sa fie adoptat si sa traiasca acum in Statele Unite", a precizat senatorul liberal, care a adaugat ca americanca pe care a reprezentat-o, atunci, in justitie, nu i-a oferit niciun ban.
  • Norica Nicolai nu a ezitat sa le multumeasca presedintelui Traian Basescu si procurorului general Laura Codruta Kovesi pentru ca au ajutat-o sa afle ca a avut un dosar de cadre si ce contine acesta.
  • Norica Nicolai a mai precizat ca a devenit membra de partid in ultimul an de facultate, obligata fiind de media mare obtinuta, si ca, timp de un an, a fost secretar de partid al Parchetului Oltenita.
  • Legat tot de mapa sa profesionala, Norica Nicolai a afirmat ca, fiind persoana publica, este de acord ca date personale referitoare la ea sa fie facute publice, insa a acuzat faptul ca Parchetul General a facut publice si date referitoare la tatal sau, lucru care constituie o fapta penala si pentru care Parchetul ar putea fi dat in judecata: "Ma voi stradui sa nu fac acest lucru din respect pentru justitia din Romania".
  • Norica Nicolai a incercat sa faca lumina si in legatura cu acuzatiile care i s-au adus privind opozitia sa fata de unele legi de reformare a justitiei. "Am votat pozitiv pentru legea privind DNA, am votat pozitiv pentru legea privind infiintarea ANI", sustine senatorul liberal.
  • Norica Nicolai a facut precizari si legat de acuzatiile pe care le-a lansat la adresa sefului statului, sustinand ca, din stenogramele publicate si din dezbaterile publice, a rezultat ca "profesorul" care apare in convorbirea telefonica dintre Omar Hayssam si procurorul de caz ar fi chiar presedintele Traian Basescu: "Am facut, insa, aceste afirmatii cu multa grija", a adaugat ae. "O persoana condamnata si un procuror isi permit sa vorbeasca in acei termeni despre seful statului. In ce fel de tara traim?"
  • In ceea ce priveste candidatura sa la sefia ministerului Justitiei, Norica Nicolai a reamintit ca se bucura in continuare de sprijinul PNL si a precizat ca va exista o decizie a Curtii Constitutionale in acest caz. Ea a adaugat ca nu a cerut si nici nu a cersit niciodata un post de ministru, ba chiar a refuzat unul. Norica Nicolai a mai spus ca o minima morala, o minima decenta si o minima responsabilitate ii obliga atat pe ea, cat si pe seful statului, sa conlucreze, amintind ca si ea a fost aleasa pe listele parlamentare ale PNL.
  • La final, Norica Nicolai a respins speculatiile referitoare la un eventual troc politic legate de numirea sa la ministerul Justitiei, afirmand ca PNL nu s-ar fi lasat niciodata corupt in plan politic, dar si pe cele legate de presupusele critici aduse de ea activitatii primului ministru.
  • La randul sau, senatorul liberal Radu Stroe a anuntat ca raportul SRI denota ca Norica Nicolai nu apare, la CNSAS, cu dosar de informator. Legat de mapa profesionala a Noricai Nicolai, Radu Stroe a mai adaugat ca, inainte de 1989, nu existau dosare profesionale, ci doare dosare de cadre.