Fumatul ar putea sa fie interzis si in autoturismele in care se afla copii sau femei insarcinate, daca deputatii vor ajunge sa voteze propunerea facuta marti la comisia de sanatate din Camera Deputatilor de presedintele Asociatiei "Mame pentru Mame" si pe care deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a anuntat ca si-o va insusi ca amendament la legea care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise.

Semn loc pentru fumatFoto: Hotnews

"Se interzice fumatul in toate spatiile inchise, spatiile de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locuriel de joaca pentru copii, precum si in autohehiculele in care se afla minori sau femei insarcinate. De la prezentele prevederi fac exceptie celulele pentru detinuti, din penitenciarele de mare siguranta", se prevede in amendamentul adus de Ana Maita, sefa asociatiei.

Ea a sustinut ca astfel se asigura dreptul prevazut in articolul 49 din Constitutia Romaniei, prin care copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si asistenta, in realizarea drepturilor lor.

"Avand in vedere expunerea crescuta la substantele toxice din fumul de tutun, in conditiile restrictive din punct de vedere al ventilatiei, specific autovehiculelor, dar si imposibilitatea minorului si a fatului nenascut de a se apara in fata acestor agresiuni, este datoria morala si legala a adultilor sa ii protejeze", a mai spus ea.

Ideea este una mai veche, ea aparand inca din 2015 cand a trecut legea antifumat, dar pana acum nu a fost introdusa in lege.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a anuntat ca isi va insusi acest amendament, cu care majoritatea membrilor comisiei de la toate partidele s-au declarat de acord de principiu.

Propunerea a avut loc in contextul in care au avut loc dezbateri generale pe marginea proiectului prin care s-ar permite din nou fumatul in spatii special amenajate si care ar redefini spatiul public inchis, relaxand astfel legea antifumat. Proiectul va primi un raport saptamana viitoare la comisia de Sanatate, insa deputatii de la toate partidele politice s-au declarat impotriva acestui proiect.

Si liderul PSD Liviu Dragnea a sustinut marti ca nu este de acord cu modificarea legii antifumat.

"Poate odata ne trezim si aceasta lege ne ajuta sa scapam de acest viciu pagubos", a spus Dragnea, inainte de a adauga: "Pozitia mea e foarte clara, legea trebuie sa ramana nemodificata. Aceasta lege nu va fi modificata".

Proiectul a trecut de Senat, unde a fost adoptat tacit, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Citeste aici ce prevede proiectul