Deputatii PNL si USR au depus marti o solicitare de constituire a unei comisii de ancheta privind situatia in care un pensionar poate fi reangajat in Ministerul Afacerilor Interne, primind salariu si pensie concomitent, relateaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In timp ce PSD constituie tot felul de comisii de ancheta pentru a acoperi incapacitatea guvernamentala pe niste subiecte care sunt strict in responsabilitatea celor care au majoritate parlamentara si detin guvernarea, PNL a inregistrat astazi impreuna cu USR la Secretariatul general al Birourilor permanente reunite o solicitare de constituire a unei comisii de ancheta pe situatia din Ministerul Afacerilor Interne. (...) Exista grad de suspiciune in MAI, exista tratament preferential pentru oameni care sunt apropiati ministrului de Interne si care au fost pensionati si reangajati in secunda 2 in conditii preferentiale, in dispret total fata de principiile pe care le clameaza PSD. (...) Dorim ca prin aceasta comisie sa se afle abuzurile si abuzurile descoperite sa stea la temelia cheltuielii judicioase a banului public. Banul acesta poate fi dus in alte proiecte", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, situatia actuala in care un pensionar poate fi reangajat cu salariu si primeste totodata si pensie tine de banul public, de echitate in sistemul bugetar de salarizare si, in acelasi timp, de moralitate.

"Din pacate, aceste pensionari, plecari masive din sistem au generat o totala lipsa de personal la nivelul strazii. (...) E o chestiune de moralitate, nu poti sa opresti un tanar care doreste sa intre in sistem reangajand aceeasi oameni care oricum incaseaza o pensie destul de substantiala", a adaugat, la randul sau, deputatul PNL Florin Roman.

Potrivit liderului deputatilor USR, ideea de comisie de ancheta ar trebui folosita pentru a verifica activitatea de la nivelul Executivului, Parlamentului, nu pentru a verifica declaratii de presa.

"Vrem sa vedem de ce doar unii au acces la asemenea masuri, sa vedem daca nu cumva exista vreo clientela politica ce e rasplatita in acest fel. Sunt doua chestiuni - cea a legalitatii si cea a moralitatii", a spus Cristian Seidler.

Deputatul USR Dan Barna considera ca necesitatea modificarii cadrului legislativ pentru pensiile speciale este una evidenta.

"Faptul ca persoane care se pensioneaza se intorc a doua zi si primesc si salariu si pensie arata ca actualul cadru legislativ permite astfel de abuzuri. O astfel de comisie este doar premisa de a fundamenta astfel de decizii", a spus Barna.

Proiectul de hotarare depus de parlamentarii PNL si USR are drept scop infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind pensionarea si reangajarea unor persoane in cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

"Legislatia in vigoare da posibilitatea cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special din cadrul MAI de a iesi la pensie anticipat, beneficiind de pensie de serviciu. Dincolo de aceasta facilitate prevazuta de lege pentru aceasta categorie profesionala, legislatia prevede si o procedura de calcul care avantajeaza angajatii MAI. Aceasta situatie, inca de la aparitia legislatiei in materie, a fost catalogata ca fiind una temporara si a determinat o crestere in ultimul an de cereri de iesire la pensie a unor angajati MAI cu varste cuprinse intre 40-45 de ani in mare majoritate. Existenta acestei legislatii este strans legata de interesele politice ale PSD", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii considera ca, sub povara cresterilor de salarii si pensii asumate in campania electorala si puse in practica de la inceputul anului, Guvernul se confrunta cu o crestere alarmanta a deficitului bugetar.

Potrivit PNL si USR, comisia de ancheta va trebui sa verifice modul in care s-au facut angajarile in MAI a unor persoane care anterior au fost pensionate si au beneficiat de pensie de serviciu; sa verifice statutul si atributiile in MAI ale persoanelor care au fost reangajate dupa ce anterior fusesera pensionate; sa verifice modul in care s-au derulat procedurile prevazute de lege in contextul pensionarii si ulterior angajarii acelorasi persoane in minister; sa verifice modul de respectare a normelor legale in ceea ce priveste indeplinirea atributiilor de ordonator principal de credite, in contextul derularii procedurilor de pensionare si ulterior reangajare in aceeasi institutie.