Uniunea Salvati Romania (USR) solicita Executivului sa respinga "de urgenta" Hotararea de Guvern publicata pe site-ul MEN prin care se doreste infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica S.A, subordonata Ministerului Educatiei Nationale, si e menita "sa puna monopol pe tiparirea si editarea manualelor scolare".

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-un comunicat remis redactiei, USR atrage atentia ca, "din perspectiva sistemului educational, o astfel de masura va genera o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educational si prin controlarea ideologica a invatamantului".

"Mai mult decat atat, activitatea la clasa a cadrelor didactice va fi periclitata de lipsa capacitatii de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimularii creativitatii, metodelor de predare si invatare si nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educatie", mai explica USR.

Totodata, arata USR in comunicat, aparitia Societatii Editura Didactica si Pedagogica S.A "afecteaza piata concurentiala a editurilor si instaureaza monopolul redactarii si tiparirii manualelor scolare".

"Ministerul Educatiei Nationale are obligatia de a remedia cauzele problemei, nu efectele survenite, prin planificarea eficienta a licitatiilor, prin alocarea sumelor necesare achizitionarii manualelor de calitate si prin asumarea unei conduceri responsabile care sa gestioneze relatia cu piata editurilor", argumenteaza USR.

"Nu in ultimul rand, gravitatea situatiei pe care Ministerul Educatiei Nationale o promoveaza este condamnata atat de Federatia Editorilor Europeni, cat si de institutiile de presa internationale care mentioneaza ca o situatie asemanatoare mai este intalnita doar in statele lipsite de principii democratice, singurul stat european care si-a mai asumat o astfel de decizie fiind Ungaria lui Viktor Orban", mai arata USR.

"Masurile abuzive asumate de Guvernul Tudose, bulversarea sistemului educational, refuzul intelectualilor romani de a se mai implica in procesul de redactare a manualelor scolare, dar si lipsa unei viziuni democratice si predictibile reprezinta principalele motive pentru care Uniunea Salvati Romania solicita Guvernului retragerea Hotararii de Guvern si demiterea ministrului Educatiei, Liviu Marian Pop", conchide USR in comunicat.

Regia Autonoma Editura Didactica si Pedagogica va fi reorganizata si se va numi Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA, care va avea ca scop indeplinirea strategiei nationale privind editarea manualelor scolare, prevede un proiect de Hotarare de Guvern pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Educatiei. Citeste mai multe despre prevederile HG