Motiunea simpla "PSD, stapanul justitiei?! Chiar asa...", initiata de PNL si USR, a fost dezbatuta marti in plenul Camerei Deputatilor, urmand sa fie supusa la vot miercuri. Semnatarii motiunii arata, in textul documentului, ca doresc sa traga un nou semnal de alarma in legatura cu "asaltul pornit impotriva independentei Justitiei". Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat, intr-un discurs tinut in plenul Camerei Deputatilor, ca modificarile propuse de el sunt inspirate din legislatia altor tari europene, iar proiectul de lege nu are inca o forma finala. "Facem ca la engleji, (...) ca la franceji, unde lucrurile merg bine", a motivat Tudorel Toader. "Va rog sa nu imi conferiti meritul de a fi avut initiativa de modificare a legilor justitiei, este meritul CSM-ului", a mai spus Tudorel Toader. Despre cercetarea disciplinara de catre Inspectia Judiciara a trei procurori DNA, dupa ancheta privind OUG 13, el spune ca: "Vedem trei procurori sunt la randul lor anchetati. O consecinta pe care o gasesc mai mult decat fireasca. Eu nu-mi inchipui ca un procuror in Romania nu stie ca el este in paradigma infaptuirii legii, nu in paradigma substituirii legiuitorului."

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

UPDATE 1:Tudorel Toader in plenul Camerei Deputatilor: "Proiectul de lege (de modificare a legilor justitiei - n.red.) nu are o forma finala. Va rog sa nu imi conferiti meritul de a fi avut initiativa de modificare a legilor justitiei. Este meritul CSM-ului, cel care a simtit nevoia de actualizare, de reformare, cel care cunoaste cel mai bine nevoile sistemului."

UPDATE 2: Tudorel Toader despre cercetarea disciplinara de catre Inspectia Judiciara a trei procurori DNA, dupa ancheta privind OUG 13: "Vedem trei procurori sunt la randul lor anchetati. O consecinta pe care o gasesc mai mult decat fireasca. Eu nu-mi inchipui ca un procuror in Romania nu stie ca el este in paradigma infaptuirii legii, nu in paradigma substituirii legiuitorului."

PNL si USR ii cer ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa nu promoveze modificarile la legile Justitiei in forma actuala si sa devoaleze agenda ascunsa a acestor modificari.

"In domeniul reformarii Justitiei, PSD a inceput actuala guvernare cu stangul. Este inca viu in memorie episodul OUG 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. Doar reactia prompta, de la inceputul lunii februarie a.c., a societatii civile, a multor institutii si organizatii profesionale sau neguvernamentale si a opozitiei parlamentare a facut ca acest act normativ sa fie abrogat imediat", arata semnatarii motiunii, potrivit Agerpres.

Potrivit textului, proiectul de modificare a legilor Justitiei demonstreaza ca "pentru Tudorel Toader singurele interesele care primeaza sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept si societatii din Romania".

"Asistam la o continuare a serialului 'martea neagra', inceput in decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 si, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizati ca totul este cusut cu ata alba? Se vad indicatiile pretioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar daca nu sunteti om politic, calitatea dumneavoastra de profesionist in drept, anvergura dumneavoastra academica si profesionala nu va da dreptul sa va bateti joc de realizarile obtinute in timp, in sistemul judiciar romanesc", se mai arata in textul motiunii.