Presedintele PNL Ludovic Orban a sustinut, luni, in fata judecatorilor de la instanta suprema ca doreste sa dea o declaratie de inculpat in dosarul in care procurorii DNA l-au acuzat ca, in calitate de candidat PNL la Primaria Bucuresti, si-a folosit functia politica atunci cand ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, insa nu la acest termen, transmite News.ro.

Judecatorii au luat act de solicitarea lui Orban si au stabilit ca acesta sa dea o declaratie de inculpat in 9 octombrie.

"Exista o hotarare judecatoreasca prin care am fost achitat, nu exista absolut niciun fel de fapta care sa poata sa duca la anularea sentintei, iar in ceea ce priveste apelul nu vine cu niciun fel de element nou. Sunt optimist, increzator si astept sa mi se faca dreptate. Declaratia pe care o voi da este exact reflectarea adevarului a ceea ce s-a intamplat in perioada respectiva, nu am nimic de ascuns, sunt la dispozitia cercetarii judecatoresti. Instanta va aprecia daca se impune audierea lui Tiberiu Urdareanu", a aratat Orban la iesirea de la instanta suprema, unde a fost termen la Completul de cinci judecatori pe contestatia la decizia prin care presedintele PNL a fost achitat.

Orban a fost achitat, in 31 ianuarie, de un complet de trei judecatori al instantei supreme. Decizia nu a fost definitiva si a fost contestata la completul de cinci judecatori al instantei supreme, care luni a avut primul termen pentru judecarea contestatiei.

Orban a fost trimis in judecata in 17 mai 2016, de catre procurorii DNA, care l-au acuzat ca si-a folosit influenta pentru a obtine foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, in 1 martie 2016, Orban, atunci prim-vicepresedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara acelui an, cand deputatul fusese nominalizat pentru a candida la functia de primar al Capitalei.

In 20 martie, cand s-a intalnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro in numerar, "nu in vreo modalitate legala, precum si cu depasirea plafonului stabilit prin Legea finantarii partidelor politice", cerand ca banii sa ajunga la persoane cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

Pe 11 aprilie 2016, ziua in care a fost pus sub control judiciar, Orban a anuntat ca isi retrage candidatura la Primaria Capitalei si demisioneaza din functiile de prim-vicepresedinte PNL si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, el ramanand deputat pana la incheierea mandatului, in decembrie. Nu a mai candidat pentru un nou fotoliu de parlamentar la alegerile din 2016.

In 18 iunie, Orban a fost ales al optulea presedinte post-decembrist al Partidului National Liberal.