Fostul premier Victor Ponta a publicat joi pe Facebook o scrisoare in care cere senatorilor si deputatilor sa adopte un amendament la ordonanta de guvern care introduce obligatoriu plata defalcata a TVA de la 1 ianuarie 2018 prin care aceasta masura sa fie facultativa.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"In vederea protejarii fimelor romanesti si a celor cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania solicit sprijinul in vederea adoptarii acelui amendament la Legea de aprobare a Ordonantei prin care sa fie eliminata OBLIGATIVITATEA aplicarii platii defalcate a TVA", se arata in aceasta "scrisoare-apel".

Victor Ponta argumenteaza ca plata defalcata a TVA "va aduce mari prejudicii tuturor operatorilor economici platitoari de TVA care isi desfasoara activitatea in Romania", "nu va creste incasarile la Bugetul de Stat" dar "creste birocratia si posibilitatea producerii unor abuzuri".

In opinia sa, "solutia constitutionala si regulamentara la care trebuie sa apelam este adoptarea unui amendament la aceasta lege prin care sa fie eliminata OBLIGATIVITATEA aplicarii acestui sistem (ramanand sa fie aplicat facultativ - daca ar exista cumva o firma care ar dori asa ceva)!".

Iata mai jos postarea lui Victor Ponta:

"Scrisoare-apel catre Senatorii si Deputatii din Parlamentul Romaniei privind eliminarea obligativitatii platii defalcate a TVA !

Stimate Doamne si Stimati domni senatori si deputati

Guvernul Romaniei a adoptat in cadrul sedintei de guvern din data de 30 august Ordonanta de Guvern nr.23 privind plata defalcata a TVA (cunoscuta ca si split TVA), ordonanta ce a fost publicata in Monitorul Oficial in 31 august 2017.

Aceasta prevedere va aduce mari prejudicii tuturor operatorilor economici platitoari de TVA care isi desfasoara activitatea in Romania / nu va creste incasarile la Bugetul de Stat / va creste birocratia si posibilitatea producerii unor abuzuri / nu exista nicio alta tara europeana care sa aplice in acest moment un asemenea sistem / nu s-a facut un studiu de impact si nici nu avem un proiect pilot care sa ne permita sa analizam efectele concrete .

Aceasta evidenta greseala de strategie economica si fiscal bugetara poate fi indreptata de catre Parlament inainte de a produce efecte - pana la data de 1 Ianuarie 2018. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei urmeaza sa intre in dezabaterea Comisiilor de specialitate si ulterior a Plenului Senatului. Dupa Senat urmeaza dezbaterea si adoptarea in Camera Deputatilor. Solutia constitutionala si regulamentara la care trebuie sa apelam este adoptarea unui amendament la aceasta lege prin care sa fie eliminata OBLIGATIVITATEA aplicarii acestui sistem ( ramanand sa fie aplicat facultativ - daca ar exista cumva o firma care ar dori asa ceva)!

Rog toti parlamentarii sa sustina acest demers transpartinic care are ca beneficiar direct TOATE firmele din Romania - iar indirect angajatii acestora si Bugetul de Stat.

Dragi Colegi,

Fac apel la dumneavoastra sa ne unim eforturile pentru eliminarea obligativitatii platii defalcate a TVA/ fiecare dintre noi reprezinta in Parlament o circumscriptie electorala, unde exista cel putin o firma platitoare care ofera locuri de munca alegatorilor nostri/ aceasta schimbare poate doar sa ingreuneze , sa blocheze sau chiar sa inchida activitatea acestor firme.

Aceasta initiativa a Guvernului Romaniei este gresita cu efecte negative semnificative asupra tutoror firmelor.

Argumentele care sustin cele scrise mai sus si care m-au convis sa fac apel la fiecare membru al Parlamentului le gasiti exprimate mai jos de organizatiile reprezentative ale diversilor agenti economici din Romania / de asemenea specialistii in domeniu au o opinie negativa UNANIMA asupra acestui subiect :

  • http://cnipmmr.ro/¬/cnipmmr-nu-sustine-masura-platii-defal¬/
  • http://www.zf.ro/¬/coalitia-pentru-dezvoltarea-romaniei-pla¬

Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei sunt cele mai reprezentative organizatii ale intreprinderilor mici, mijlocii, mari cu capital roman si strain.

Sunt argumentele economice ale celor care zi de zi isi desfasoara activitatea in Romania, care platesc taxele si impozitele ce formeaza sursa principala de venit pentru Bugetul tarii/ fimele mici si mijlocii vor fi cele mai afectate de acesta masura.

Impovararea administrativa si birocratica a contribuabililor onesti cu masuri ca plata defalcata a TVA NU ESTE o buna strategie, NU va contribui la cresterea gradului de colectare a TVA, NU va reduce evaziunea fiscala.

In vederea protejarii fimelor romanesti si a celor cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania solicit sprijinul in vederea adoptarii acelui amendament la Legea de aprobare a Ordonantei prin care sa fie eliminata OBLIGATIVITATEA aplicarii platii defalcate a TVA".