Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat miercuri ca nu a fost nevoie de audierea lui Traian Basescu atata vreme cat Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a avut documentele necesare cu privire la el, transmite Agerpres. In concluziile din raportul adoptat, miercuri, de comisie se precizeaza ca Basescu a fost implicat in favorizarea fraudarii alegerilor, in sprijinul sau.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

"Nu ai nevoie de o audiere atata vreme cat ai documentele si documentele sunt constituite din Monitoare Oficiale. Acolo aveam primul decret de incetare a mandatului domnului Nica si pe aceeasi pagina publicat practic in acelasi timp, deci nu unul dupa altul, ca sa intre in vigoare, decretul de numire a domnului Blaga. Cu privire la solicitarea ca domnul Basescu sa fie invitat, niciun membru al comisiei nu a solicitat acest lucru, probabil ca Monitoarele Oficiale nu puteau sa fie infirmate printr-o declaratie si cred ca nimeni nu poate sa le infirme. De asemenea, domnul Traian Basescu a pus si o conditie, daca tineti minte, in spatiul public, ca va veni numai daca nu stiu ce se va intampla, conditie care nu era indeplinita si banuiesc ca nu au vrut colegii nostri sa-i solicite prezenta ca sa nu fie refuzati in maniera lui Traian Basescu. Daca si-ar fi manifestat disponibilitatea sa vina, asa cum au facut altii invitati, evident ca l-am fi invitat, deci nu am refuzat pe absolut nimeni. Probleme am avut cu cei care si-au manifestat dorinta sa nu vina, cum este si cazul lui Traian Basescu", a spus deputatul PSD Eugen Nicolicea, membru al Comisiei de ancheta.

Intrebat daca exista suspiciuni in raportul comisiei ca Traian Basescu ar fi incalcat legea, Nicolicea a precizat: "Cu privire la vinovatie nu ne pronuntam, cu privire la ce a scris e evident. Decretul 1.357 publicat in partea de sus a Monitorului Oficial si 1.358 in partea de jos - cata vreme ala de sus nu era publicat nu era in vigoare, cata vreme nu era in vigoare nu aveai voie sa il emiti pe al doilea. Constitutia spune ca un decret nu exista pana nu e publicat. Sus se scrie revocare din functie si jos zice ca urmare a demiterii din functie, scrie negru pe alb. Ramane la latitudinea organelor sa constate daca acesta se numeste abuz in serviciu, se numeste fals, uz de fals si ce o mai fi. Noi nu putem sa facem aceste incadrari".

Fostul sef de stat Traian Basescu spunea in luna iunie ca, in cazul in care va fi chemat la Comisia de ancheta, va merge la audieri, cu doua conditii: audierea sa sa fie publica si, totodata, sa-i fie prezentata 'adunarea proceselor-verbale' din toate sectiile de votare.