Schimbarea lui Adrian Tutuianu din Guvern este rezultatul unor reglari de conturi in interiorul PSD, liderul partidului Liviu Dragnea fiind convins ca ministrul apararii vrea sa-i ia partidul, au declarat pentru HotNews.ro o mai multe surse politice si guvernamentale. Numele lui Tutuianu, fost sef de Consiliu Judetean Dambovita, a inceput sa fie vehiculat ca posibil inlocuitor la sefia PSD in locul lui Dragnea si ar fi avut chiar sprijinul unor baroni nemultumiti de actualul lider, au mai explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

Adrian Tutuianu si Liviu DragneaFoto: Captura YouTube

Liderul PSD, Liviu Dragnea, n-a vazut cu ochi buni nici vizita pe care Tutuianu urma sa o faca in Statele Unite, nici faptul ca incepuse sa se profileze ca politician credibil in sondajele de opinie. “L-a asteptat sa greseasca iar Tutuianu a gestionat prost problema salariilor din MapN”, au explicat pentru HotNews.ro surse din partid.

Nici premierul Tudose n-ar fi avut nici un interes sa-l salveze pe Tutuianu, deoarece el insusi nutreste ambitii politice. Totusi, potrivit informatiilor HotNews.ro, Tudose i-ar fi spus lui Tutuianu ca din punctul sau de vedere poate sa ramana, chiar daca public a sugerat ca i-a cerut demisia. Toate informatiile obtinute de HotNews.ro pana la acest moment indica faptul ca Dragnea l-a anuntat pe Tutuianu ca va fi demis din cauza modului cum a gestionat problema salariilor din MApN, insa ministrul apararii i-ar fi cerut sa-i ofere posibilitatea sa plece prin demisie.

Totul a pornit de la un comunicat dat publicatii in cursul zilei de marti de Ministerul Apararii, in care anunta ca direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus ca salariile/soldele angajatilor vor fi platite pe 15 septembrie, iar norma de hrana si chiriile vor fi platite "in jurul datei de 25 sptembrie", dupa rectificarea bugetara.

Ministerul anunta ca dificultatea de a plati integral veniturile militarilor vine din imposibilitatea de a muta banii intre diferitele bugete ale institutiei (de la bugetul de inzestrare, de exemplu, la bugetul pentru cheltuieli curente) in lipsa unei rectificari bugetare.

Dupa cateva ore, timp in care premierul Tudose si ministerul finantelor au negat vehement ca ar exista vreo problema cu plata salariilor, ministrul Adrian Tutuianu a anutat ca si-a depus demisia. Tutuianu a mai precizat ca a fost eroarea sa si ca ministerul are bani de salarii.