Modificarile la Legea Referendumului care vizeaza revizuirea Constitutiei, adoptate de Camera Deputatilor​

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 5 septembrie 2017, 12:31 Actualitate | Politic


Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, in calitate de camera decizionala, proiectul de modificare a Legii Referendumului, care contine mai multe prevederi ce vizeaza organizarea unui referendum de revizuire a Constitutiei, dupa ce a primit luni un raport de la Comisia Juridica, ajustat suplimentar marti chiar inainte de vot. Viteza acestui proiect este explicata de faptul ca este nevoie de aceasta lege pentru a se putea organiza referendumul de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre un barbat si o femeie, promovat de Coalitia pentru Familie, referendum pe care PSD vrea sa il organizeze in aceasta toamna. Initiativa cetateneasca de modificare a Consititutiei se afla in circuit parlamentar. Aceasta a fost adoptata de Camera Deputatilor si asteapta sa primeasca vot in Senat.

Proiectul a primit 191 voturi "pentru", 72 "contra" si 9 abtineri si va merge la promulgare.

Vezi aici raportul adoptat de comisia juridica marti


Acest proiect adauga practic reglementari speciale, care pana acum erau legiferate prin lege speciala la fiecare referendum, in legea cadru a referendumului.

Principala modificare fata de forma adoptata de Senat se refera la faptul ca initiativa cetateneasca, in forma adoptata de Parlament, sa fie mai intai trimisa la Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa o evalueze si abia apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial, daca primeste aprobarea CCR. De la data publicarii vor curge cele 30 de zile, termen in care trebuie organizat referendumul.

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Mariana Mot, a sustinut marti in plenul Camerei faptul ca aceasta prevedere exista deja in legislatie.

Principalele puncte ale proiectului, care modifica Legea 3/2003 a Referendumului:

Initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt supuse dispozitiilor prevazute art. 150 si art. 151 din Constitutie.

* Proiectul legii constitutionale, adoptat de camerele Parlamentului sau de catre camerele reunite in cazul divergentei se trimite in termen de doua zile Curtii Constitutionale, care procedeaza potrivit legii. Daca se constata ca initiativa legislativa depaseste limitele revizuirii, aceasta se considera nefinalizata si se transmite Parlamentului, procedura urmand a fi reluata.

Desi reprezentantul USR a declarat ca ar trebui ca intreaga procedura sa fie reluata in cazul in care o initiativa cetateneasca depaseste limitele revizuirii, adica strangerea de semnaturi, solicitarea sa a fost respinsa.
 
Daca se constata ca NU depaseste limitele revizuirii, se publica in aceeasi zi in Monitorul Oficial.

* Cetatenii Romaniei sunt chemati sa-si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, organizat in cel mult 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial sau a propunerii de revizuire, in conformitate cu prevederile art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei. Guvernul stabileste, prin hotarare, data referendumului si aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, aceasta data.

* Cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei se suporta din bugetul de stat."

Liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat sambata seara, la Mamaia, ca atat la nivelul grupului senatorial al partidului, cat si la cel al grupului din Camera Deputatilor, precum si la nivelul Guvernului s-a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in aceasta toamna.

Camera Deputatilor a adoptat in 9 mai, cu 232 voturi "pentru", 22 de voturi "impotriva" si 13 abtineri, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Amintim ca, potrivit prevederilor in vigoare:

"Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

"Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2859 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Perdea de fum (Marţi, 5 septembrie 2017, 12:49)

  Frank777 [utilizator]

  Motivatia cu familia traditionala este o stratagema a PCR-PSD.In spatele acestei campanii se vor strecura adevaratele prevederi tintite de fanarioti.Reducerea atributiilor presedintelui.Sporirea atributiilor Parlamentului asupra justitiei,numirile la curtea Constitutionala si altele care vor aduce Romania la starea Principatelor Romane inrobite de fanariotii si dominate de Rusia si Imperiu Otoman. Referendul va fi de asa maniera ca intrebarea va fi modificarea constitutiei(mascata de ghestiune familiei) da sau nu.
  daca zici nu esti automat gay si multa lume va vota da si va accepta si restul schimbarilor ce vor fi mascate tehnic sub sloganul puterea parlamentului care este reprezentantul poporului.
 • +2 (2 voturi)    
  hai acuma repede sa strangem semnaturi (Marţi, 5 septembrie 2017, 13:16)

  ..13 [utilizator]

  Pentru un referendum legat de numarul de parlamentari care ar trebui sa fie prezenti acolo...

  Inclin sa cred ca nu vor ecista obstacole legate de validarea unui nou recensamant referitor la numarul de parlamentari utili.
 • 0 (0 voturi)    
  O aiureala marca PSD (Marţi, 5 septembrie 2017, 13:20)

  tudorl [utilizator]

  In Constitutie nu trebuie specificat explicit toate prevederile legale,sau daca trebuie atunci sa se specifice ca politicienii nu au dreptul la divort,la amante,la concubinaj,ca sotul nu are dreptul sa-si bata sotia si copii etc,etc,..... E ciudat ca initiatorii Referendumului si-au incalcat in majoritatea cazurilor, juramintele facute la cununia religioasa,ca isi reinnoiesc juramintele civile de cate ori doresc,functie de ce le doreste sufletelul.Drepturile si libertatile cetatenilor, nu trebuie incalcate,printr-o reglementare constitutionala. De ce sa ignoram realitatea?Mult mai corect este sa recunoastem ca sunt cetateni care au alte convingeri referitoare la viata personala, ca acestia exista in toate mediile sociale si in toate religiile. Apreciez organizarea acestui Referendum ca o demonstratie de forta a castigatorilor alegerilor,respectiv PSD.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by