Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, in calitate de camera decizionala, proiectul de modificare a Legii Referendumului, care contine mai multe prevederi ce vizeaza organizarea unui referendum de revizuire a Constitutiei, dupa ce a primit luni un raport de la Comisia Juridica, ajustat suplimentar marti chiar inainte de vot. Viteza acestui proiect este explicata de faptul ca este nevoie de aceasta lege pentru a se putea organiza referendumul de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre un barbat si o femeie, promovat de Coalitia pentru Familie, referendum pe care PSD vrea sa il organizeze in aceasta toamna. Initiativa cetateneasca de modificare a Consititutiei se afla in circuit parlamentar. Aceasta a fost adoptata de Camera Deputatilor si asteapta sa primeasca vot in Senat.

Proiectul a primit 191 voturi "pentru", 72 "contra" si 9 abtineri si va merge la promulgare.

Vezi aici raportul adoptat de comisia juridica marti

Acest proiect adauga practic reglementari speciale, care pana acum erau legiferate prin lege speciala la fiecare referendum, in legea cadru a referendumului.

Principala modificare fata de forma adoptata de Senat se refera la faptul ca initiativa cetateneasca, in forma adoptata de Parlament, sa fie mai intai trimisa la Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa o evalueze si abia apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial, daca primeste aprobarea CCR. De la data publicarii vor curge cele 30 de zile, termen in care trebuie organizat referendumul.

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Mariana Mot, a sustinut marti in plenul Camerei faptul ca aceasta prevedere exista deja in legislatie.

Principalele puncte ale proiectului, care modifica Legea 3/2003 a Referendumului:

Initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt supuse dispozitiilor prevazute art. 150 si art. 151 din Constitutie.

* Proiectul legii constitutionale, adoptat de camerele Parlamentului sau de catre camerele reunite in cazul divergentei se trimite in termen de doua zile Curtii Constitutionale, care procedeaza potrivit legii. Daca se constata ca initiativa legislativa depaseste limitele revizuirii, aceasta se considera nefinalizata si se transmite Parlamentului, procedura urmand a fi reluata.

Desi reprezentantul USR a declarat ca ar trebui ca intreaga procedura sa fie reluata in cazul in care o initiativa cetateneasca depaseste limitele revizuirii, adica strangerea de semnaturi, solicitarea sa a fost respinsa.

Daca se constata ca NU depaseste limitele revizuirii, se publica in aceeasi zi in Monitorul Oficial.

* Cetatenii Romaniei sunt chemati sa-si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, organizat in cel mult 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial sau a propunerii de revizuire, in conformitate cu prevederile art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei. Guvernul stabileste, prin hotarare, data referendumului si aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, aceasta data.

* Cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei se suporta din bugetul de stat."

Liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat sambata seara, la Mamaia, ca atat la nivelul grupului senatorial al partidului, cat si la cel al grupului din Camera Deputatilor, precum si la nivelul Guvernului s-a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in aceasta toamna.

Camera Deputatilor a adoptat in 9 mai, cu 232 voturi "pentru", 22 de voturi "impotriva" si 13 abtineri, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, astfel ca, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Amintim ca, potrivit prevederilor in vigoare:

"Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

"Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente".