Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat sambata, la Mamaia, ca in acest moment numirile procurorilor sefi "sunt politizate" avand in vedere faptul ca presedintele este un om politic, de aceea s-a propus excluderea acestuia din procedura, scrie News.ro. De asemenea, Tariceanu afirma trebuie respectat principiul separatiei puterilor, Parlamentul fiind responsabil de crearea legilor, iar Justitia de aplicarea lor.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a fost intrebat, sambata, la Mamaia, ce parere are despre propunerea Consiliului Superior al Magistraturii ca Ministrul Justitiei sa fie exclus din procedura de numire a procurorilor sefi, si nu presedintele asa cum se prevede in Proiectul de modificare a legilor Justitiei si a apreciat ca acum sistemul este politizat.

"Propunerea pe care eu am facut-o, dupa cum stiti, este sa scoatem de sub influenta politica numirile procurorilor. Presedintele actual, fostul presedinte Basescu, presedintele Iliescu, presedintele Constantinescu au fost oameni politici. Numirile in acest moment sunt politizate si vrem sa le scoatem de sub factorul politic, aceasta este esenta propunerii", a declarat Tariceanu.

Acesta a afirmat ca trebuie respectat principiul separatiei puterilor in stat.

"Pana la urma, trebuie sa respectam principiul independentei si separatiei puterilor in stat. Puterea legiuitoare este Parlamentul. Justitia aplica legile, nu face Justitia legile. Nu pot sa fie si judecator si creatorul de legi in acelasi timp", spus Tariceanu, care a mentionat ca declaratia sa nu exclude "un dialog constructiv", documentat.