Uniunea Salvati Romania afirma intr-un comunicat de presa, ca Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) nu va aduce fonduri suplimentare statului roman pentru proiecte de investitii, ci va costa statul roman, pe langa companiile de stat pe care le pune in capitalul acestui fond, suma de 1,85 de miliarde de lei, dintre care 50 de milioane trebuie platite anul acesta. Potrivit acestora, in schimb, dividendele care urmeaza sa fie venituri ale FSDI sunt aceleasi pe care companiile de stat le plateau pana acum direct statului roman.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Un fond de investiții este un instrument util în momentul în care avem un excedent de fonduri, nu un deficit cum este cazul României. Este util ca vehicul prin care să gestionăm economisirile noastre. Statul român, însă, nu doar că nu economisește, dar de 27 de ani, de când există ca stat democratic, a fost pe deficit. Nu a economisit nimic, ci s-a împrumutat anual, iar anul acesta într-o porție semnificativ mai mare decât anii precedenți", a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, citat in comunicat.

Potrivti USR, "înființarea FSDI de către coaliția PSD – ALDE îndeplinește trei scopuri. Primul este să introducă un nou strat de birocrație și să accentueze lipsa de transparență în gestiunea companiilor de stat. Gestiunea celor mai valoroase companii de stat urmează a fi făcută de conducerea FSDI, care va fi stabilită politic, fără respectarea principiilor de guvernanță corporativă stabilite prin Legea 111 din 2016. Al doilea obiectiv este să permită o infuzie de lichidități prin împrumuturile pe care le va contracta FSDI și care vor fi garantate cu activele companiilor din portofoliu. Iar al treilea scop al FSDI este să pregătească un jaf mascat al companiilor de stat", se arata in comunicat.

"Găselnița PSD în crearea FSDI este că acesta se poate împrumuta garantând cu activele companiilor din subordinea sa. Un proces care poate genera două lucruri: fonduri pe termen scurt și pericol de pierdere a activelor", avertizează deputatul USR, Claudiu Năsui.

Uniunea Salvați România continua afirmand ca "asistăm, practic, la o privatizare mascată a companiilor de stat".

"USR nu se împotrivește finalizării procesului de privatizare a companiilor de stat, dar solicită ca lucrul acesta să fie făcut după criterii transparente care să maximizeze prețul pe care statul îl poate primi pentru aceste companii. De asemenea, USR reamintește că procesul de privatizare în România a fost marcat de o sumedenie de infracțiuni și probleme, chiar sub oblăduirea PSD (PSDR la vremea aceea) în anii 1990, prin urmare avem un grad scăzut de încredere în capacitatea PSD de a desfășura un astfel de proces", incheie acestia comunicatul.