Senatorul PNL Alina Gorghiu acuza Guvernul PSD-ALDE ca "minte cu lucruri grave" in privinta legaturii dintre solicitarile Comisiei Europene si propunerile la legile justitiei anuntate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Gorghiu sustine, intr-un comunicat, ca Romania "traieste rusinea ca din partea Comisiei Europene sa vina precizarea ca pentru Bruxelles este o surpriza faptul ca in presa romaneasca se discuta ca unele dintre propunerile de modificare a legilor justitiei ar fi fost discutate si chiar sprijinite de Comisie", dupa ce ministrul a declarat ca ideea de a-l elimina pe Presedintele Romaniei din procedura de numire a unor procurori cu functii de conducere ar fi izvorat din recomandarile raportului MCV.

Alina GorghiuFoto: Agerpres

Gorghiu ii cere public ministrului Justitiei sa "lamureasca lucrurile imediat si sa spuna foarte clar daca a mistificat realitatea atunci cand a evocat raportul MCV si, in subsidiar, Comisia, pentru a-si argumenta planurile privind modificarea legilor justitiei".

Redam declaratia lui Gorghiu:

"Iata ca Romania traieste acum si rusinea ca din partea Comisiei Europene sa vina precizarea ca pentru Bruxelles este o surpriza faptul ca in presa romaneasca se discuta ca unele dintre propunerile de modificare a legilor justitiei ar fi fost discutate si chiar sprijinite de Comisie. De asemenea, s-a precizat ca la intalnirea Timmermans - Toader din iulie planurile si prioritatile au fost discutate doar la modul general.

Dar de unde a pornit ideea ca exista o legatura intre solicitarile Comisiei Europene si proiectele prezentate de dl Toader? Pai chiar de la declaratia ministrului care spunea ca ideea de a-l elimina pe Presedintele Romaniei din procedura de numire a unor procurori cu functii de conducere ar fi izvorat din recomandarile raportului MCV. Si de aici a tot inflorit aceasta minciuna care ne expune iar la scara europeana ca fiind nu doar o tara cu probleme, ci si o tara in care oficialii ei practica o manipulare grosiera, care nu are precedent. Doar in Rusia am mai vazut astfel practici de dezinformare construite pe tupeu si nesimtire.

Am identificat cateva exemple, din dezbaterile TV la care colegii mei au fost prezenti in aceste zile, pentru a ilustra faptul ca aceste acuzatii nu sunt gratuite si nu sunt exagerate. Este vorba de Viorica Dancila (europarlamentar PSD), Eugen Nicolicea (deputat PSD), Tudor Ionescu (reprezentant ALDE) si nu in ultimul rand chiar presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (colajul declaratiilor).

Sunt sigura de faptul ca aceste cazuri nu sunt singulare si li se mai adauga "analisti", formatori de opinie si chiar ziaristi care au practicat aceeasi manipulare.

De altfel, terenul a fost pregatit chiar de premierul Mihai Tudose prin declaratia din 20 august: "A fost acea consultare publica extinsa, a fost discutia pe care a avut-o domnia sa cu Bruxelles-ul. A fost la Bruxelles, le-a prezentat ce si cum, a venit cu ok-ul de acolo."

Sunt lucruri extrem de grave si trebuie sa fie lamurite de urgenta! Pentru ca, nu-i asa, minciuna nu poate sa stea alaturi de Justitie, nici macar intr-o guvernare condusa de PSD.

Deci, ii cer public ministrului Justitiei sa lamureasca lucrurile imediat si sa spuna foarte clar daca a mistificat realitatea atunci cand a evocat raportul MCV si, in subsidiar, Comisia, pentru a-si argumenta planurile privind modificarea legilor justitiei (si care ar duce, de fapt, la subminarea independentei acesteia, lucru spus acum si de Comisia Europeana cu subiect si predicat). Pentru ca un ministru prins cu ¬ocaua mica¬, cum se pare ca stau lucrurile, trebuie sa vina cu demisia din Guvern urgent!

De altfel, intr-un asemenea caz demisiile ar trebui sa curga pe banda rulanta din partea tuturor celor care au facut acest joc dublu, daca nu vrem ca Romania sa fie facuta de ras in Europa si sa i se atribuie minciuna drept politica de stat."