Vicepresedintele PNL Laurentiu Leoreanu i-a solicitat ministrului Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, sa retraga proiectul de lege prin care se maresc salariile angajatilor care gestioneaza Programul National de Dezvoltare Locala, despre care a spus ca este o tentativa de supunere a acestora si o bataie de joc la adresa celorlalti bugetari.

Laurentiu Leoreanu (PNL)Foto: cdep.ro

"La doar cateva saptamani de la Legea salarizarii unitare, Sevil Shhaideh vine cu o lege cu dedicatie pentru angajatii care gestioneaza controversatul PNDL- programul prin care sunt alocate fonduri de la bugetul de stat pentru administratiile locale. Atrag atentia ca exista suspiciuni rezonabile ca dorinta lui Sevil Shhaideh de a majora cu 75% la suta, chiar din acest an, salariile celor care gestioneaza 'pusculita' PNDL nu este altceva decat o incercare de supunere a acestora. Va reamintesc ca modul de alocare a fondurilor prin Programul National de Dezvoltare Locala a fost arbitrar, in multe judete a fost evident ca banii au fost alocati cu dedicatie pentru baronii PSD, iar acum Sevil Shhaideh incearca sa ii fidelizeze pe cei in pixul carora se afla viitoarele alocari", afirma Leoreanu, citat intr-un comunicat de presa al PNL.

"Proiectul propus de ministrul Dezvoltarii este si o bataie de joc la adresa celorlalti bugetari si deschide Cutia Pandorei. De pilda, profesorii si medicii - mai mult decat indreptatiti sa primeasca majorari salariale - trebuie sa astepte cresterile salariale pana la inceputul lui 2018, desi initial, potrivit promisiunilor PSD, acestea trebuiau sa fie implementate de la 1 iulie 2017. Mai mult, de ce angajatii care gestioneaza PNDL pot sa fie recompensati cu mariri salariale de 75% incepand din acest an, si angajatii altor ministere nu pot beneficia de mariri similare? Pentru doamna Sevil Shhaideh exista angajati ai ministerelor care merita tratati cu prioritate, in timp ce altii sunt second-hand? Ii solicit ministrului Dezvoltarii sa retraga proiectul prin care se maresc salariile angajatilor care gestioneaza PNDL" continua el.

HotNews.ro a relatat ca mai multe ministere refuza sa avizeze pozitiv un proiect al Ministerului Dezvoltarii prin care salariul angajatilor care gestioneaza banii pentru proiecte locale din controversatul Program National de Dezvoltare sa aiba salariile marite cu 75%. Ministerele care refuza avizarea se tem ca aparitia acestei categorii de super-bugetari ar duce la o reactie in lant, potrivit unor surse guvernamentale.

Ministerul Dezvoltarii Regionale a initiat saptamana trecuta un proiect de Ordonanta care prevede ca salariatii din ministerul condus de Sevil Shhaideh sa beneficieze de o majorare a salariului de baza de 75%. Ar fi vorba despre o derogare de la Legea Salarizarii Unitare a bugetarilor, iar initiatorii sustin ca e o masura similara cu salarizarea bugetarilor care gestioneaza fonduri europene.

Proiectul de Ordonanta arata ca ar urma sa fie platiti suplimentar circa o suta de angajati, iar suma necesara pentru marirea salariala ar fi de 7,5 milioane de lei pe an.

Aceasta ar fi prima derogare de la Legea Salarizarii Unitare, abia intrata in vigoare. Ministerele de linie care trebuie sa avizeze proiectul Ministerului Dezvoltarii se tem ca aceasta prima derogare de la lege ar deschide o adevarata cutie a Pandorei, urmand ca si alte categorii de salariati sa ceara mariri de salarii.