Premierul Mihai Tudose a anuntat marti ca manualele scolare ar putea fi declarate ca fiind de importanta nationala strategica si ar putea fi tiparite la Monitorul Oficial, prin aceasta modalitate urmand sa se incheie cu "razboiul dintre edituri pentru editarea unui manual". Totodata, Tudose a precizat ca ministrul Educatiei a fost criticat degeaba pentru manualele de sport, aceasta fiind o decizie a Guvernului Ciolos pe care Liviu Pop a fost obligat sa o aplice, potrivit news.ro.

"Toata lumea l-a criticat pe domnul ministru Pop. Domnul ministru a fost delicat si nu a spus ca a fost obligat sa o faca si ca asa i-a pus cineva in program anul trecut cand niste baieti mai tehnocrati au zis ca ne trebuie manuale de sport. Deci va trebui, in aceasta toamna, sa stabilim foarte clar care sunt acele manuale, eventual pe doua tipuri de manual pentru partea reala si pentru partea umana. Mi se pare o nebunie ca, de exemplu, in fiecare an sa rescrii manualul de istorie, de parca Stefan cel Mare in fiecare an mai face cate ceva, mai castiga cate o lupta, mai pierde cate ceva, la matematica Pitagora se mai gandeste si rescriem manualul. Culmea e ca nu e deloc un demers pentru educatie, ci un bussines cu caiete suport, cu fituici suport, o nebunie completa", a declarat premierul Mihai Tudose la Romania TV.

Seful Executivului a precizat ca reeditarea manualelor nu genereaza locuri de munca, ci "o multime de bani care pleaca de la buget si niste ghiozdane ca pleaca copilul de acasa ca parca fuge de acasa".

"Trebuie sa aiba cele doua manuale, plus cele sase caiete, plus cele opt fascicole suport. Parca am luat-o razna complet. Ceea ce doresc e sa avem manualul tip, fixat. Am auzit ca suntem impotriva culturii daca manualele se tiparesc la o singura editura, eventual a statului. Nu spune nimeni ca jumate din nebunia ultimilor ani, cu manualele care ne uitam la ele pe cand nu erau, vorba poetului national, toata problema sau jumatate e generata de acel razboi al editurilor care se bateau pe editarea unui manual, cu contestatii. Le declaram de importanta nationala strategica, ca sunt cartile de pe care invata copiii nostri si le facem la Monitorul Oficial ca sa inchidem subiectul", a spus Tudose.