Prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan solicita guvernului condus de Mihai Tudose sa prezinte Parlamentului "date exacte privind executia bugetara", acuzandu-l de faptul ca ascunde "date esentiale" si ca indreapta Romania spre un scenariu similar celui de criza.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Solicitam Guvernului Romaniei sa prezinte Parlamentului date exacte privind executia bugetara pe ministere, deficitul actualizat, inclusiv deficitul fondului de pensii, stadiul investitiilor publice pe capitole si pe fiecare minister in parte. Consideram ca Guvernul ascunde date esentiale si consideram ca domnii Tudose, Dragnea si Tariceanu, prin iresponsabilitatea de care dau dovada, duc Romania spre o criza fix precum cea din 2008-2009. Altfel nu se explica goana furibunda pentru a stoarce mediul privat de ultimele resurse. Guvernul indreapta Romania spre un scenariu asemanator celui de criza" a declarat Turcan intr-o conferinta de presa, citata intr-un comunicat de presa.

"Situatia este grava si tocmai lipsa oricaror informatii clare prezentate Parlamentului, alimenteaza suspiciunile ca aceasta guvernare in deriva impinge Romania in criza. Toti cei care se uita si nu fac nimic sunt in culpa. Oameni politici, institutii, patronate" continua deputatul liberal.

Liberalii invita membrii guvernului si premierul in Parlament pentru a prezenta "situatia exacta, pe fiecare minister in parte". Acestia atrag primului ministru Tudose si ministrului Finantelor Publice ca "potrivit articolului 8 din legea raspunderii ministeriale:

(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 12 ani urmatoarele fapte savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor:

b) prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.

(2) Constituie, de asemenea, infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani urmatoarele fapte savarsite de catre un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputatilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, in termenul prevazut la art. 3 alin. (2), informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata;"

"In consecinta, nu intamplator vedeti aceste balbaieli constante la nivelul guvernului. Ele nu exprima decat faptul ca au scapat haturile, ca situatia economica este iesita din parametrii normali si ca fac tot posibilul pentru a ascunde aceste realitati. Vor sa-si acopere incompetenta cu banii celor din mediul privat.Ii asteptam si dorim ca toate datele sa fie facute cunoscute de primul ministru si de catre ministri in Plenul Parlamentului. Vor fi publicate in monitorul oficial si asa va sti si Parchetul pe cine sa caute daca tara ajunge in criza. Daca nu au nimic de ascuns ar trebui sa vina", incheie Turcan.