Europarlamentarul Monica Macovei a declarat sambata, la Realitatea TV, ca inspectorii care au dat comunicatul ca Inspectia Judiciara vrea sa fie sub Ministerul Justitiei "s-au descalificat" si le cere acesotara, "daca au putin bun-simt" sa isi dea demisia.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

"Inspectorii care au dat comunicatul ca Inspectia Judiciara vrea sa fie sub Ministerul Justitiei s-au descalificat. Daca au putin bun-simt, isi dau toti demisia. Inspectia judiciara - un organism care trebuie sa fie independent, pentru ca ancheteaza disciplinar magistratii - spune ca este total de acord sa treaca la Ministerul Justitiei. Ca pe vremea lui Stanoiu-Nastase si ca pe vremea comunistilor. Din acest moment, oamenii din acest corp de inspectie si care au dat comunicatul ne-au aratat ca nu mai au niciun fel de independenta, din moment ce vor sa treaca sub control politic, si nu mai au nicio calitate morala sa cerceteze disciplinar magistrati.

"Cine sa mai cerceteze disciplinar? Un corp de inspectori - tot judecatori si procurori - care spune ca vrea sa treaca sub Ministerul Justitiei si sa ma santajeze dupa aceea? Noi am vrut independenta pentru aceasta Inspectie judiciara, nu sa fie la Ministerul Justitiei. Primul comunicat al Inspectiei Judiciare ii descalifica, daca au putin bun-simt isi dau toti demisia" a declarat Macovei, fost ministru al Justitiei.

Inspectia Judiciara si-a nuantat miercuri seara pozitia fata de modificarile la legile justitiei anuntate de catre ministrul Tudorel Toader, inclusiv trecerea IJ la Ministerul Justitiei, dupa ce a transmis, printr-un comunicat de presa, caapreciaza intentia ministrului de a consolida independenta sa fata de Consiliul Superior al magistraturii si ca modificarile sunt in acord cu pozitiile adoptate de institutie. IJ saluta orice initiativa vizand consolidarea independentei sale, dar subliniaza ca autonomia este singura solutie pentru o activitate eficienta.