Deputatul PNL Mara Calista a criticat vineri, intr-un comunicat de presa,declaratiile lui Mihai Tudose potrivit carora randamentul pilonului I de pensii este mult mai mare decat al pilonului IIsi ca se analizeaza cresterea sumelor care se varsa la pilonul I. Potrivit acesteia restrangerea cotei alocate Pilonului II de pensii are doua explicatii logice, respectiv "fie premierul habar nu are cum functioneaza actualul sistem de plata al pensiilor, fie incearca o manipulare grosolana care sa ascunda intentiile reale de a cheltui azi banii de pensie ai generatiei tinere".

Mara CalistaFoto: cdep.ro

Potrivit deputatului, argumentatia prezentata de premierul Mihai Tudose potrivit careia statul roman ar fi un mai bun administrator al pensiilor in acest moment este falsa intrucat pilonul II de pensii a fost promovat tocmai pentru primul nu poate produce randament.

"Romanii trebuie sa inteleaga faptul ca Pilonul I de pensii nu poate produce randament si nici nu a fost gandit pentru acest lucru. Tocmai din acest motiv a fost promovat Pilonul II de pensii, care functioneaza pe principiul acumularii de sume spre a fi multiplicate de administratorii privati. Sumele aferente Pilonului II de pensii pot fi cheltuite numai ulterior pensionarii beneficiarilor, iar statul nu poate interveni pe parcursul stagiului de cotizare.Pilonul I de pensii, despre care premierul Tudose sustine ca ar avea "randament" mai mare, nu face altceva decat sa redistribuie sume incasate de la actualii contribuabili pentru a plati pensionarii de astazi. Mai mult decat atat, Fondul actual de Pensii se afla in deficit, statul fiind cel care acopera acest deficit", spune deputatul in comunicatul de presa.

In realitate, spune Mara Calista, "ceea ce face Guvernul PSD-ALDE prin aceasta decizie este sa ia banii de pensie ai actualilor angajati, care contribuie lunar atat la Pilonul I, cat si la Pilonul II, fara a oferi vreo garantie ca la momentul pensionarii acestora vor beneficia si ei de o pensie decenta".

Potrivit deputatului, "comparatia dintre mere si pere pe care premierul Tudose o face este doar o scuza de a suplini financiar un management prost, promisiuni de campanie populiste, precum si dovada clara ca actuala guvernare nu are resurse financiare pentru a garanta plata pensiilor promise".

In fapt, incheie Calista, "actuala guvernare opteaza pentru o strategie in doi de a desfiinta Pilonul II de pensii, respectiv de a-l lasa fara finantare, pentru ca mai tarziu sa dea vina pe administrarea privata pentru lipsa de randament si sa justifice astfel lovitura finala".