Deputatul Victor Ponta a afirmat marti, la Parlament, referitor la intentia Guvernului de a acciza combustibilul, ca daca masura nu se regaseste in programul de guvernare, inseamna ca Liviu Dragnea "a mai dat o teapa" si "i-a pacalit" pe oameni, potrivit news.ro.

"Pai nu este in programul de guvernare? Inseamna ca inca o data a dat teapa domnul Dragnea. De-a doua zi dupa alegeri tot ceea ce s-a promis in acel program de guvernare pe care si eu l-am sustinut si l-am spus oamenilor, domnul Dragnea a spus ca acela a fost pentru fraieri, i-a pacalit si acum face altceva. Spun asta cu durere in suflet (...) Ieri am importat 1.000 de MW din Ungaria si Cehia si este mai rau ca pe vremea tehnocratilor, ceea ce este foarte rau", a spus fostul premier.

Intrebat daca era nevoie de accizarea combustibilului, Ponta a sustinut ca nu se pot face, peste noapte, lucruri neanuntate.

"Eu cred ca nu poti sa faci lucrul pe care nu l-ai anuntat si nu poti sa faci lucrul peste noapte. Eu cred ca nu era nevoie nici de povestea cu TVA splituit, din cate stiu nimeni nu a facut in Europa asa ceva, a facut Italia si a lasat-o balta ca a iesit prost. Eu cred ca nu era nevoie de foarte multe lucruri pe care le anunti aiurea si dupa aceea nu stiu cum sa le iei inapoi. Asta se intampla cand totul este decis de un singur om care nici nu se pricepe", a conchis Victor Ponta.

Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de Guvern prin care urmeaza sa fie modificat Codul Fiscal, principalele noutati fiind majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie, ceea ce inseamna ca soferii vor plati mai mult pentru benzina si motorina, in timp ce patronii sau actionarii companiilor nu mai platesc deloc impozit pe dividende din 2018.

Eliminarea impozitului pe dividende era o masura prevazuta in programul de guvernare, in timp ce cresterea accizelor pe carburanti nu figura in niciuna dintre variantele programului de guvernare al coalitiei PSD-ALDE.

Astfel, proiectul de ordonanta prevede ca, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina fara plumb va fi de 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi de 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

In prezent, accizele sunt de 1.656,36 lei/1.000 litri pentru benzina fara plumb si de 1.518,04 lei/1.000 litri pentru motorina, ceea ce inseamna o crestere a accizei la benzina fara plumb cu 23% si a accizei la motorina cu 25%.

La benzina cu plumb, mai putin utilizata, acciza creste cu 19,5%, de la 1.948,23 lei/1.000 litri in prezent pana la 2.327,27 lei/1.000 de litri.

Practic, Ministerul Finantelor propune revenirea accizelor la carburanti exact la nivelul din 2016, cand era in vigoare supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti introdusa de guvernul PSD condus de Victor Ponta in 2014.

In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arata calculele News.ro.