Deputatul liberal Ovidiu Raetchi a anuntat ca lanseaza in dezbatere publica si va depune un proiect de lege care protejeaza mamele care alapteaza in spatii publice, punctand ca este necesara sanctionarea unor eventuale comportamente discriminatorii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raetchiafirma, intr-un comunicat de presa, ca au existat cazuri in care mame au fost date afara din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii pentru ca isi alaptau copilul:

"Lansez in dezbatere si voi depune un proiect de lege care protejeaza mamele care sunt in situatia de a alapta in spatii publice. O astfel de lege exista in Marea Britanie de exemplu, de mai bine de 7 ani, dar si in alte state precum Franta, Spania sau Islanda. Obiectivul principal este acela de a impiedica un comportament discriminatoriu: sunt cazuri in care mamele au fost date afara din hoteluri sau restaurante pentru ca erau nevoite sa isi hraneasca copilul.

Trebuie precizat ca durata zilnica de alaptare a unui sugar, precum si periodicitatea acesteia, exclud posibilitatea hranitului exclusiv acasa, care ar izola social si profesional mama. De asemenea, alternativa oferita mamelor care sunt nevoite sa isi alapteze copiii ('mergeti la toaleta') este, in mod evident, total inadecvata.

Doresc sa fiu inteles corect: in acest moment, legea permite alaptatul in public, iar cazurile in care acest drept le este blocat in spatii publice sunt rare. Totusi, au aparut incidente de gen si este corect sa stipulam clar in lege faptul ca interzicerea alaptarii reprezinta un abuz, o discriminare. Vom institui o amenda in acest sens", declara liberalul

'Am vazut mai multe comentarii care vorbesc despre 'decenta' in cazul alaptatului in public. Totusi, indiferent care ar fi pozitia noastra estetica sau etica pe aceasta tema, nimic nu poate prevala asupra dreptului copilului la hrana si sanatate", mai spune Raetchi.