Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa respinga solicitarile Parchetului General, dupa ce Ministerul Pubilc a trimis CSM o scrisoare in care cere o opinie in privinta dosarului privind alegerile din 2009 solicitat de comisia parlamentara de ancheta.

Oana FloreaFoto: cdep.ro

De asemenea, Procurorul General, Augustin Lazar, solicita in scrisoarea ca CSM sa aprecieze daca este necesara sesizarea Curtii Constitutionale in privinta unui conflict constitutionala intre autoritatea legislativa si cea judecatoreasca.

Potrivit deputatului PSD Oana Florea, presedintele comisiei de ancheta, nu a fost incalcata "independenta procurorilor, asa cum este ea precizata in Legea 304/2004 privind organizarea judiciara art. 64 alin. 2 'In solutiile dispuse, procurorul este independent, in conditiile prevazute de lege'. Solicitarea a fost facuta dupa ce solutia fusese data. Nu exista un conflict juridic de natura constitutionala, in sensul celor aratate de domnul procuror general, deoarece comisia parlamentara a actionat in limitele prerogativelor constitutionale, nu si-a arogat drepturi si competente ale autoritatii judecatoresti si nu a creat niciun fel de conflict juridic prin solicitarea sa".

"CSM nu are in atributii interpretarea normelor legale, acestea fiind atributia Parlamentului, conform art.69 alin.(1) din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative", se mai arata in comunicat.

"Consideram ca refuzul domnului Augustin Lazar de a pune la dispozitia Comisiei parlamentare de ancheta documentele solicitate poate fi interpretat ca o exercitare a functiei cu rea credinta sau grava neglijenta" incheie comunicatul.

Comunicatul Parchetului General de luni:

"In contextul analizei solicitarii Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 si, implicit a problemei de drept pe care o ridica aceasta - definirea limitelor legale si a cadrului cooperarii loiale, care trebuie sa se faca cu respectarea Constitutiei si a legilor in vigoare, avand in vedere specificul activitatii judiciare - domnul Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a transmis, in cursul zilei de astazi, o sesizare doamnei Mariana Ghena, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Demersul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este intemeiat pe dispozitiile art. 133 alin. 1 din Constitutia Romaniei si art. 1 din Legea 317/2004, potrivit carora Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.

In mod concret, este solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la faptul daca poate fi trimis Comisiei Parlamentare, in copie, un dosar in care s-a dispus o solutie de clasare ce vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

Totodata, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie solicita Consiliului sa aprecieze cu privire la necesitatea sesizarii in baza art. 146 lit. e) din Constitutia Romanei a Curtii Constitutionale a Romaniei cu o cerere de constatare a existentei unui conflict juridic de natura constitutionala ivit intre autoritatea legiuitoare si autoritatea judecatoreasca."