Presedintele PNL Ludovic Orban a declarat miercuri ca pensiile speciale ar trebui revizuite in Parlament si nu prin Ordonanta de Urgenta, mentionand ca acest lucru ar trebui facut in septembrie, in urmatoarea sesiune parlamentara, transmite Agerpres.

"Consider ca, in septembrie, in Parlament, trebuie inceputa o dezbatere publica pe legea pensiilor. In aceasta lege sunt niste inechitati care nu pot fi acceptate. Nu am nimic cu politistii, dar nu e normal ca un politist sa se pensioneze la 44 sau 45 de ani, asa cum e consiliera ministrului de Interne, sa se pensioneze la 44 de ani, avand 10.000 de lei pensie, in timp ce un profesor care are 40 de ani vechime se pensioneaza cu 1.800 cel mult 2.000 de lei pensie. Un medic care a lucrat o viata, care a beneficiat de toate salarizarile pe care le-a avut, poate beneficia de cel mult 3.000 de lei pensie. Cred ca principiul contributivitatii trebuie sa devina principiul de baza in stabilirea pensiilor. Cred ca trebuie sa se echilibreze modul de onora pensiile", a declarat Ludovic Orban miercuri, in comuna maramureseana Petrova.

Presedintele PNL a mai aratat ca pensiile speciale sunt atribuite gradelor superioare din Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Apararii Nationale, pe cand personalul operativ beneficiaza de pensii normale.

"Aceste pensii speciale s-au rezumat strict la interesul de a fideliza un grup cu mare influenta in societate, interes preponderent pe care l-a avut la data data respectiva cel care era vicepremier, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, care a fost sprijinit de Victor Ponta. Practic, ei sunt autorii legii pensiilor speciale pentru cadrele militare. Poate exista o intreaga dezbatere pe tema asta, dar trebuie bun simt si echilibru in toate. Eu cunosc ca in Armata si Politie, fata de cea ce se prezinta pe televiziunile nationale, pensiile acestea mari, pensii de 30.000 de lei, sunt pensiile sefilor, pensiile chestorilor - eu m-am interesat la firul ierbii - iar operativii din politie, care castiga cu norma de hrana 2.500-3.000 de lei la pensionare ajung la o pensie cam cat salariul brut, adica tot un 3.000 lei. Nu cred ca trebuie dat cu parul in toti, dimpotriva, trebuie o abordare corecta si onesta, sefii sunt principalii beneficiari din toate structurile militare, inclusiv politie, pentru ca ei stabilesc salariile, pentru ca isi aleg o perioada de pensionare legata de ultimele salarii care de regula sunt marite, umflate cu tot felul de sporuri, bonusuri, si asa ajunge generalimea din Politie si Jandarmerie sa aiba pensii absolut uriase", a spus Ludovic Orban.

Acesta a subliniat ca pensia speciala trebuie acordata doar in situatii cu totul speciale, cum ar fi cazul militarilor romani care au fost prezenti pe teatrele de operatiuni din afara tarii.

Totodata, liderul liberal a afirmat ca Guvernul se preteaza la o "smecherie fiscala" prin transferul contributiei taxelor de la angajator la angajat.

"Atrag public atentia asupra modului prin care Guvernul se preteaza la o smecherie fiscala prin trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Cred ca prin transferul contributiilor de la angajator la angajat se urmareste, de fapt, un mismas fiscalo-bugetar in care omului sa i se spuna ca ti-am majorat salariul brut cu 25%, dar de fapt, majorarea salariului net sa fie de 3-4% in momentul in care ti se transfera cotele de contributie pe care le platea angajatorul - contributiile de pensii, sanatate si somaj. Practic iti creste salariul brut pentru ca iti intra in salariul brut cotele pe care le platea angajatorul pana atunci. Asta inseamna ca iti creste salariul brut, insa pe salariul brut se aplica impozitul, iar aplicandu-se impozitul pe venit pe o suma mai mare a salariului brut, clar se va lua o suma mai mare fata de suma care se lua anterior transferului acestor cote de contributie a angajatorului catre angajat. Contributiile se calculeaza raportat la salariul brut", a explicat Ludovic Orban.