Liderul PSD Liviu Dragnea a avut o intalnire cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu, in cadrul vizitei oficiale pe care a facut-o in perioada 11-13 iulie in aceasta tara in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor. Intalnirea cu Netanyahu nu fusese anuntata in programul oficial. Intr-o postare pe pagina de Facebook, Dragnea a precizat ca a discutat cu Netanyahu, printre altele, despre atragerea capitalului israelian in Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii.

Liviu Dragnea si Benjamin NetanyahuFoto: Facebook - Liviu Dragnea

"Astazi am avut placerea de a discuta cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel si ministru al Afacerilor Externe, despre oportunitatile de a consolida cooperarea noastra prin atragerea #capitalului israelian in Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, dar si in alte sectoare ale #economiei romanesti. Printre principalele teme discutate s-a regasit si cooperarea in domeniul cercetarii tehnologice si industriale, cu precadere laserul de la Magurele. De altfel, #Romania si #Israel au o colaborare excelenta in sectorul de aparare si cel educational, cooperare care fundamenteaza dezvoltarea parteneriatului bilateral in domeniul apararii si cercetarii militare, precum si al securitatii cibernetice," scrie pe pagina lui Dragnea, alaturi de cateva fotografii de la intalnirea cu cei doi.

Dragnea a facut de marti pana joi o noua vizita in Israel, dupa cea din martie, la invitatia presedintelui Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein. Alaturi de liderul PSD au mers cinci deputati si un senator, intre care si deputatii PSD Georgian Pop (membru in comisia de aparare) si Dorel Caprar (membru in comisia de control SIE) si deputatul ALDE Marian Cucsa (vicepresedinte al comisie de control SRI).

UPDATE Biroul de presa al cabinetului presedintelui Camerei Deputatilor, detalii despre vizita:

În perioada 11-13 iulie 2017, o delegație parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, a efectuat o vizită oficială în Israel, la invitația președintelui Knesset-ului, domnul Yuli-Yoel Edelstein, în contextul demersurilor inițiate în luna martie a acestui an, privind organizarea unei prime sesiuni Parliament-to-Parliament (P2P) între cele două foruri legislative.

La deschiderea lucrărilor Forumului Parliament-to-Parliament, care a avut loc miercuri, 12 iulie, la Ierusalim, atât domnul Liviu Dragnea, cât și domnul Yuli-Yoel Edelsstein, și-au exprimat convingerea că acest format de dialog consolidat între comisiile specializate din cele două foruri legislative deschide o nouă etapă în relația dintre România și Israel. Mai mult, în cadrul întrevederii cu domnul Yuli-Yoel Edestein, președintele Camerei Deputaților a promovat ideea extinderii cooperării bilaterale și în alte sectoare de interes pentru ambele părți.

În cadrul vizitei, președintele Camerei Deputaților a avut o întâlnire cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel şi ministrul Afacerilor Externe, în care au fost discutate oportunitățile de dezvoltare a relațiilor dintre cele două țări. În acest sens, a fost evocată excelenta colaborare română-israeliană în sectorul de apărare și potențialul de extindere a parteneriatului bilateral în domeniul apărării, cercetării tehnologice și militare, securității cibernetice.

”Am discutat cu domnul Netanyahu despre oportunitățile de a consolida cooperarea noastră prin atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, dar și în alte sectoare ale economiei românești. Printre punctele de interes ale conversației pe care am avut-o s-a regăsit cooperarea în domeniul cercetării tehnologice și industriale, cu precădere laserul de la Măgurele. De altfel, România și Israel au o colaborare excelentă în sectorul de apărare și cel educațional, care fundamentează dezvoltarea parteneriatului bilateral în domeniul apărării și cercetării militare și cel al securității cibernetice”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

Programul părții române a cuprins întrevederi cu domnul Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel şi ministrul Afacerilor Externe, domnul Yuli-Yoel Edelstein, președintele Knesset-ului, cu domnul Avi Dichter, președintele Comisiei pentru politică externă și apărare, cu domnul Isaac Herzog, liderul Opoziției din Knesset, precum și o serie de consultări cu membri ai comisiilor permanente ale Parlamentului israelian. Principalele subiecte de discuție au vizat consolidarea cooperării, utilizarea diplomației parlamentare în vedere atingerii obiectivelor comune ale celor două țări și identificarea unor noi instrumente de lucru care să accelereze proiectele investiționale.

În ultima zi a vizitei, membrii delegației și-au adus omagiile martirilor şi eroilor Holocaustului în cadrul Memorialului ”Yad Vashem”.

Din delegația română, condusă de președintele Camerei Deputaților, au făcut parte ministrul pentru Românii de Pretutindeni, doamna Andreea Păstârnac, secretarul Camerei Deputaților și membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul deputat Georgian Pop, chestorul Senatului și membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, doamna senator Doina–Elena Federovici, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul deputat Dorel Gheorghe Căprar, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, doamna deputat Natalia-Elena Intotero, vicepreședintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, domnul deputat Marian-Gheorghe Cucșa, și reprezentantul minorității evreiești în Parlamentul României, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială și vicepreședinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel din Parlamentul României, domnul deputat Silviu Vexler.