Parlamentarii primesc sume forfetare majorate cu 7000 lei lunar de la 1 iulie, dupa majorarea indemnizatiilor odata cu Legea salarizarii unice

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 4 iulie 2017, 17:08 Actualitate | Politic


Parlamentarii primesc incepand cu 1 iulie sume forfetare mai mari cu aproximativ 7.000 de lei lunar in urma intrarii in vigoare a noii legi a salarizarii care prevede majorarea indemnizatiilor parlamentarilor de la 7.700 lei brut la peste 13.000 lei brut pe luna, scrie News.ro. Cuantumul sumelor forfetare va fi stabilit miercuri de catre conducerea parlamentului.

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au fost convocate pentru miercuri, incepand cu ora 12:00. Potrivit proiectului ordinii de zi, conducerile celor doua Camere vor discuta suma forfetara pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare. Mai exact, asa cum prevede statutul deputatilor si senatorilor, birourile permanente trebuie sa aprobe cuantumul sumei forfetare care este echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta a deputatului, respectiv a senatorului.

Potrivit noii legi a salarizarii, de la 1 iulie indemnizatiile lunare ale senatorilor si deputatilor au crescut de la aproximativ 7700 lei brut la 13050 lei. Acest lucru inseamna o suma forfetara de 19575 lei/ luna, mai mare cu aproximativ 7000 de lei fata de cea de pana acum.


Pentru liderii de grupuri parlamentare, presedintii, vicepresedintii si secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi si mai mari, peste 20000 lei/ luna, deoarece si indemnizatiile acestora vor fi mai mari fata de cele ale simplilor parlamentari.

Cele mai consistente sume forfetare, ca de altfel si indemnizatii, le vor avea Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, alaturi de toti membrii conducerilor Parlamentului, noteaza News.ro.

Astfel, Dragnea si Tariceanu vor avea o suma forfetara lunara de 25012 lei la o indemnizatie bruta de 16.675 lei/ luna.

Pe de alta parte, indemnizatiile celor doi presedinti ai Camerelor si cele ale membrilor birourilor permanente ale Camerelor Deputatilor si Senatului au scazut de la 1 iulie, odata cu intrarea in vigoare a legii salarizarii, de la 21.540 lei la 16.675 lei (presedintii Parlamentului) si de la 19.055 lei la 15.515 lei (ceilalti membri ai Birourilor Permanente).

Ele fusesera majorate in iulie 2015, de catre premierul interimar Gabriel Oprea, prin ordonanta de urgenta, care desi a fost respinsa in Senat nu a mai fost pusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor pentru a fi respinsa definitiv.

Ce prevede Legea privind statutul deputatilor si senatorilor in privinta sumelor forfetare:

ARTICOLUL 38

(1) In scopul exercitarii mandatului in circumscriptiile electorale, deputatilor si senatorilor li se acorda lunar o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare. Cuantumul sumei este stabilit prin hotararea birourilor permanente reunite ale celor doua Camere *) , in functie de resursele bugetare, dar nu mai putin de o indemnizatie si jumatate bruta a deputatului, respectiv a senatorului.

*) A se vedea Hotararea birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului nr. 5/2013 pentru aprobarea Normelor privind modul de utilizare si justificare a sumei forfetare pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 419 din 10 iulie 2013.

(2) In limitele sumei prevazute la alin. (1) , deputatii si senatorii pot organiza, separat sau prin asociere, birouri parlamentare, ca regula, in circumscriptiile electorale in care au fost alesi.

(3) Deputatii care reprezinta organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, alesi la nivel national, pot organiza birouri parlamentare oriunde pe teritoriul Romaniei, in limitele sumei prevazute la alin. (1) . Ceilalti parlamentari pot organiza, in aceleasi conditii prevazute la alin. (1) , birouri parlamentare, la solicitarea partidelor politice din partea carora au candidat, cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor sau, dupa caz, al Senatului.

(4) Deputatii si senatorii alesi in circumscriptia electorala pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei pot organiza birouri parlamentare in afara tarii, cu respectarea legislatiei statului respectiv, sau in Romania, cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputatilor, respectiv al Senatului, in limita sumei prevazute la alin. (1) .

(5) In cazul in care spatiile necesare birourilor parlamentare nu pot fi asigurate de catre autoritatile administratiei locale, acestea se pot inchiria de la alte persoane juridice sau fizice.

(6) Spatiile destinate birourilor parlamentare nu pot fi inchiriate in imobile aflate in proprietatea deputatilor sau senatorilor, membrilor familiilor sau rudelor acestora pana la gradul al III-lea. Interdictia este aplicabila si pentru acele spatii aflate in patrimoniul unor societati reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la care deputatii sau senatorii, membrii familiilor sau rudele acestora sunt asociati ori actionari.

(7) In spatiile prevazute la alin. (6) pot fi organizate birouri parlamentare doar daca aceste spatii sunt puse la dispozitie cu titlu gratuit.

(8) Chiria aferenta spatiilor, cheltuielile de intretinere, drepturile banesti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor si alte cheltuieli aferente exercitarii mandatului se asigura din suma forfetara pentru cheltuieli de organizare si functionare a birourilor parlamentare alocata deputatului sau senatorului.

(9) Angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputatilor si senatorilor se face prin incheierea unui contract de munca sau a unei conventii civile, ambele pe durata determinata. In cazul angajarii pe baza unui contract de munca, incadrarea salariatilor se face la propunerea deputatului sau a senatorului in cauza, iar in cazul conventiei civile, aceasta se incheie intre deputatul sau senatorul in cauza si persoana fizica.

(10) La angajarea personalului birourilor parlamentare se va respecta nomenclatorul functiilor prevazut in hotararea pentru aprobarea normelor privind modul de utilizare si justificare a sumei forfetare aferente cheltuielilor efectuate de deputati si senatori pentru birourile parlamentare.

ARTICOLUL 40

(2) Cheltuielile de intretinere si administrare aferente spatiilor puse la dispozitie conform alin. (1) vor fi suportate de catre deputat sau senator din suma forfetara alocata pentru organizarea si functionarea biroului parlamentar sau din venituri proprii.

ARTICOLUL 41

(2) Deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti sau in judetul Ilfov li se acorda lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaratie pe propria raspundere care reprezinta document justificativ, o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare in municipiul Bucuresti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotararea birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, in functie de resursele bugetare, dar nu mai putin de jumatate din indemnizatia bruta a deputatului, respectiv a senatorului.

ARTICOLUL 45

(2) Deputatii si senatorii beneficiaza, pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului, de o suma forfetara al carei cuantum este stabilit prin hotarare a birourilor permanente, in functie de resursele bugetare ale celor doua Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscriptie, pe baza de declaratie pe propria raspundere, care reprezinta document justificativ.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3268 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  . (Marţi, 4 iulie 2017, 17:13)

  theo667 [utilizator]

  Si acum nu mai pot fi micsorate pentru ca sunt deja drepturi patrimoniale castigate, si undeva prin mai anul viitor un deputat de la minoritatea gagauza sau patagoneza propune 20.000 leipentru fiecare deputat si apoi se voteaza numai 19.000 si pensie marita pentru fiecare an in parlament si tot asa pana murim sau plecam toti
 • +4 (4 voturi)    
  Ufff, m-am linistit (Marţi, 4 iulie 2017, 17:19)

  midufi [utilizator]

  Mare grija aveam, bietii parlamentari, cu salariile abia dublate, or fi primind ei niscaiva sporuri ?
  Mai da-i in ma-sa pe profesori, pe doctori etc, aia nu conteaza pentru psd.
  Cand mai scapam de palavramentarii astia?
 • +9 (9 voturi)    
  Postacii PSD??? (Marţi, 4 iulie 2017, 17:22)

  vio7 [utilizator]

  Va simteti bine??Mai puneti stampila pe trandafiri,ramelor,sa mai prinda cheag parlamentarul roman...ca e si el sarac si nu are de nici unele.Vrea sa bage mana in Caraiman sa fure ziua ca mafiotii direct din pilonul 2 si sa va minta ca e pentru voi,javrelor!Poate va lecuiti naibii sau va cade mana aia cu care votati!
  • +1 (1 vot)    
   Astea sunt compensatii (Marţi, 4 iulie 2017, 18:59)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui vio7

   pentru pierderile suferite prin actiunile DNA. Isi mai scot un piculet din parleala.
 • +5 (5 voturi)    
  o bataie de joc... (Marţi, 4 iulie 2017, 17:29)

  mitocanu [utilizator]

  o sleahta de infractori este platita regeste...
 • +4 (4 voturi)    
  acum ati inteles (Marţi, 4 iulie 2017, 17:29)

  asadar... [utilizator]

  scopul Legii?
 • +4 (4 voturi)    
  Capuse sau lipitori? (Marţi, 4 iulie 2017, 17:30)

  OviCti [utilizator]

  Capuse sau lipitori?
  Cum ar putea fi caracterizati mai bine?
 • +8 (8 voturi)    
  Ce nu va convine? (Marţi, 4 iulie 2017, 17:49)

  alegzandru [utilizator]

  Nu era scris clar in programul de guvernare? Ma rog, partea aia pe care o stia doar Dragnea... :)
 • +6 (6 voturi)    
  clica de boieri parlamentari (Marţi, 4 iulie 2017, 18:16)

  Catalin_N [utilizator]

  Pun birul/taxele pe popor ca sa aiba ei cu ce sa huzureasca , sa influenteze , si sa-si puna sotiile si copii pe locuri caldute chiar daca habar nu au profesional.

  Fiindca nu ati iesit la vot cat mai multi si sa alegeti altii care sunt mai putin corupti acum suferim din cauza lacomiei si prostiei politicienilor de la putere. Incercati si alte variante la alegerile urmatoare.
  Nu mai stati acasa si spuneti ca "toti sunt la fel" fiindca nu sunt toti la fel.
  Nu mai cautati Feti-frumosi , nepatati ca ramaneti cu Baba cloanta , gen PSD+ALDE .
 • 0 (0 voturi)    
  Pensionarii au devenit mumii imblsamate cu 80 lei (Marţi, 4 iulie 2017, 19:32)

  Entiu [utilizator]

  Pensionarii au devenit mumii imblsamate cu 80 lei si primesc cei care mai traiesc, din august, cei 80 lei. Parlamentrii si-au luat, fără rusine, banii nostri si sunt o adunatura ineficenta si plina de ifose. Se considera, chipurile alesi ai neamului. Ei stiu farte bine cit de mult sunt desconsiderati, blamați, dar nu le pasa. S-a format o clasa mizerabila, ostila românilor!
 • +1 (1 vot)    
  Rog pe cei care se pricep la aceste (Marţi, 4 iulie 2017, 19:57)

  Rescator [utilizator]

  calcule complicate sa ne spuna si noua populimii cat ne
  costa un hotoman de parlamentar(indemnizatii,sume
  forfetare,secretare,masini,mancare la preturi simbolice,
  cheltuieli de protocol,biroul din teritoriu,intretinerea
  Casei Poporului dus cu pluta,etc.O sa vedeti ca avem
  cei mai scumpi papagali de pe glob.Si pentru ce?
  Pentru violarea zilnica a Constitutiei si pentru emiterea
  unor legi tembele sau cu dedicatie.Pana cand va
  suporta tugulanul roman aceste termite!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by