Ministrul Finantelor din Guvernul Tudose a revenit joi dupa votul de investire din Parlament asupra declaratiei de la pranz in care anunta desfiintarea Pilonului II de pensii. "Imi cer scuze pentru declaratia despre desfiintarea Pilonului II de pensii, a fost o eroare, nu se desfiinteaza", a declarat Misa, refuzand sa faca alte declaratii.

Ionut MisaFoto: Agerpres

"Pilonul II, da, se va desfiinta. Banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta intre posibilitatea de a le administra statul acesti bani si a le oferi o pensie la sfarsitul stagiului de cotizare sau sa fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix intre stat si privat. Toti cei care au cotizat vor fi si cei care vor primi banii inapoi", declarase anterior Misa.

UPDATE: Ionut Misa a difuzat apoi si un comunicat, in care afirma ca nu a declarat ca va sustine desfintarea Pilonului II de pensii, argumentand ca a "raspuns unei intrebari, care probabil a fost interpretata gresit".

"In legatura cu informatiile aparute in presa potrivit carora as fi declarat ca Guvernul are in intentie desfiintarea Pilonului II de pensii fac urmatoarele precizari:

Nu am declarat ca voi sustine desfintarea Pilonului II de pensii. Nici nu am in intentie sa fac acest lucru. Nu exista in Programul de guvernare aceasta masura.

Am raspuns unei intrebari, care probabil a fost interpretata gresit, in legatura cu posibilitatea nationalizarii Pilonului II de pensii.

Precizez inca odata, nici nu desfiintam pilonul II de pensii, nici nu il nationalizam.

Nici nu as fi putut sa fac o astfel de previziune, avand in vedere ca fondurile din pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat. Nu pot fi nationalizate fondurile publice.

Regret confuzia creata si ii asigur pe toti romanii ca un subiect atat de complex si sensibil este tratat cu maxima seriozitate si profesionalism de echipa de la Ministerul de Finante", a sustinut Ionut Misa in comunicatul remis de PSD.