Liderul deputatilor PNL Raluca Turcan a solicitat joi sa fie intrerupta sedinta de plen unde urmeaza sa fie votat noul guvern condus de Mihai Tudose pentru ca si Marcel Ciolacu, propus vicepremier fara portofoliu, sa fie audiat. Ea a atras atentia ca numele lui Ciolacu nu a fost trecut pe lista componentei guvernului transmisa conducerii parlamentului.

In replica, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca se respecta regulamentul pentru ca Ciolacu nu are un portofoliu in guvern si deci nu exista o comisie care sa il audieze. In plus, exista un precedent din decembrie 2012 cu un vicepremier fara portofoliu si o decizie a Curtii Constitutionale care spune ca avizul este "consultativ".

"Constatam incalcarea Art. 86, alin 2 din Regulamentul sedintelor comune si anume lipsa audierii si avizului consultativ pentru un membru propus al Guvernului ¬ dl. Marcel Ciolacu.

Aceasta incalcare duce, in primul rand, la necunoasterea exacta a atributiilor unui membru al guvernului platit din bani publici si aminteste de o veche practica bolsevica prin care Partidul strecura un comisar politic, trimis special sa-i controleze pe membrii guvernului.

Speram ca dl. Ciolacu nu devine un fel de responsabil cu ideologia PSD si grupurile de interese din Guvern. Ca urmare, va solicitam amanarea dezbaterilor, audierea propunerii de vicepremier si reluarea sedintei de plen. E o chestiune de lege si democratie. Nu puteti face referire la precedente parlamentare pentru ca ati transformat Regulamentul si Constitutia mai degraba in paliative, decat in piloni ai democratiei" a afirmat Turcan.