Sevil Shhaideh, ministrul desemnat al Dezvoltarii, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate de la Camera Deputatilor si Senat. Ministrul a facut un scurt bilant a ceea ce a facut in primele 6 luni de mandat si a raspuns intrebarilor deputatilor din comisiile reunite. In linii mari, Sevil Shhaideh a declarat ca programul de guvernare, pe zona de dezvoltare regionala, contine aceleasi masuri: asigurarea serviciilor de baza, modernizarea satului romanesc (apa, canal, drumuri, scoli), partea de finantare a autoritatilor locale prin asigurarea echilibrului financiar (minim 750 lei/locuitor) si partea de fonduri europene.

Sevil Shhaideh la audieriFoto: Hotnews

In primele 6 luni, ministrul spune ca a pornit programul PNDL 2, finalizandu-se perioada de analiza, in luna mai, iar incepand cu 15 iunie s-au dat ordine de incepere a lucrarilor. Ministrul spune ca este transparenta in aceasta privinta, insa nici pana acum nu au fost postate pe site obiectivele de investitii care au primit finantare, in urma analizei facute de minister. "Am specificat ca toate aceste ordine au fost trimise in baza legii. Daca ar fi aparut pe 10 iunie, se comenta ca sunt pentru alegerile locale", a declarat Sevil Shhaideh.

"Am elaborat codul administrativ, ultima validare a fost saptamana trecuta cu reprezentantii Comisiei Europene. Codul va intre in procedura de avizare interministeriala, astfel, cand veti veni din vacanta parlamnetara, va fi inaintat proiectul de lege. Se lucreaza la codul finantelor publice locale", a mai spus ministrul desemnat.

Despre descentralizare

"Nu am renuntat la descentralizare, am adoptat in martie 2017 un HG care reglementeaza procedurile prin care descentralizarea trebuie facuta, strategia si calendarul de descentralizare".

Despre alocarile pe PNDL

"Atitudinea mea este in concordanta cu legea, tot ce am intreprins este in concordanta cu prevederile legale. Atitudinea me ava fi de respectare a legii si programului de guvernare.".

Impozitare

"Impozitul pe venit va deveni sursa pentru autoritatile locale cu 1 ianuarie 2018".

Evaluarea performantelor functionarilor publici

"Si astazi exista criterii de performanta si modalitati prin care functionarii pot fi evaluati. Am introdus la fiecare persoana, anexa la fisa postului cu criterii de performanta pentru cei care lucreaza pe fonduri europene, circa 2000 de persoane. Pe noul statut al functiei publice am introdus evaluare semestriala si testare profesionala, in corelare cu aceasta masura, sanctionare/eliberare din functie".