​Nominalizarea lui Mihai Tudose ca premier facuta de Liviu Dragnea a fost o supriza, avand in vedere numele celorlati cinci luati in calcul pentru aceasta functie, iar explicatia pe care o iau in considerare tot mai multi lideri din PSD este aceea ca numele lui Tudose a venit de fapt de la presedintele Klaus Iohannis si i-ar fi fost chiar impus lui Liviu Dragnea, au precizat surse din partid.

Mihai Tudose si Klaus Iohannis, la investitura in functieFoto: Agerpres

Numele lui Tudose a aparut duminica seara pe surse in presa ca propunere de premier cu cele mai mari sanse, desi lista de propuneri care a intrat in Comitetul Executiv al PSD de luni dimineata a continut alte cinci nume: Carmen Dan, Mihai Fifor, Olguta Vasilescu, Adrian Tutuianu si Marcel Ciolacu. Toti acestia au refuzat numirea - Dragnea a evitat sa spuna ce motive au invocat acestia - astfel ca Tudose a ramas singura propunere.

Tot mai multe voci din partid sustin ca a fost vorba de o propunere impusa, venita de la presedinte, pe care Dragnea nu a avut incotro si a trebuit sa o accepte.

HotNews.ro a scris de luni ca seful statului i-a transmis lui Dragnea ca nu accepta alta nominalizare pentru prim-ministru in fara lui Tudose.

Faptul ca Tudose nu a fost dorit de toti liderii din partid il demonstreaza si cele patru abtineri inregistrate la votul din CEx, de la oameni cu greutat in PSD si apropiati lui Dragnea - Paul Stanescu, Niculae Badalau (presedintele executiv al PSD), Codrin Stefanescu (secretar general adjunct) si Marian Mina (tot de la Giurgiu).

De altfel, Badalau a declarat ulterior ca Tudose nu are "anvergura" necesara pentru aceasta functie. Vezi aici declaratia.