Senator USR, in Parlamentul European: MCV nu mai trebuie aplicat in Romania/ Explicatia lui Dirca: A fost o concluzie nefericita, din cauza emotiilor; as retrage afirmatia. Noi apreciem ca MCV este util

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Vineri, 23 iunie 2017, 19:40 Actualitate | Politic

George Edward Dirca
Foto: Facebook
​Senatorul USR George Dirca, membru in comisia juridica, a sustinut un discurs in cadrul conferintei organizate de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European, la finalul caruia a afirmat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare nu mai trebuie aplicat in Romania. Ulterior, concluzia aceasta nu a apare in finalul discursului publicat de senat pe pagina sa de Facebook. Contactat de HotNews.ro, Dirca a explicat ca a fost o concluize nefericita, facuta din cauza emotiilor de a vorbi pentru prima data in Parlamentul European, si ca daca ar putea ar retrage afirmatia. Dirca a tinut sa precizeze ca MCV este util pentru Romania.

Urmareste discurusul video aici (min 47)

Citeste aici discursul asa cum a fost publicat de Dirca

Concluzia, care nu apare in discursul publicat:

"Nu în ultimul rând, doresc să reamintesc că Romania și-a îndeplinit cu prisosință toate punctele impuse prin acest mecanism de cooperare și verificare, astfel că în acest moment, acest mecanism, nu mai trebuie aplicat asupra țării noastre."

Dezbaterea in cadrul caruia a sustinut acesta un discurs se referea la instituirea unui Mecanism European pentru Democratie, Stat de Drept si Drepturi Fundamentale care sa se aplice tuturor statelor membre, iar Dirca afirma ca este nevoie ca in cadrul acestuia sa se aplice si sanctiuni, pe modelul actualului MCV din Romania si Bulgaria.

"Concluzia a fost una nefericita. Ideea era ca cele doua mecanisme s-ar fi suprapus (in cazul Romaniei - nr.). Din cauza emotiilor a iesit altceva. Asa e cand vorbesti pentru prima data in fata Parlamentului European" a spus Dirca pentru HotNews.ro.

Dirca a explica in continuare ca sustine posibilitatea aplicarii de sanctiuni intr-un eventual mecanism pentru toate statele membre.

"Noi apreciem ca este util acest MCV", a spus Dirca.

Mai jos, textul discursului:

"Domnule Președinte, doamnelor și domnilor eurodeputați, stimați invitați,

Sunt onorat să reprezint Parlamentul României cu ocazia dezbaterii interparlamentare cu tema „Stabilirea Mecanismului UE pentru Democrație, Statul de Drept și Drepturi Fundamentale- Rolul parlamentelor naționale”. Doresc să exprim încă de la început că o temă de o asemenea importanță poate deschide calea către asumarea unor responsabilități sporite într-un domeniu complex, care se regăsește, în acest moment, sub umbrela competențelor naționale ale statelor membre . Uniunea Europeană s-a afirmat ca o organizație solidă și eficientă, care a demonstrat de-a lungul evoluției sale că deține instrumente și mecanisme capabile să asigure politici coerente și care se regăsesc în valorile și principiile sale fondatoare.
În ceea ce privește subiectul central al agendei, doresc să fac referire la art. 4, alin 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană: „Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele, precum şi identitatea lor naţională, inerentă structurilor lor fundamentale politice şi constituţionale” precum și la componenta politică din cadrul criteriilor de aderare la Uniunea Europeană (Criteriile de la Copenhaga), respectiv art. 6: „Uniunea este fondată în baza condiţiilor de libertate, democraţie, respectarea drepturile omului şi a libertăţilor fundamentale, supremaţiei legii, principii care sunt comune pentru toate statele membre”. Ținând cont de aceste două articole fundamentale pentru Uniunea Europeană, dar și de actualitatea și varietatea deciziilor politice din diverse state membre, în care pot exista în anumite momente unele derapaje contrare normelor și principiilor europene la care ne raportăm, poziționarea pe această temă trebuie să fie un efort conjugat al tuturor statelor membre, în interesul comun al cetățenilor europeni.
Definirea standardelor statului de drept la nivel european și orientarea către o formalizare a acestora trebuie să se regăsească în direcția de organizare și funcționare a Uniunii Europene. Pornind de la consensul statelor membre, consolidarea mecanismelor de monitorizare și control din domeniul „Democrației și Statului de Drept” reprezintă un punct esențial în dezvoltarea viitoare a unei politici europene menite să amelioreze stadiul actual al respectării și bunei funcționări a statului de drept în toate statele membre.
Dacă evoluțiile politice din interiorul statelor membre reclamă necesitatea implementării unui asemenea mecanism și dacă apariția unei politici europene care să răspundă acestor standarde se va materializa, implementarea unor sancțiuni reale, aplicabile tuturor statelor membre, va repreznta punctul de referință și nucleul în jurul căruia se va cristaliza eficacitatea unei asemenea politici.
Așa cum bine cunoaștem deja, în România există în acest moment un Mecanism de Cooperare și Verificare care s-a dovedit a fi un instrument eficient, care a adus stabilitate și oportunitate legislativă în domeniului respectării statului de drept. Extinderea acestui tip de mecanism la nivelul tuturor statelor membre, în colaborare cu parlamentele naționale, merită dezbătut, respectând Tratatele Europene și principiile fundamentale ale Uniunii.
Nu în ultimul rând, doresc să reamintesc că Romania și-a îndeplinit cu prisosință toate punctele impuse prin acest mecanism de cooperare și verificare, astfel că în acest moment, acest mecanism, nu mai trebuie aplicat asupra țării noastre."
2845 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Muget deci exist (Vineri, 23 iunie 2017, 20:00)

  DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator]

  O confuzie.
 • +5 (7 voturi)    
  xzxzxzx (Vineri, 23 iunie 2017, 20:09)

  solar [utilizator]

  USR - partid IMATUR ! PUNCT si de la capat !
 • -10 (10 voturi)    
  Un om care are încredere în țara lui; bravo! (Vineri, 23 iunie 2017, 20:15)

  Nyk1 [utilizator]

  Nu ca colegii de partid.

  Trebuie să respingem orice imixtiuni din afară pentru că sunt pârghii prin care multinaționalele pot dobândi avantaje necuvenite în fața companiilor românești. Nu vă faceți griji, cu politicienii se descurcă d-na Kövesi și singură.
  • +3 (3 voturi)    
   increderea (Sâmbătă, 24 iunie 2017, 11:44)

   cladob [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   se castiga si se pierde prin fapte, nu prin vorbe
 • +3 (9 voturi)    
  Un preambul la ceea ce de acum va fi regula pentru (Vineri, 23 iunie 2017, 20:28)

  cenzuratul [utilizator]

  Dupa ce au virat cu caruta USR in dead-end-ul LGBTQIXYZ, carutasii USR sunt dezorientati.
 • +1 (7 voturi)    
  Am si parerea mea, da' nu-s de acord cu ea ! (Vineri, 23 iunie 2017, 20:51)

  newlook [utilizator]

  "Am si parerea mea, da' nu-s de acord cu ea !" (USR)
 • +4 (8 voturi)    
  asta INCA nu si a dat Demisia ? (Vineri, 23 iunie 2017, 21:00)

  un domn [utilizator]

  apai arata ca un P$Dist Ordinar, nu pot sa cred ca USR are specimene din acestea care umbla cu alba neagra !
 • +4 (10 voturi)    
  Penibil (Vineri, 23 iunie 2017, 21:03)

  galeo [utilizator]

  Astia de la USR devin din ce in ce mai penibili.
  Gotiu spunea saptamana trecuta pe facebook ca el voteaza motiunea, apoi nu a mai votat.
  Acum vad ca apare altul mai destept ca el.
  Gaini fara cap si pline de orgolii hipsteresti
  • -6 (6 voturi)    
   V-am spus eu (Vineri, 23 iunie 2017, 22:12)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Era de așteptat, doar cine și-a închis ochii pentru că nu a vrut să vadă i-a votat.
   • +5 (5 voturi)    
    cu actiunile psd -ului din ultimele 6 luni (Sâmbătă, 24 iunie 2017, 11:48)

    cladob [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    si din ultimii 27 de ani, trebuie sa fii orb si surd sa-i tot votezi.

    unii din USR au si ei bubele lor, e normal, dar nu au furat devaliyand bani publici cu firmele de carton cum a facu psd-ul si altii asemeni lor
 • +5 (7 voturi)    
  ori e prost ori e coada de topor (Vineri, 23 iunie 2017, 21:37)

  tusnami [utilizator]

  daca usr nu se curata repede de emotivii astia o ia pe urmele pmp rapid.
  • +2 (2 voturi)    
   Așa este! (Sâmbătă, 24 iunie 2017, 15:52)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui tusnami

   Explicația dată este de-a dreptul jalnică... Omul acesta nu are ce căuta în comisia juridică de la parlament... Cum se poate să spui că ai dat declarații de felul acesta din pricina emoțiilor?
  • +1 (1 vot)    
   Si una (Sâmbătă, 24 iunie 2017, 17:48)

   DE:AD:BE:EF:CA:FE [utilizator] i-a raspuns lui tusnami

   Si alta
 • +5 (5 voturi)    
  hmm (Vineri, 23 iunie 2017, 21:50)

  Adrian_. [utilizator]

  cu leprele comuniste trimise in Parlamentul European ne-am lamurit demult. Speranta era cu cei din USR, dar se pare ca astia se cred ca emisiunea "copii spun lucruri traznite".
 • 0 (4 voturi)    
  e tare omu' (Sâmbătă, 24 iunie 2017, 2:43)

  miculescu-rucar [utilizator]

  mai,mai sa-l intreaca automotiunea de cenzura!
 • -3 (7 voturi)    
  Inca un userist care se face de cacao, (Sâmbătă, 24 iunie 2017, 10:16)

  xrogo [utilizator]

  Doamne, cum i-ai adunt pe toti in acelai partid?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version