Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din Romania - una dintre conditiile puse de UDMR pentru a vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu alaturi de PSD-ALDE - a fost retras de pe ordinea de zi, a anuntat marti senatorul UDMR Cseke Attila. El spune ca "nu stie ce s-a intamplat de ieri pana astazi". Si proiectul care viza modificarea Legii Educatiei si organizarea de Bacalaureat diferentiat pentru elevii maghiari a fost retras.

Cseke AttilaFoto: Agerpres

Cseke Attila a adaugat ca acest proiect de lege este "aproape identic" cu alte doua legi in vigoare in Romania, cele privind ziua comunitatii tatare si ziua comunitatii rome.

Senatorul UDMR spune ca "exact aceleasi conditii au fost propuse pentru 15 martie. Nu e vorba decat de o legiferare a normalitatii. Aceasta sarbatoare in comunitatea maghiara se desfasoara cu onoare, cu demnitate."

"Cultul protestant e singurul cult in care invatamantul superior pastoral nu e sustinut de stat", a mai spus Cseke Attila.

El a mai adaugat ca "Copiii care sunt la scoala cu limba de predare a minoritatilor, pentru invatarea limbii romane tebuie sa aiba un program special. Dar acest lucru nu e corelat cu examenele de capacitate si de bacalaureat."