Consiliul Politic al USR se reuneste sambata pentru a decide daca Nicusor Dan revine in partid, precum si pozitionarea fata de referendumul privind familia

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 17 iunie 2017, 9:36 Actualitate | Politic


Nicusor Dan
Foto: Facebook / USR
Consiliul Politic al Uniunii Salvati Romania se reuneste sambata pentru a decide pozitionarea partidului fata de referendumul privind definirea familiei in Constitutie, scrie News.ro. Fostul presedinte al USR, Nicusor Dan, ar putea reveni sau nu in partid in functie de decizia Consiliului Politic.

Pe 31 mai, Biroul National al USR, forul care asigura conducerea partidului intre reuniunile Consiliului Politic si congrese, a decis ca partidul sa se pozitioneze impotriva referendumului initiat de Coalitia pentru Familie pentru definirea familiei ca bazata pe uniunea liber consimtita dintre barbat si femeie.

A doua zi, Nicusor Dan si-a anuntat demisia nu doar din calitatea de presedinte al partidului, cat si din calitatea de membru al USR.

Nicusor Dan a spus, intr-o conferinta de presa, ca exista trei motive care au stat la baza demisiei sale. In primul rand, disputa legata de cine apara traditiile si cine nu risca sa lase in plan secund problema cine fura si cine nu fura in Romania astfel ca exista posibilitatea ca peste 20 de ani sa se fure din nou in Romania sub pretextul apararii traditiilor.

Al doilea motiv este faptul decizia Biroului National privind referendumul afecteaza sentimentele religioase a unei parti a membrilor USR. "Simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema familiei este una foarte importanta pentru ei. Este o tema intima care tine de identitate, de sentimentul religios, care este importanta pentru ei ca persoane, chiar daca nu este importanta pentru societate. USR a fost votat si de oameni care sprijina referendumul si de oameni care nu-l sprijina. Este convingerea mea ferma cu USR trebuie sa se adreseze si unora si altora", a afirmat Nicusor Dan.

El a mai spus ca ar fi putut trece peste cele doua motive de demisie, insa al treilea nu poate fi trecut cu vederea: "In zecile de intalniri avute cu oameni pe care am incercat sa-i conving sa ni se alature, le-am promis - si a fost o promisiune a mea personala - ca in partid este loc pentru toata lumea, si pentru progresisti, si pentru conservatori, si ca nu va exista o decizie a partidului in contradictie cu sentimentele lor intime, importante, identitarea. Culmea este ca aceasta reteta a functionat. Am avut colegi progresisti care au lucrat foarte bine cu colegi conservatori. Decizia Biroului National vine sa spuna ca unii dintre colegi sunt colegi de mana a doua, adica convingerile lor intime intr-o chestiune importanta pentru ei vine in contradictie cu directia in care partidul vrea sa mearga. Pentru asta eu imi asum ca am facut o promisiune pe care nu am putut sa o tin. Este o chestiune de onoare si asta antreneaza demisia mea din USR."

Presedintele demisionar al USR, Nicusor Dan, a mai afirmat ca in cazul in care un organism de conducere al partidului superior Biroului National va anula decizia de pozitionare a formatiunii pe problema familiei, el se va intoarce in USR, precizand ca in caz contrar va astepta sa apara un partid in care sa se regaseasca: "Partidul a luat ieri o decizie printr-un organ de conducere. Mai exista doua organe superioare pe care poate sa le convoace membrii. Daca partidul isi schimba politica pe aceasta chestiune care pentru mine este de principiu si daca ma primesc si ei inapoi sunt gata sa ma intorc."

Tot pe 1 iunie, Biroul National a avut o noua sedinta in urma careia s-a decis ca aceasta chestiune sa fie transata de catre Consiliul Politic al USR, for din care fac parte membrii Biroului National, liderii organizatiilor judetene si parlamentarii USR.

Consiliul Politic va trebui sa decida calea de urmat de catre partid dupa demisia din partid a presedintelui Nicusor Dan. Consiliul poate valida sau invalida decizia Biroului National care a dus la demisie, cea legata de pozitionarea USR fata de referendumul privind familia.

Intre timp, pe 6 iunie, organizatia judeteana a USR din Suceava a anuntat ca a strans cele 200 de semnaturi necesare pentru organizarea unui referendum intern legat de pozitionarea partidului fata de definirea familiei in Constitutiei. Cererea de convocare a referendumului a fost depusa la conducerea centrala a USR.

USR Suceava a invocat prevederile articolului 54, alineatul 2 din Statutul adoptat la ultimul Congres al partidului care da posibilitatea convocarii plebiscitului intern: "Pentru fundamentarea deciziilor cu impact pe termen mediu sᅩi lung, Biroul Natᅩional este obligat saᅩ organizeze consultarea membrilor USR prin votul consultativ al acestora prin intermediul unei platforme IT colaborative (¬) iᅩn cazul solicitaᅩrii iᅩn acest sens exprimate de un numaᅩr minim de 200 membri la fiecare 2000 de membri ai USR."

Organizatia din Suceava a prezentat si cele doua intrebari care se vor regasi pe buletinul de vot de la referendumul intern: 1) "Sustᅩinetᅩi ca USR saᅩ aibaᅩ o pozitᅩie ca partid pe tema referendmului Coalitiei pentru Familie ?" Variante de raᅩspuns: DA / NU. 2) "Cum trebuie saᅩ se pozitᅩioneze USR ca partid pe tema referendumului Coalitiei pentru Familie ?" Variante de raᅩspuns: PRO / CONTRA.

"Consideram ca subiectele sensibile nu pot fi ocolite, dar ca pozitia politica fata de acestea poate fi fundamentata si legitimata numai prin decizia colectiva a tuturor membrilor unui partid, indiferent de functia si influenta acestora", a aratat organizatia judeteana.

Unul dintre membrii Biroului National, Cristian Ghinea, a estimat ca referendumul va avea loc in aproximativ doua luni. "Urmeaza sa stabilim data referendumului. In cam doua luni deoarece, dupa statut, este nevoie de pregatire, dezbateri."

2994 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  Ce mizerii (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 9:53)

  mitg [utilizator]

  Astea cu excluderi, demisii si reprimiri sunt niste mizerii demne de anii 90.
  • -11 (21 voturi)    
   USR... (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 10:22)

   press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Este o mizerie neomarxista sponsorizata de jeguri umane precum soros...auzi, componenta religioasa crestina nu este importanta pentru societate!!..a fost timp de doua mii de ani si brusc au venit raspandacii neocomunismului sa ne zica ca nu este asa!...cine nu-si cunoaste si respecta istoria este condamnat la disparitie!!..aceste unelte ale elitei globaliste asta si promoveaza desltfel...
 • +5 (15 voturi)    
  usr (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 10:06)

  bancheru83 [utilizator]

  satul arde si baba se piaptana...
  • 0 (0 voturi)    
   Exact (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 20:58)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui bancheru83

   Astia nu pot fi o forta politica in Romania. Nu sunt in stare, pur si simplu. Se mira Nicusor Dan, dupa alegerile locale, cum acolo unde nu au avut reprezentant in comisiile de votare n-au avut aproape nici un vot. Omul este autist, nu poate pricepe ce se intampla intr-o sectie de votare la numarare. Si orgolios, nevoie mare. S-a vazut lider maximus in partid si-i place mult chestia asta. Vede partidul ca o jucarie. Si acum in USR se duce o lupta intestina teribila pentru o problema superminora, care intereseaza poate pe 1 din 100.000 de romani. Intre
 • +3 (5 voturi)    
  N-or sa vrea sa-l piarda ! (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 10:07)

  Susufler0 [utilizator]

  Se intoarce in partid si va fi mai tare decat a fost acum, chiar si ca simplu membru.

  Dar cine stie ? Poate se intoarce Presedinte ! In Romania chestiile astea cu demisiile au fost mereu neclare. Mereu (daca era nevoie) actul unilateral pt a fi luat in considerare, pt a produce efecte juridice era conditionat de cate ceva.

  PS. De ce nu ar fi si acum asa ?
 • +6 (16 voturi)    
  trist (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 10:20)

  Mendebilul [utilizator]

  S-a întâmplat exact cum a prezis Nicușor Dan. În loc să capitalizeze bazat pe criza din PSD sau să abordeze problemele cheie din societate (corupție, dezvoltare economică, reforma administrației, etc) USR își consumă energia să discute despre poponauți. Știm toți, chiar și cei mai filogay dintre noi, că societatea românească respinge homosexualitatea, chiar și votanții USR în marea lor majoritate. Ce încearcă Ghinea & co. să facă îmi seamănă mult cu Dragnea: impunerea cu forța a unui comportament. Iar noi alegătorii stăm triști și ne uităm la PSD cu groază și ne întrebăm: noi pe cine să votăm? Pe USR? A, ăia sunt ocupați cu probleme fund...amentale
  • +1 (7 voturi)    
   Votantii usr resping prostia si coruptia (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 11:15)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui Mendebilul

   Asa ca nu mai vorbi in numele nostru.
  • +1 (3 voturi)    
   In afara de Nicușor Dan n-a plecat nimeni din USR! (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 14:56)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Mendebilul

   Nu ți se pare puțin ciudat? Dacă ND avea dreptate, cei de care ar zis el ca s-ar fi ofensat ar fi plecat și ei!
  • +1 (1 vot)    
   confunzi partidul cu societatea.. (Duminică, 18 iunie 2017, 9:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Mendebilul

   "societatea românească respinge homosexualitatea". si ce daca?
   aceeasi societate accepta exploatarea copiilor in mediul rural, se lasa la propriu calcata in picioare de burtosii de la BOR, voteaza infractori condamnati in functii publice... sa continuam lista? faptul ca USR nu este oglinda societatii este, in opinia mea, cel putin de dorit.
   e adevarat ca tema lansata de rusi prin cpf scindeaza societatea si ne distrage atentia de la probleme mult mai importante in acest moment, dar trebuie sa-mi fie rusine daca aleg sa respect drepturile tuturor si nu accept ca idiotii astia sa-si faca de cap si sa modifice constitutia doar pentru ca au ei o fobie?
 • -4 (12 voturi)    
  Ridicol (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 10:43)

  codo [utilizator]

  ND ar face bine sa isi dea seama in ce situatie ridicola isi pune partidul. Daca a crescut mai mult decat se astepta el, e de dorit sa ramana cu demisia si il lase sa isi urmeze calea. Zigzagul asta cu demisionez dar astept sa ma reprimiti nu poate decat sa ii bage partidul in buzunar. Ce organ de conducere va mai indrazni sa ia o decizie contrara vointei lui? Mersi Nicusor pentru tot ce ai facut, dar poate a venit momentul sa te intorci la matematica.
 • -4 (10 voturi)    
  daca (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 10:52)

  Stapanu [utilizator]

  neicusor revine la butoane, partidul lui se poate defini linistit drept socialist-traditionalist, asta asa, pentru electoratul nedumerit
 • +1 (5 voturi)    
  Degeaba (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 11:06)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Usr a murit la votul anterior cu insistenta pozitionarii pe o tema de 2 lei si nu va mai intra in parlament nici daca Nicusor se intoarce de 5 ori.
 • +4 (4 voturi)    
  Cel mai prost moment (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 12:27)

  mr_mojo [utilizator]

  Pentru o criza in opoziție.
  Ar trebui sa îl coopteze acum pe Cioloș și sa se pregătească de anticipate. Altfel vor ieși tot ăștia și nu ss schimba nimic.
 • 0 (4 voturi)    
  Omul care nu a fost niciodata gata (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 12:48)

  rogvaiv [utilizator]

  M-am cam saturat de pasele catre USR ratate si preluate de PSD. Nicusor sa demonstreze ca e la minge nu sa migaleasca la definitii pana poimarti. Probabil ca are o viziune undeva pe centru dar sa ne-o zica si noua odata ca sa avem incredere ca stim cu cine votam. Nu e nevoie sa fie perfecta din prima, nici nu e indicat, ca doar nu e plan cincinal. E nevoie sa fie cinstita si sa o pivotezi din cand in cand in functie de nevoile impredictibile ale pietei.
 • -2 (2 voturi)    
  Prost ca noaptea! (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 14:54)

  Alui [utilizator]

  Putea sa-fi dat demisia după Consiliul Politic dacă nu-i convenea decizia. Așa e de-a dreptul penibil și "penal" dacă se întoarce. Dacă Consiliul Politic ii face pe plac, pot sa se șteargă undeva cu partidul lor Nicușor Dan și cei din Consiliul Politic!
 • -1 (3 voturi)    
  Va felicit (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 15:07)

  Marius_23 [utilizator]

  Familia nu se negociaza .
  • 0 (2 voturi)    
   De unde pana unde? (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 17:46)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Marius_23

   Cu ce le-ar afecta pe familiile "tradiționale" dacă ar exista și familii "netradiționale"? Vreau răspuns pur la obiect! Răspunsuri acceptabile sunt : "bărbații din familiile tradiționale ar rămâne impotenți", sau "femeile din familiile tradiționale are rămâne sterile". Ceva de genul asta. Nu sunt răspunsuri acceptabile:"nu e creștinesc", "o sa vrea sa adopte copii", etc.
   • +1 (3 voturi)    
    Hai sa redefinim totul! (Sâmbătă, 17 iunie 2017, 20:38)

    cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui Alui

    Tie ti-ar placea daca de maine cainelui i-am spune pisica?
    • 0 (0 voturi)    
     Nici chiar asa! (Duminică, 18 iunie 2017, 0:31)

     Alui [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

     Dar ca fapt divers, cuvantul "gay" initial insemna vesel. Cimitirul din Sapanta era promovat de comunisti in engleza ca fiind "Gay cemetery"!
    • +1 (1 vot)    
     dar nu redefinim nimic (Duminică, 18 iunie 2017, 9:37)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

     bunicul meu are cateva zeci de "familii" de albine. daca astia schimba constitutia, nu mai are voie sa le spuna familii?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version