Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri noaptea ca nu demisioneaza de la sefia Guvernului pana cand presedintele Iohannnis nu va oferi garantii ca va desemna un alt premier de la PSD. Grindeanu a respins evaluarea pe baza careia Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic, desfiintand concluziile si spunand ca a fost facut de Darius Valcov, care nu e membru de partid. Grindeanu a mai spus ca Dragnea a fortat eliminarea sa doar pentru ca vrea toata puterea si a confirmat ca Dragnea i-a oferit la schimb "sefia mai multor institutii ale statului" in schimbul demisiei din guvern.

Grindeanu a mai declarat intr-o conferinta de presa la Guvern ca Lia Olguta Vasilescu a spus in sedinta PSD ca acest guvern era "de tranzitie" si ca Viorel Stefan, ministrul Finantelor, a luptat pentru a-si apara mandatul.

Premierul a criticat conducerea PSD pentru ca a inclus printre masurile neindeplinite de guvern si strangerea relatiilor economice cu Rusia: "La politica externa, printre nerealizari e trecuta dezvoltarea relatiilor cu Rusia. Imi asum. Stiam ca Romania e in UE, iar UE a impus sanctiuni economice Rusiei. Poate ca dl Valcov si ceilalti stiu altceva. Si de-asta trebuie sa plec, probabil".

Grindeanu a mai spus ca printre masurile care i se imputa se numara nerealizarea scaderii TVA la publicitate si locuinte - masuri la care insusi Dragnea a renuntat.

Premierul a mai declarat ca i-a cerut lui Dragnea sa demisioneze impreuna.

Cele mai importante declaratii ale lui Grindeanu:

Le multumesc primarilor si membrilor PSD care m-au sustinut, si romanilor fara legatura cu politica care mi-au trimis mesaje pe Facebook.

Sunt in acest partid de 21 de ani. Colegii mei care ma cunosc foarte bine stiu ca de multe ori le spuneam ca PSD nu este partidul nimanui, nici al lui Dragnea, al lui Stanescu, Badalau si altii.

Forta acestui partid a stat si sta in sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie.

Le multumesc lor in primul rand pentru toata sustinerea data PSD de-a lungul anilor.

Vreau sa clarific cateva lucruri din CEX pentru ca am vazut mai devreme cateva nuante care nu au fost chiar asa.

Vreau sa le transmit multora din CEX ca-mi pare rau ca au trecut prin aceasta experienta neplacuta, care nu e prima. Daca ne uitam in spate, au mai existat similare in partid.

Stiu de toate lucrurile dinainte de CEX si tin neaparat sa-mi cer scuze pentru ca si datorita acestei situatii au ajuns sa traiasca o asemenea experienta

L-am auzit mai devreme pe dl Dragnea spunand ca nu era sigur ca acest CEX se va termina cu incercarea de a ma demite

Nu as vrea sa spun ca lucrurile nu stau asa, dar va spun cum stau: de ce in toata aceasta perioada, inclusiv in aceasta seara in cateva randuri, mi s-a propus sefia mai multor institutii ale statului doar ca sa imi dau demisia, sau chiar sa fac parte din viitorul guvern ca vicepremier sau ministru

L-am vazut pe dl Dragnea spunand ca nu ar fi vrut sa plec, dar in acelasi timp mi-a propus tot felul de functii

Nu-mi dau demisia.

Va spun si de ce: e guvernul Romaniei, nu al CEX-ului PSD

Toti trebuie sa ne simtim responsabili de acest lucru.

Imi voi da demisia cand Iohannis, dupa consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD. Asta am spus si in CEX.

E normal fata de sutele de mii de oameni ca lucrul asta sa se intample. Eu nu vreau ca alte scenarii sa poata intra in discutie.

Tocmai pentru aceasta fac acest lucru. Demisia mea va veni cand Iohannis, dupa consultarile cu partidele, va spune "Il numesc premier pe X de la PSD". Si am anuntat asta in CEX.

Am inteles ca eu sunt de vina ca nu avem diverse lucruri enuntate timp de o ora si ceva de Darius Valcov in sedinta CEX. Vreau sa fac o precizare: nu ma agat de acest scaun si nu vreau sa fie interpretata ca si cand m-as agata de scaun. Nu. Am spus ca-mi dau demisia in acele conditii.

Sper ca aceasta criza sa se incheie cat mai rapid.

Revin la celebrele masuri din programul de guvernare. Am vazut vreo 390 de masuri care trebuia facute in primul semestru al anului. Dar totodata sunt de vina ca nu sunt indeplinite masuri cu termen de finalizare 2018. Va rog sa studiati.

Va citesc o masura care, in analiza dlui Valcov, e nerealizata: dezvoltarea relatiilor economice cu federatia Rusa. Eu stiu ca suntem inca tara membra UE si trebuie sa respectam sanctiunile UE. Poate ca dl Valcov si ceilalti stiu altceva. Si de-asta trebuie sa plec, probabil.

Desi avem o economie care merge foarte bine, si niste ministri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus dlui Dragnea sa ne asumam impreuna acest presupus esec. Sa ne dam amandoi demisia. Nu am vazut ca s-a intamplat, sau poate mi-a scapat in declaratiile de dupa.

Pe 19 mai, acum o luna, dl Dragnea spunea asa: Ma multumesc toate ministerele ca cetatean si presedinte de partid. Repet: acum o luna

Ce s-a schimbat intre timp? Chiar nu am reusit sa aflu in sedinta CEX.

Nu mi-am dorit deloc sa ajungem la acest moment foarte greu pentru PSD si Romania.

Inainte de sedinta am incercat sa inteleg de ce exista aceasta furie de a schimba propriul guvern dupa doar 6 luni, un guvern care a performat si are rezultate. Am vrut sa inteleg de ce timp de o luna dl Dragnea si altii au vorbit desre remanieri, analize si demisii. Mi-e frate greu sa inteleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie sa pui presiune pe proprii tai ministri, pusi de tine acolo? Nu am gasit un raspuns, decat unul singur, poate: dorinta unui singur om de a avea toata puterea.

Iata cateva realizari ale Guvernului: cea mai mare crestere economica din UE - 5,7%.

Puterea de cumparare a crescut fata de anul trecut. Cea mai mica inflatie din UE: 0,4%.

Peste 110.000 de locuri de munca nou create.

Tara cu cel mai mic somaj: 5,3%.

Investitii directe de 1,3 miliarde euro. Nivel record al exporturilor.

O informatie noua: reprezentantul misiunii CE pe fonduri europene a spus ca in mare parte totul e in regula, dar avem nevoie de stabilitate pentru aprobarea masurilor. Am fost intrebati azi cine semneaza documentele saptamana viitoare.

Relatiile externe: eu si colegii am incercat sa construim, sa intarim relatii. As mentiona vizite in Israel, Croatia, Austria si, mai ales, vizita din Franta, unde am convenit cu omologul meu sa lucram impreuna pe dosarele importante.

Suntem intr-o pozitie extrem de buna sa devenim membri OCDE, o tinta pe care ne-o dorim in toamna acestui an.

Am tot auzit pe surse de o evaluare a guvernului, ministrilor si a mea. Am participat la intalniri cu presedintele partidului, cu colegi. Eu, ca premier, am vazut pentru prima data aceasta evaluare in aceasta seara. daca vi se pare ca e o metoda corecta, mie nu.

Cred ca aceasta evaluare trebuia sa fie facuta prin dialog cu mine ca premier si cu fiecare ministru, ca sa fie una reala.

Marea majoritate a ministrilor nu au participat la intalniri de acest tip si pentru ei a fost o premiera facuta de dl Darius Valcov, care, din cate stiu, nu mai e membru PSD.

Aceasta comisie celebra din partid care analizeaza activitatea guvernului nu am aflat nici azi cine mai e in ea in afara de Valcov. Nu stie nimeni din cine e formata.

Cred ca ce s-a intamplat azi de fapt era o justificare pentru a mi se spune "trebuie sa pleci, sa-ti dai demisia".

Va rog sa va consultati arhiva ca prin martie sau aprilie la alt CEX al PSD din Sinaia s-a facut evaluare dupa primul trimiestru. Avea de implementat 43 de masuri, pe trimestrul 2 - 54. Din acestea adunate, in acest moment, 54 sunt indeplinite 100%, 34 sunt in derulare, iar cele neindeplinite sunt 9.

Dintre cele adoptate: cresterea cu 20% a salariului minim, cresterea salariilor din educatie si sanatate, cresterea venitului asistentilor persoanelor cu handicap, legea preventiei.

Revin la acel ceaslov prezentat de Valcov: rar mi-a fost dat sa vad asa ceva. Iata cateva exemple: la nerealizari sunt incluse doua masuri la care insusi Dragnea a anuntat ca se renunta: TVA zero la locuinte si la publicitate.

Chiar nu am raspuns la asa ceva.

La fiscalite-buget, 18 masuri neindeplinite au termen in 2018, alte 5 nu au termene. Toate au fost trecute la nerealizarile lui Grindeanu si Viorel Stefan.

La educatie mi se reproseaza ca nu am facut programe de dezvoltare a tuturo copiilor de la nastere pana la majorat.

La politica externa, printre nerealizari e trecuta dezvoltarea relatiilor cu Rusia. Imi asum.

Promovarea procesului de extindere a tarilor din Balcanii de Vest e trecuta tot la nerealizare, in conditiile in care acum cateva zile m-am intors din Croatia.

In concluzie: a trebuit sa se dea motivul sa se arate ca acest guvern nu si-a facut treaba si trebuie sa plece acasa.

Sincer, e pacat pentru membrii PSD si pentru romani. Cred ca meritam mai mult respect.

Mai cred ca azi PNL, USR, presedintele sunt foarte invidiosi pe serviciul facut de PSD lor, pe modul in care CEX al PSD a facut un cadou PNL, USR si presedintelui Iohannis.

S-a inventat o Opozitie la guvern in interiorul PSD.

Voi ramane in PSD. Sunt membru de 21 de ani. PSD si forta lui nu e data de CEX si de 60 de oameni.

Voi ramane premier pana cand Iohannis va desemna un alt candidat din partea PSD.

Eu vreau ca PSD sa ramana la guvernare.

Intrebari si Raspunsuri:

- Cum puteti primi garantia ca viitorul premier va fi PSD, pentru ca legal presedintele nu poate convoca partidele la discutii?

Grindeanu: Eu am inteles ca mi s-a retras sprijinul politic. Tot dansii trebuie sa faca aceste demersuri. Nu ma puneti pe mine sa fiu responsabil de ce au facut altii. Imi doresc ca PSD sa dea viitorul premier. Nu Sorin Grindeanu, sa ne intelegem. Nu ma agat de acest scaun. Pare si absurd acum. Dar vreau sa avem aceasta garantie. Dl Dragnea nu a dat aceasta garantie in CEX si nu e in regula.

- Ce plan aveti pe termen scurt, ca nu aveti cabinet?

Grindeanu: O sa va transmit maine. Nu am primit nici o demisie pana acum. O sa iau deciziile maine. Acum nu exista nimic oficial.

- Dragnea a zis de doua ori ca ati fost exclus, de 3 ori ca nu ati fost exclus. Mai sunteti sau nu?

Grindeanu : Eu sunt membru in Timisoara la organizatia 139. Nu cred ca sunt exclus.

Nu vad motivele statutare sa fiu exclus. Dincolo de deciziile a 60 de oameni exista un statut dupa care ne ghidam. Art 20 al statului spune ca "Validarea premierului se face in Congres".

- Ati cerut in CEX un congres?

Grindeanu: Am cerut respectarea statutului.

- Ati discutat cu Iohannis in ultimele doua zile?

Grindeanu: Nu.

- Potrivit unor surse a iesit o declaratie a dnei Lia Olguta Vasilescu ca e un guvern de tranzitie. Stiati asta?

Grindeanu: Nu. Si eu am auzit amuzat asta. Nu am stiut ca punem guvern din 6 in 6 luni. M-a mirat si pe mine. Probabil ca dna Lia Olguta Vasilescu avea informatiile si stia ca dupa 5 luni va veni un raport de evaluare facut de dl Valcov.

- Dragnea spunea azi ca ministrii PSD au demisionat. Confirmati?

Grindeanu: Maine o sa va dau detalii. Vreau sa lucram procedural, trebuie sa-mi parvina demisiile. O sa vedem maine despre ce e vorba. Vreau sa-i indemn la responsabilitate pe cei care sunt in continuare ministri: demisiile intra in vigoare cand, pe procedura, sunt trimise de premier catre Presedintie si Presedintia ia act de ele. Asta e legea.

- Ati facut o evaluare? Ce a iesit, ati fi schimbat ministri?

Grindeanu: As fi facut cateva schimbari, dar in nici un caz nu as fi facut lucrurile in forma desfasurata in ultimele saptamani. As fi avut discutii cu cei vizati si-i anuntam eu. Stiti de ce? Toata aceasta presiune pe care au creat-o, punand-o pe umerii ministrilor, a dus intreaga structura administrativa la un anumit blocaj administrativ. De aceea nu se fac la TV. Decizia se ia si o anunti.

- Retragerea sprijinului politic are legatura cu Ministerul Justitiei si OUG 13, pragul pentru abuz in serviciu?

Grindeanu: Sper ca nu

- Ce sefii de institutii vi s-au propus azi? Inclusiv SIE?

Grindeanu: Nu. Vicepremier, da.

- Ati mai accepta functia?

Grindeanu: Da, impreuna cu colegii mei. Da, am facut erori, nu e un guvern perfect, dar am incercat cu deschidere sa fac bine. E o pozitie onoranta. Dar as accepta in cu totul alte conditii. De exemplu, toata echipa a fost nominalizata si facuta de dl Dragnea. N-as mai accepta asa ceva.

- Ati vorbit cu familia? Ce v-au transmis?

Grindeanu: E foarte important acest aspect. Sunt alaturi de mine.

- Ati mai aproba acum OUG 13?

Grindeanu: OUG 14, sigur!

Azi s-a dat acea justificare, acel ceaslov. Nu vreau sa trimit in derizoriu. Justificarea pentru decizia de a schimba guvernul, care se pare ca era stiuta de Olguta Vasilescu de la inceput. probabil ca trebuia sa se intample anumite lucruri pe care guvernul meu nu le-a facut. Pot sa va spun ca sunt un om cu experienta in administratie. Am fost chemat si rugat de dl Dragnea la sfarsitul lunii decembrie 2016 sa fiu premier. Primul meu raspuns a fost Nu. Eram presedinte de CJ Timis, am castigat pentru prima oara alegerile locale si generale.

- V-ati simtit folosit de Dragnea?

Grindeanu: Nu. Am incercat in aceste 6 luni sa fac ce pot mai bine. Dar se pare ca soarta noastra fuse scrisa din urma cu 6 luni.

- Va e rusine de momentul cu stiuca sau cu prima sedinta de guvern?

Grindeanu: Sunt anumite lucruri pe care nu le-as mai face.

- A fost un linsaj politic la CEX?

Grindeanu: Nu. S-a dorit a se da o explicatie de ce a ajuns un partid sa-si dea jos propriul guvern.

- A fost ordin pe unitate sa fiti ...?

Grindeanu: Chiar nu stiu.

- Ati accepta o nominalizare de la presedintele Iohannis de premier?

Grindeanu: Acum, PSD da decizia lui Iohannis. Eu nu vreau sa se intample asta. Eu nu vreau sa am semne de intrebare daca va fi sau nu premier de la PSD. Eu nu vreau sa risc. Nu pentru mine. Am demisia scrisa, o inaintez cand se anunta noul premier de la PSD. Acest risc exista, nu mi s-a oferit la CEX o garantie a aceasta posibilitate e exclusa si a trebuit sa vin cu aceasta conditie buna pentru PSD.

- Ponta si Nastase v-au sarit in aparare. Au aparut zvonuri ca vreti sa rupeti PSD.

Grindeanu: Eu nu plec din PSD

-Ati vorbit cu Ponta inainte de CEX?

Grindeanu: Am vorbit cu Ponta, dar si cu multi alti membri de partid.

- Cat de mult au contat chestiunile legate de justitie in decizia CEX de azi?

Grindeanu: As specula daca v-as raspunde.

- Ati avut intalnire cu ambasadorul SUA de curand sai i-ati cerut sprijinul?

Grindeanu: Nu

- Va e teama ca Iohannis ar putea numi un tehnocrat?

Grindeanu: Pai tocmai v-am raspuns. Eu fac tot ce pot sa fie premier cineva din PSD. Incerc prin actiunile mele sa ramana premier de la PSD. CEX nu mi-a dat nici o garantie ca va urma premier PSD.

- A luat vreun ministru PSD apararea guvernului?

Grindeanu: Dna Olguta stia de 5 luni. Viorel Stefan era la fel de siderat ca mine de faptul ca o masuta din programul de guvernare era defalcata pe 41 de masuri. A incercat sa ofere explicatii, si-a aparat punctul de vedere.