Sprijinul administratiei americane pentru continuarea luptei anticoruptie si sustinerea statului de drept in Romania transmis cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis in SUA prevesteste "sfarsitul coalitiei PSD-ALDE", afirma USR intr-un comunicat transmis sambata.

"Prin sustinerea eforturilor fortelor reformiste, SUA descurajeaza in mod clar tentativele actualei majoritati PSD-ALDE de a face reversibile progresele inregistrate in justitie si in lupta impotriva coruptiei in ultimii ani si de a discredita niste institutii care sunt model de bune practici la nivelul international", se arata in comunicat, citeaza Agerpres.

Potrivit USR, faptul ca presedintele Romaniei se numara printre primii patru lideri ai UE invitati la Casa Alba de noua administratie este o confirmare a importantei pe care Washington-ul o acorda Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA.

"Presedintele SUA a recunoscut contributia importanta a Romaniei la NATO in Afganistan, dar si in combaterea terorismului si a dat tara noastra ca exemplu de stat care si-a indeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Aparare", se arata in comunicatul USR.

USR va monitoriza respectarea acestui angajament, "in conditiile de risc introduse de politica opaca si ineficienta a Guvernului Grindeanu si PSD", indica sursa citata.

In opinia USR, apartenenta Romaniei la NATO si Parteneriatul strategic cu SUA sunt pilonii esentiali pentru securitatea nationala. "Sustinem respectarea principiului proportionalitatii garantiilor de securitate date de NATO componentei sudice si nordice ale flancului estic. Pe fondul militarizarii Crimeii si transformarii ei intr-o zona anti-acces, consideram ca este nevoie de o prezenta intarita a NATO in regiune care sa restabileasca echilibrul de forte", precizeaza USR.

USR sustine totodata importanta ridicarii vizelor pentru cetatenii romani si a dezvoltarii dimensiunii de cooperare economica, inclusiv prin atragerea de mai multe investitii americane in Romania.