Presedintele a declarat ca:"Nu o voi numi niciodata pe Norica Nicolai ministru". Jurisitii sustin ca Traian Basescu poate fi obligat sa semneze numirea fie de Curtea Constitutionala, fie de Parlament. In primul caz, este nevoie de o decizie clara a Curtii care sa transeze conflictul dintre cele doua puteri ale statului. In cel de-al doilea, premierul va fi obligat sa opereze o remaniere guvernamentala mai ampla si sa ceara votul de incredere al Parlamentului. Constitutia nu prevede votul Parlamentului doar pentru un " post vacant" de ministru.

Parlamentul

Ideea a pornit chiar de la presedinte, care i-a recomandat lui Tariceanu sa se adreseze Parlamentului pentru a obtine votul acestuia, situatie in care va semna numirea.

Constitutia nu prevede insa procedura numirii unui ministru prin votul parlamentului, mai precis situatia de "remaniere simpla". Articolul 85, al 3, precizeaza ca doar atunci cind

" prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului ", presedintele poate revoca sau numi ministrii pe baza aprobarii Parlamentului.

In acelasi articol, la aliniatul 2, se spune clar ca in caz de " vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului ministru, pe unii membri ai Guvernului". Este situatia Noricai Nicolai.

Liviu Popescu sustine ca ar fi o incalcare a Constitutiei daca Tariceanu ar solicita votul Parlamentului pentru a-l obliga pe Basescu sa semneze numirea Noricai Nicolai.

Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Drept, afirma ca premierul ar trebui sa ceara votul de incredere al parlammentului pentru o remaiere mai ampla, in care s-o includa si pe Norica Nicolai.

Curtea Constitutionala

Liderii PNL au anuntat clar ca vor cere arbitrajul Curtii Constitutionale, situatie in care aceasta va fi obligata sa dea o decizie clara privind dreptul presedintelui de a se opune numirii unui ministru. Decizia precedenta a fost neclara si nu a rezolvat conflictul dintre cele doua autoritati ale statului, prevalindu-se de faptul ca premierul a fost obligat sa rermanieze guvernul, datorita exlcuderii PD. Astfel Adrian Cioroianu a fost de fapt numit prin votul legislativului.

Profesorul de drept constitutional, Corneliu Liviu Popescu, sustine ca de data aceasta Curtea va trebui sa dea o hotarire care sa transeze definitiv chestiunea. Popescu este de parere ca cele doua incidente din trecutul Noricai Nicolai nu ar trebui sa-i influenteze decizia pentru ca ele nu se incadreaza in prevederile potrivit carora cineva poate fi incompatibil cu functia de ministru. " Mai precis, are cazierul curat, nu a suferit condamnari, nu este pus sub interdictie. O persoana care are cazierul curat, poate fi numita ministru, deci Curtea nu poate invoca cele doua chestiuni din trecutul Noricai Nicolai".

In situatia in care Curtea va decide ca nu exista nici un inconvenient de natura legala in privinta Noricai Nicolai si va spune ca presedintele este obligat sa semneze numirea ministrilor in functie, atunci Traian Basescu va fi obligat sa se supuna deciziei. Altfel, ar incalca Constitutia.