Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, considera că vizita lui Klaus Iohannis în Statele Unite este un eveniment "deosebit de pozitiv", dar spune ca rezultatele întâlnirilor şefului statului de la Washington vor trebui discutate şi în Parlament, pentru a le conferi "legitimitate". Seful statului incepe duminica o vizita de 6 zile in Statele Unite, pe 9 iunie el urmand sa fie primit la Casa Alba de omologul sau american, Donald Trump.

Calin Popescu TariceanuFoto: senat.ro

"Doresc să exprim aprecierea că vizita pe care o va face Preşedintele României la Washington este un eveniment deosebit de pozitiv. Totodată, în numele celor pe care îi reprezint, am speranţa că rezultatele întâlnirilor oficiale programate vor stimula pe termen mediu şi lung cooperarea pe multiple planuri dintre ţara noastră şi Statele Unite în cadrul Parteneriatului Strategic", afirma Tăriceanu, citat de News.ro.

El considera că partidele şi politicienii au manifestat solidaritate şi consens în privinţa direcţiilor majore ale politicii externe, care, pentru prestigiul şi credibilitatea României, trebuie susţinute indiferent de componenţa majorităţii parlamentare.

"Mergând pe această logică, consider că obiectivele, care vor rezulta pentru cele două părţi în urma întrevederilor oficiale de la Washington, vor trebui supuse unor dezbateri ample, mai cu seamă în cadrul democratic al Parlamentului, dar şi sub egida Administraţiei Prezidenţiale, pentru ca legitimitatea, continuitatea şi predictibilitatea deciziilor majore de politică externă pe termen mediu şi lung să fie mai presus de ciclurile electorale şi de orice partizanat politic intern", mai spune presedintele Senatului.