Audierea fostului sef al campaniei PSD la alegerile prezidentiale din 2009, Viorel Hrebenciuc, din comisia parlamentara de ancheta a provocat o disputa intre Steluta Cataniciu (ALDE) si Cezar Preda (PNL, fost PDL), deputata fiind mirata de tehnica PDL de la acea vreme de a numara in paralel voturile si a le afisa intr-un tabel. Fostul lider al Partidului Democrat i-a explicat ca era vorba de un Excel proiectat pe panou, ironizand-o ca programul parea o "minune" pentru partidele care au pierdut, nu si pentru cei care au castigat, relateaza News.ro.

Steluta CataniciuFoto: Camera Deputatilor

Steluta Cataniciu a facut referire la un celebru clip aparut in presa, filmat in 2009 in sediul PDL, in care Adriean Videanu il anunta telefonic pe Viorel Hrebenciuc ca PSD si Mircea Geoana au pierdut alegerile. In spatele lui Videanu era proiectat un tabel, in care se centralizau rezultatele venite din teritoriu din procesele verbale, centralizate de reprezentantii partidului din sectiile de votare.

Cataniciu a afirmat in cadrul audierii lui Hrebenciuc in Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 ca un astfel de tabel nu era tehnic posibil.

"Cum va explicati dvs. ca la ora la care ati purtat acea discutie cu domnul Videanu in spatele dansului se afla acel tabel? Eu cel putin imi amintesc perfect cum arata tabelul si ne-a lasat tuturor, celor de buna-credinta sau nu neaparat, impresia ca acel tabel provenea din alta parte. Nu avea cum PD la acea ora, nu avea posibilitatea din punct de vedere tehnic, sa realizeze un asemenea tabel (...) Cum va explicati ca s-a putut realiza un astfel de tabel?", a intrebat Cataniciu.

Viorel Hrebenciuc i-a raspuns ca situatia "depaseste capacitatea sa tehnica de intelegere".

Deputatul PNL Cezar Preda, membru PDL la acea vreme, i-a explicat insa ca tabelul era doar un simplu Excel, proiectat pe un panou, ironizand-o pentru afirmatiile facute.

"Eu vreau sa-i spun doamnei vicepresedinte Cataniciu ca nu ma simt deloc ipocrit spunandu-va ca minunea pe care a vazut-o dumneaei in spate era de fapt o proiectie dintr-un Excel din calculator, unde lucrau patru operatori, care bagau fiecare date venite din judet, unde opera unul singur si centraliza procesele verbale primite. La ora 24.00, erau acolo toate 41 judete si cum intrau, cate sectii aveau (...) Ce vi se pare minunea lumii? O fi minunea lumii pentru partidele care nu si-au propus sa castige in Romania alegerile, dar partidul meu in timpul acela castiga alegerile in Romania si batea si PSD", i-a raspuns Preda.