Plenul Camerei Deputatilor va da martea viitoare un vot asupra cererii DNA de urmarire penala in cazul lui deputatului PSD Eugen Bejinariu, dupa ce saptamana trecuta Comisia Juridica a dat un aviz negativ.

Eugen BejinariuFoto: Camera Deputatilor

In legislatura trecuta, Comisia juridica daduse un vot favorabil urmaririi penale a lui Bejinariu. Potrivit deputatului PNL Florin Roman, PSD, ALDE si UDMR au votat impotriva urmaririi penale, in timp ce PNL si USR au dat un vot "pentru". Totodata, Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a declarat ca decizia de a respinge solicitarea este corecta, intrucat faptele de care este acuzat Bejinariu s-au prescris.

Reluarea procedurii in cazul lui Bejinariu a avut loc dupa ce Procurorul general, Augutin Lazar, i-a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in care ii cere sa urgenteze dispunerea masurilor legale in cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz in serviciu, pentru care DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale in noiembrie 2016.

"Revenim la adresa noastra din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmaririi penale fata de Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea SGG in perioada 2000- 2004 pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu si va adresam rugamintea sa dispuneti masurile legale in vederea urgentariii procedurilor prevazute de Legea 115 privind responsabilitatea ministeriala", se arata in scrisoarea procurorului general, citata de News.ro.

Cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale in cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost retrimisa, pe 4 aprilie, de plenul Camerei Deputatilor la Comisia juridica, la solicitarea lui Nicolicea.

Plenul Camerei Deputatilor din fostul legislativ in care urma sa fie votata cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu a fost suspendat, pe 5 decembrie 2016, din lipsa de cvorum, dupa ce cu o saptamana inainte sedinta nu s-a putut desfasura tot din lipsa de cvorum.

Ulterior, la alegerile din 11 decembrie, Eugen Bejinariu a fost ales deputat din partea PSD pentru un nou mandat.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, in 14 februarie, ca cererea DNA privind urmarirea penala a deputatului Eugen Bejinariu, care dateaza din mandatul trecut, va fi votata curand, explicand ca, pana acum, subiectul a fost amanat pentru ca pe ordinea de zi a plenului au fost "subiecte mai importante".

Procurorii DNA vor sa il puna sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru ca, in perioada in care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, incalcand dispozitiile privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele hotararilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 si nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, invocandu-se, in mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, in scopul favorizarii acesteia prin evitarea organizarii unei licitatii publice.