Presedintele PNL, Raluca Turcan, a trimis Avocatului Poporului, miercuri, o scrisoare in care solicita acestuia sa conteste la Curtea Constitutionala OUG 33/2017, prin care a fost modificata procedura de numire a presedintelui Autoritatii Nationale in Comunicatii, astfel incat acesta sa fie numit de catre Parlament in loc de presedintele Romaniei. Scrisoarea mentioneaza ca Guvernul nu ofera o justificare pentru procedura de urgenta, iar ordonanta a fost adoptata fara avizul Consiliului Legislativ, potrivit news.ro.

Actul normativ pentru care liberalii cer interventia Avocatului Poporului, ca singura institutie care poate contesta la Curtea Constitutionala, o ordonanta de urgenta, este Ordonanta de urgenta nr. 33/2017, adoptata de Guvern pe 23 aprilie. Conform noilor prevederi legale conducerea ANCOM este asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti pe baza propunerii Executivului de catre cele doua Camere ale Parlamentului, reunite in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti. Anterior, presedintele ANCOM si cei doi vicepresedinti erau numiti de catre seful statului.

Primul argument invocat de catre PNL este lipsa unei justificari solide privind modificarea legislativa prin ordonanta de urgenta. In scrisoarea trimisa de Raluca Turcan lui Victor Ciorbea sunt incluse decizii din jurisprudenta CCR in care mai multe ordonante au fost declarate neconstitutionale tocmai pentru ca lipsea o argumentatie care sa justifice procedura de urgenta a legiferarii.

In al doilea rand, PNL sustine ca Guvernul a incalcat Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, deoarece nu proiectul de OUG a fost adoptat fara avizul Consiliului Legislativ. ￯Studiind data adoptarii OUG 33/2017, anume 27 aprilie 2017, precum si data emiterii avizului Consiliului legislativ -28 aprilie 2017, constatam ca Guvernul nu a tinut cont de punctul de vedere al Consiliului Legislativ (...) Constatam, astfel, ca au fost incalcate prevederile art. 1 alin. (5) din Constitutie: "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", se arata in scrisoarea PNL

Ca motiv intrinsec, PNL invoca si incalcarea art. 11, alin. 2 din Constitutie, ("Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern"). "Eliminarea Presedintelui Romaniei din procedura de desemnare a conducerii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii reprezinta o incalcare a obligatiilor de impartialitate in luarea deciziilor de reglementare in domeniul comunicatiilor ce revin Romaniei din transpunerea Directivei 2002/21/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 martie 2002 privind un cadru de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice. Modificarea realizata prin ordonanta criticata incalca toate cerintele Comisiei Europene avute in vedere si in preambulul actului de infiintarea a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (OUG 22/2009)", sustin liberalii.

Adrian Dita a fost numit, in 11 mai, de catre plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, in functia de presedinte al Autoritatii Nationale in Comunicatii, cu 236 voturi "pentru" si zece "impotriva".

In aprilie, a fost aprobata o ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a Autoritatii Nationale in Telecomunicatii ANCOM, respectiv numirea presedintelui si vicepresedintilor acestei institutii se va face la propunerea Guvernului, asa cum era si inainte de modificare, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite. Inainte de aprobarea acestei OUG conducerea ANCOM era numita de catre presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in 3 mai, ca "speta ANCOM seamana izbitor cu speta ordonantei 13", el subliniind ca problema nu este de legalitate, ci de oportunitate si ca Guvernul inca nu a inteles care este rolul sau in arhitectura constitutionala. Presedintele a precizat ca Guvernul are o putere foarte mare si "poate sa faca aproape orice, dar asta nu inseamna ca trebuie sa faca orice", ci trebuie sa guverneze, sa ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea Romaniei, pentru apararea tarii, pentru intarirea si stabilizarea dezvoltarii.