Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, intr-o vizita in judetul Ialomita, ca impreuna cu ministrul Agriculturii vrea sa incurajeze oierii sa nu mai arda lana, prin acordarea unor subventii de 1 leu pe kilogramul de lana vanduta, scrie News.ro. Dragnea a mai spus ca ministrul Agriculturii impreuna cu ministrul Cercetarii au inceput sa se gandeasca la cum poate fi folosita lana si au realizat un material pentru izolare.

"In programul nostru am discutat despre situatia lanii. 75% din lana din Romania se arunca. In programul nostru este prevazut pentru anul viitor sa realizam acele centre de colectare, dar am vrea sa nu pierdem nici anul acesta lana. Adica sa-i incurajam pe oieri sa nu arunce lana pe camp sau sa nu o arda. Ministrul Agriculturii impreuna cu ministrul Cercetarii au inceput sa se gandeasca la cum poate fi folosita lana. Au realizat un material pentru izolare, deci care este mult mai bun decat vata minerala", a afirmat Dragnea

Liderul PSD a adaugat ca ministrul Agriculturii a transmis ca daca ciobanii vor pastra anul acesta lana vor primi la anul subventie pe fiecare kilogram de lana vandut. "Am inteles ca 1 leu pe kilogram", a spus Drganea.

"Lana in orice caz am luat-o de la un cioban si i-am spus: decat pe gard, mai bine in pat lana aceasta ca este mai bine asa sau in peretii caselor, asa cum spunea domnul presedinte. Analizam toate metodele prin care sa luam toata cantitatea de lana pentu a nu-i da foc", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Liderul PSD a precizat ca in ceea ce priveste carnea de oaie si carnea de miel, a vorbit cu ministrul Agriculturii si l-a rugat sa se concentreze pe tarile din Golf, pentru ca sunt multe cereri de carne de ovine care provin din zona respectiva. "Dar din pacate in Romania nu s-a putut realiza un export, o preluare centralizata, organizata, eficienta si care sa elimine pe cat se poate samsarii si intermediarii. Mi-a spus ca a avut mai multe intalniri cu oficiali si reprezentanti ai unor tari din Golf si acum lucreaza la un sistem prin care sa se realizeze aceasta preluare a ovinelor din Romania in doua variante: ori sa le preia in viu, ori sa investeasca aici. Discutia a fost sa devenim principalul furnizor pentru zona respectiva", a completat Dragnea.

Guvernul intentioneaza sa construiasca centre de colectare a lanii si pieilor de oi si capre, finantate din fondul suveran de investitii, iar una dintre posibilele utilizari ale lanii ar fi realizarea de plapumi pentru saraci, a anuntat ministrul Agriculturii la inceptul lunii februarie.