Deputatii Nicolae Bacalbasa (PSD) si Corneliu Bichinet (PMP) au purtat un dialog suburban de la tribuna parlamentului, la o ora dupa ce presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs prilejuit de Ziua Europei. Mai intai, Bacalbasa a luat cuvantul si s-a referit la Raluca Turcan ca "Gurgan, Curcan", apoi i s-a adresat unei deputate din sala spunandu-i "da cu labele, vezi ca faci fractura". Deputatul PSD i s-a adresat si lui Bichinet, care vorbise inaintea sa, si i-a spus ca Vasluiul este celebru pentru violuri si discursuri bune. Replica lui Bichinet - "Ati trecut de multe ori stimate domnule scriitor prin judetul Vaslui si nu v-a stricat nimeni rozeta."

Nicolae BacalbasaFoto: cdep.ro

"Colegul meu de la Vaslui (se adreseaza deputatului de Vaslui PMP Bichinet, antevorbitor - n.r.) - violuri si discursuri bune in Parlament ofera Vasluiul! Eu sunt fractiunea care nu-si sie gura din parlamentul roman. Eu unul nu o sa ma las speriat de amenintarile distilate ale doamnei Gurgan, Curcan, imi scapa, ma scuzati, sunt batran (referindu-se la Raluca Turcan care a vorbit inainte - n.r.)" a spus Bacalbasa de la tribuna parlamentului.

Apoi, catre o deputata care batea cu mana pe banca, facand un gest cu bratul: "Da cu labele, vezi ca faci fractura, vezi domnisoara ca faci fractura si pe urma nu mai poti sa ...votezi."

Dupa ce l-a avertizat sa incheie, deputatul Gabriel Vlase (PSD) care conducea sedinta i-a inchis microfonul lui Bacalbasa si i-a spus sa mearga in sala, iar la microfon a venit din nou Bichinet, pentru dreptul la replica.

"Ati trecut de multe ori stimate domnule scriitor prin judetul Vaslui si nu v-a stricat nimeni rozeta" a fost replica lu Bichinet.

In semn de protest fata de acest dialog, deputatii USR au parasit sala de plen.

"Am decis cu totii sa iesim din sala pentru a protesta fata de nivelul suburban la care a ajuns Parlamentul. Am vazut din partea unui barbat la adresa unei femei, mai intai, dupa care am vazut o replica intr-un limbaj care nu poate fi reprodus. Nu credem ca asta este limbajul pe care il asteapta cetatenii de la Parlamentul Romaniei. Credem ca protestul nostru o sa ajute la normalizarea situatiei din Parlament", a spus Nicusor Dan, anuntand, totodata, ca va cere sanctiuni pentru parlamentarii Corneliu Bichinet de la PMP si Nicolae Bacalbasa de la PSD, transmite Agerpres.

Intrebat daca un Cod de conduita al parlamentarilor ar putea rezolva aceste probleme, presedintele USR a afirmat ca un asemenea document "este o obligatie pe care Romania si-a asumat-o pentru MCV", dar ca acesta trebuie sa contina sanctiuni pentru a fi eficient.

"Putem sa avem oricate coduri daca nu avem sanctiuni in el ... E vorba ca, de multe ori, in plenul Parlamentului, au fost atacuri nedemne la persoane, de multe ori la femei, si lucrul acesta nu trebuie sa se mai intample", a mai spus Nicusor Dan.

Ambii deputati sunt cunoscuti in parlament pentru astfel de luari de cuvant in plen.