Camera Deputatilor si Senatul se reunesc, marti, in sedinta comuna pentru a aproba infiintarea comisiei de ancheta privind eventuala implicare fara drept a unor institutii sau persoane in desfasurarea procesului electoral la alegerile prezidentiale din 2009, potrivit news.ro.

Sedinta plenului reunit este programata sa inceapa la ora 12.

Primul punct pe ordinea de zi a sedintei este prezentarea de catre presedintele Klaus Iohannis a unui mesaj cu prilejul sarbatoririi a 140 de ani de la Proclamarea Independentei de Stat a Romaniei, precum si cu ocazia Zilei Europei.

Ulterior, deputatii si senatorii vor trebui sa se pronunte asupra proiectului de hotarare privind infiintarea unei comisii de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009.

"Maine va fi adoptata (comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 - n.r.). Maine, dupa interventia presedintelui in plenul reunit, va fi un plen reunit in care se va hotari infiintarea comisiei, componenta, obiectivele si modificari la Regulamentul comun", a afirmat, luni, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Intrebat daca va conduce aceasta comisie, Liviu Dragnea a spus ca, cel mai probabil, nu. "Nu stiu, nu cred. Nu ma fost niciodata hotarat, numai din presa aflam ca o sa conduc eu comisia", a raspuns presedintele PSD.

Liviu Dragnea a anuntat, in data de 12 aprilie, la Antena 3, ca intentioneaza sa preia conducerea comisiei parlamentare de ancheta privind implicarea unor institutii in desfasurarea alegerilor prezidentiale din 2009, urmand sa verifice daca presedintele Camerei Deputatilor poate prelua presedintia unei comisii de ancheta.

"Am vorbit cu colegii mei sa verifice daca eu, ca presedinte al Camerei, pot fi presedinte al acestei comisii de ancheta", a declarat liderul PSD.

Presedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, la Parlament, ca Regulamentul Camerei Deputatilor a fost modificat, astfel incat persoanele care sunt invitate la audieri in cadrul comisiilor de ancheta sa fie obligate sa dea curs invitatiei, in caz contrar existand posibilitatea ca acestea sa fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevarului.

Modificarea a provocat nemultumirea liberalilor care au afirmat ca modificarea adusa Regulamentului este neconstitutionala. "Analizam sa contestam la Curtea Constitutionala propunerea de modificare la Regulament pe care PSD a facut-o astfel incat sa poata cu orice chip sa audieze persoanele pe care ei le vor, chiar daca Constitutia interzice. CCR s-a pronuntat pe acest subiect si exista o intreaga jurisprudenta in domeniu", a afirmat, miercurea trecuta, Raluca Turcan, presedintele PNL.