Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat luni in plenul Senatului ca motivul pentru care Liviu Dragnea a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului Legii gratierii si adoptarea lui in forma transmisa de Guvern este ca in respectiva forma legea prevede gratierea celor condamnati pentru infractiuni electorale, dar si a celor condamnati cu suspendare, asa cum este cazul liderului PSD, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Dragnea a fost insa condamnat pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, iar in forma guvernului toate infractiunile prevazute in aceasta lege sunt exceptate de la gratiere.

"Haideti sa spunem tuturor care este motivul pentru ca, in realitate proiectul in forma aceasta este un moft. Nu atinge obiectivul eliberarii din penitenciar a unui numar suficient si necesar, insa rezolva speta punctuala a domnului Dragnea. In proiectul comisiei nu se pune problema gratierii infractiunilor electorale si a faptelor care au o condamnare cu suspendare, pe cand in initiativa Guvernului stiti foarte bine ca faptele, infractiunile electorale sunt gratiate precum si condamnarile cu suspendare. Ca atare, pe romaneste, domnul Dragnea doreste intoarcerea la comisie, nu PSD-ul, ci domnul Dragnea, tocmai pentru ca ii este dedicat acest proiec", a sustinut in plen Alina Gorghiu, citata de News.ro.

Senatoarea PNL a solicitat respingerea Legii gratierii, nu retrimiterea acesteia la comisia juridica.

"Deci daca acesta este motivul, haideti sa nu mai facem tot jocul asta ieftin pentru domnia sa, sa incercam sa agreem cu totii ca este un proiect prost, nu criticabil, prost, ca n-are nicio legatura cu obiectivul propus, ca avem o lege cu masuri alternative la executarea pedepsei cu condamnare, ca avem alte proiecte de legi care pot fi discutate in procedura de urgenta si pe care sa le discutam", a mai spus Gorghiu.

La ce s-ar putea referi Alina Gorghiu

In forma modificata de comisia juridica, art. 391 si 392 din Codul Penal - infractiunile electorale - erau exceptate de la gratiere. In forma initiala a guvernului, acestea se gratiaza.

Pe de alta parte, Dragnea a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.13 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, iar in forma guvernului toate infractiunile prevazute in aceasta lege sunt exceptate de la gratiere.

Din sentinta: "Majoreaza pedeapsa principala aplicata inculpatului Dragnea Liviu Nicolae pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.13 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal, de la 1 an inchisoare la pedeapsa de 2 ani inchisoare. Mentine modalitatea de executare a pedepsei si majoreaza termenul de incercare de la 3 ani la 4 ani."

*Art. 13:

Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

UPDATE 2 Proiectul in forma venita de la guvern nu prevede gratierea pedepselor cu suspendare, ci gratierea "pedepselor cu inchisoarea". Gratierea pedepselor cu suspendare a fost prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta privind gratierea intocmit de Florin Iordache inainte de a redacta si trimite acest proiect de lege. Citeste aici detalii.

De semnalat insa faptul ca si infractiunea de marturie mincinoasa (art. 273 din Codul Penal), pentru care a fost trimis in judecata de catre DNA Calin Popescu-Tariceanu, este gratiata in forma guvernului, insa fusese exceptata de la gratiere in forma care iesise din comisia juridica.

Citeste aici proiectul in forma initiala

Citeste aici raportul care nu a mai ajuns la vot

Presedintele Senatului a fost trimis in judecata in iulie 2016 de procurorii anticoruptie pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dosarul acestuia urmand sa fie solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Proiectul de lege al gratierii in forma Guvernului prevede ca acesta se aplica pentru fapte comise pana la data de 18 ianuarie 2017.

Atat Liviu Dragnea cat si Calin Popescu Tariceanu au declarat luni ca sustin proiectul in forma initiala a guvernului.

Citeste aici detalii