Dacian Ciolos: Nu mai e suficient sa spunem ca ne-am facut treaba fata de societate delegand atributiile unor lideri, prin vot

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 mai 2017, 21:40 Actualitate | Politic

Dacian Ciolos
Foto: Facebook - Dacian Ciolos
Fostul premier Dacian Ciolos spune ca nu mai este suficient sa spunem ca ne-am facut treaba fata de societate delegand atributiile unor lideri, prin vot, platind cotizatii sau facand donatii, si este nevoie de implicarea tuturor pentru a gasi solutii, nu doar cu like-uri sau doar iesind in strada.

Dacian Ciolos a vorbit, sambata, la conferinta TEDxEroilor de la Cluj, despre importanta implicarii societatii in actul de guvernare, dincolo de proteste, vot sau cotizatii pentru diverse organizatii, transmite News.ro.

"Nu mai e suficient sa spunem ca ne-am facut treaba fata de societate delegand atributiile unor lideri, prin vot, platind cotizatii sau facand donatii. Societatea are nevoie de fiecare dintre noi pentru ca fiecare suntem unici. (...) Suntem intr-o tranzitie a modului de guvernanta a societatilor. Suntem intr-o faza de tranzitie de la o guvernanta piramidala, la o guvernanta de retea, de networking. Nu vom mai putea gasi solutii doar delegand lideri care au facut o meserie din activitatea de om politic, ceea ce nu e un lucru bun. Solutiile nu vor mai veni asa, ci avem nevoie sa ne asumam noi pentru a putea gasi solutii impreuna. Cu atat mai mult in acest context este nevoie de implicarea fiecaruia", a explicat Ciolos.

El a insistat pe faptul ca democratia clasica are nevoie de evolutie pentru a se adapta rigorilor societatii din prezent, explicand ca implicarea in societate trebuie sa mearga dincolo de like-uri si chiar de proteste.

"Cred ca si democratia venita din antichitate are nevoie de ameliorare si evolutie in modul de cercetare a guvernantei societatii (...)  Am primit solicitari aproape culpabilizatoare cu privire la implicarea mea si raspunsul meu este: cu totii trebuie sa ne implicam, nu doar cu like-uri sau doar iesind in strada. Este nevoie de mai mult de atat. Energia contestarii care e deja o forma de exprimare a unor asteptari este important sa o putem canaliza intr-o energie a constructiei si sunt convins ca aceasta energie, cu imaginatia pe care o avem, ne poate ajuta sa gasim cele mai bune solutii", a mai sus Dacian Ciolos.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


4269 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  corecta observatie (Sâmbătă, 6 mai 2017, 22:15)

  athos64 [utilizator]

  Corecta observatie, dar as mai adauga ceva: nici corectitudinea politica nu mai este suficienta. Am intrat intr-o capcana generata de un model eminamente socialist: redistribuirea fortat/benevola a bunastarii. Aceasta a permis politicienilor sa faca promisiuni de acordare a unor beneficii nesperate si de neobtinut altfel decat prin intermediul unor politici fiscale si bugetare arbitare, dar validate prin vot - iaca s-a nascut populismul ca surogat al democratiei. Nu exista iesire in afara acceptarii unui adevar elementar: cooperarea este economie, nu politica. Leadeshipul inseamna capacitatea de a mentine o codificare simpla a relatiilor umane si nu tentatia de a corecta de dragul exercitarii puterii.
 • -13 (15 voturi)    
  Vag si confuz . (Sâmbătă, 6 mai 2017, 23:27)

  adrian88000 [utilizator]

  Cum sa ne implicam mai mult ? Sub ce forma sa fie acesta implicare ?
  Si, asa usor ,vad ca ia in derizoriu protestele. Zice ca exista o forma mai buna de implicare . care ?
  • +13 (15 voturi)    
   Mai activ (Duminică, 7 mai 2017, 1:01)

   Florin Cj [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   Nu ai inteles. Protestele au fost binevenite si nu le contesta, dar este nevoie de mai mult; din partea fiecaruia. Ceea ce am realizat si realizam prin proteste este doar un blocaj temporar al asaltului acestor derbedei asupra justitiei / statului de drept. Practic noi stam in garda si asteptam urmatoarea lor miscare. Deja exista un trend al celor aflati la "butoane" si nu numai. Uite de unde sare iepurele la disperare...fostul presedinte...care practic, cel putin in viziunea mea "a dat drumul" la un moment dat drumul la o justitie cat-de-cat mai aproape de sperantele noastre. Il vezi urcat pe podium si vocal alaturi de Tariceanu, Dragnea, Nicolicea si celalalt fatalau, presedinte al comisiei. Revenind, protestele sunt doar o reactiune, venim din defensiva. Ceea ce propune dl. Ciolos alaturi de proteste este sa trecem in ofensiva. Doua-trei idei ar putea fi: implicarea intr-un partid (sange proaspat), activitati in cadrul unor ONG, presiuni/tragere la raspundere a alesilor locali (deputat/senator), etc.
   • +1 (3 voturi)    
    Acel partid ar trebui să fie creștin-democrat, (Duminică, 7 mai 2017, 2:25)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui Florin Cj

    cam cum era CDU pe vremea lui Helmut Kohl.

    Un partid cu politici economice de centru-dreapta și cu politici sociale de centru-stânga. Asta e creștin-democrația autentică, pe care România nu a avut-o niciodată.

    Justiția e utilă și necesară, dar nu e suficientă. Ea nu produce bunuri și servicii, iar pentru cei care produc acele bunuri și servicii e important să poată păstra o parte semnificativă din valoarea muncii lor. Altfel economia migrează în subteran sau migrează de tot.

    Corupția e rea, dar abuzurile socialiste ”cu legea în mână” sunt uneori chiar mai rele. Poți să-i iei unui om cea mai mare parte a rezultatelor muncii lui, dar dacă va refuza să mai muncească sau va emigra, nu vei mai avea ce să-i iei. Iar funcționarii publici chiar nu sunt capabili să-și plătească salarii și pensii unii altora, cineva mai trebuie să mai și muncească efectiv.
   • +2 (2 voturi)    
    pentru Florin (Duminică, 7 mai 2017, 10:00)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Florin Cj

    Daca Ciolos a vrut sa spune ce ai tradus tu, e O.K. !
    Corect, sa trecem in ofensiva.
    Dar de ce el a spus atat de confuz, incat a avut nevoie de traducere ?
    De ce nu a spus ceea ce tu ai spus ? Era mult mai
    clar mesajul !
  • +11 (13 voturi)    
   Poti sa te implici asa: (Duminică, 7 mai 2017, 1:55)

   blabl423 [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   Parere personala, nu fac toate astea momentan, dar imi doresc sa fac cat mai multe in viitor:
   1) investeste energie sa iti convingi rudele si prietenii sa voteze informat si nu doar din ce aud la televizor
   2) contribuie la informarea corecta a populatiei: fa-ti un site/blog, distribuie pliante sau alege alta forma prin care poti propune solutii legate de teme importante din societate, de exemplu legat de problema traficului din Bucuresti. O problema mare a Romaniei este ca cei care se informeaza doar de la televizor sunt in mare parte manipulati pentru ca presa este in mare parte vanduta unor diverse grupuri de interese.
   3) implica-te in voluntariat pentru ONGuri sau asociatii politice care sustin solutii inteligente pentru cauze importante. Acolo iti poti face auzite si dezbatute solutiile intr-un cadru mai larg, sau poti contribui la implementarea altor idei in care te regasesti.
   4) trage de urechi institutiile statului si politicienii prin contact direct (e-mail, cereri, dat in judecata, proteste, etc) de fiecare data cand o dau in bara
   5) asociaza-te cu oameni care gandesc ca tine pe anumite teme si luati atitudine folosind unul din mijloacele 2), 3) sau 4).
   6) Implica-te in politica sau asociatii politice si tinteste raspandirea ideilor tale la un nivel cat mai sus, acolo unde pot fi auzite de factorii de decizie.

   Doar cateva idei, mai sunt multe altele, sunt convins :)
   • 0 (0 voturi)    
    pentru blabl423 (Duminică, 7 mai 2017, 10:05)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui blabl423

    Multumesc pentru idei. Dar , trebuie sa marturisesc , eu personal sunt foarte implicat. Sunt membru
    fondator al unei organizatii judetene a USR.
    Si sunt forte implicat in activitatea acestei organizatii.
    Nedumerirea mea se referea la mesajul lui Ciolos.
    Nu intelegeam ce vrea el sa spuna , despre implicare. Si mai ales, ce ar putea intelege si pune in practica cei care i-au citit mesajul.
    • 0 (0 voturi)    
     A fost un antrenor roman (acum este in USA) Bela (Duminică, 7 mai 2017, 20:50)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     Karoli. Zicea cam asa: eu numesc Olimpiada perioada de 4 ani dintre Jocurile Olimpice in care cei ce vor sa participe au timp ca sa se pregateasca pentru a castiga medalii.
     As traduce asta in politica cam asa: aveti 4 ani petru a va face cunoscute ideile de conducere a tarii, petru ca aceste sa ajunga la populatie care sa le considere valabile si sa va voteze la viitoarele alegeri.
     • 0 (0 voturi)    
      pentru ty (Luni, 8 mai 2017, 23:45)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui ty

      Multumesc ! Foarte corect sfatul.
 • +3 (3 voturi)    
  Pacat ca nu avem cu cine... (Duminică, 7 mai 2017, 3:45)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Nu putem avea niciodata democratie adevarata care sa evolueze cu PSD, ALDE, PNL si restul mizeriilor

  Faptul ca trebuie sa stam la panda zilnic arata unde s-a ajuns. Gunoaiele trebuie curatate. Si nu ma refer cum o face CCR.
 • -2 (2 voturi)    
  se contrazice singur (Duminică, 7 mai 2017, 9:17)

  demaGOCU [utilizator]

  A venit ca tehnocrat, adica specialistii decid, si acum spune ca toti diletantii trebuie sa se implice. Te miri ca ii spune lumea GUVERNUL ZERO! Ma scapa rasul.
  • +1 (1 vot)    
   decat guvernul ponta sau GUVERNUL DUBLU ZERO (Duminică, 7 mai 2017, 21:00)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui demaGOCU

   guvernul Ciolos a fost un progres (asta dupa standardele PSD)
 • 0 (0 voturi)    
  Prejudecati globale (Duminică, 7 mai 2017, 17:58)

  Daniels22026 [utilizator]

  Toti intuim ca democratia poate fi cumva ameliorata si va fi mai sigur mai eficienta, dar nu stim exact cum. In schimb, democratia parlamentara e un model in afara caruia nu indraznim nici macar sa gandim. Pentru intelectualitatea de pretutindeni, conceptul democratiei parlamentare este sfant in sens religios.

  Hai sa inteleg teama oamenilor de tehnologia informatiei, care chipurile nu ar fi capabila sa sustina democratia participativa. Bine, hai sa iertam prejudecata asta. Hai sa iertam si teama societatii de statul de drept. Pentru ca multi confunda autoritatea cu abuzul si-si gatesc salata colorata din toate conceptele. Asta e. Suntem oameni, gresim, avem o memorie limitata, etc. Gresim fara sa vrem. Hai sa iert si absenta statului minimal din dezbaterea publica, si alte notiuni simple si eficace, ca de, nu le-oi stii eu chiar pe toate.

  Dar nu pot sa inteleg retardul mintal privind relatia dintre productivitatea muncii si munca. Cresterea productivitatii muncii implica munca omeneasca tot mai putina. E foarte clar ca tehnologia schimba tot mai repede stilul de viata, tot mai multe industrii vor da faliment, iar ritmul falimentelor se va inteti odata cu ritmul innoirii. E absolut normal ca tehnologia sa ne confere tot mai multe, pentru toti, de calitate tot mai buna, cu munca din ce in ce mai putina. Dar n-avem curajul sa oferim venitul universal, de teama ca s-ar lenevii societatea. Suntem absolut nebuni! Toti oamenii din afara circuitului economic decent, toata disperarea lor de a supravietui, se vor intoarce razbunator impotriva societatii si a progresului, impotriva stiintei si tehnologiei.

  Dar nu. Noua ne trebuie mai multa politica, mai multa birocratie, mai multe legi, cat mai complicate si mai imbecile, etc. Exact asta ne trebuie noua, plus privilegii, pentru categoriile electorale cele mai implicate. Nu, venitul universal chipurile nu ne trebuie, ca se leneveste lumea. Mai bine sa se omoare oamenii intre ei, decat sa ne ocupam mai putin de politica ...


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri