Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, o serie de excepţii la faptele penale care urmează să fie graţiate, printre acestea numărându-se omorul, violul, traficul de persoane, furtul şi infracţiunile comise cu violenţă, informeaza News.ro.

Comisia juridica din SenatFoto: Agerpres

Potrivit dezbaterilor din comisia juridică, o serie de infracţiuni prevăzute atât de noul, cât şi de vechiul Cod Penal, urmeză să fie exceptate de la graţiere.

Astfel, persoanele condamnate la închisoare cu executare pentru infracţiunile prevăzute la articolele 188 – 192 nu vor fi eliberate din penitenciare. Articolele respective incriminează infracţiunile contra vieţii, precum omorul, omorul calificat, uciderea la cererea victimei, determinarea sau înlesnirea sinuciderii şi uciderea din culpă.

De asemenea, infracţiunile contra integrităţii corporale sau sănătăţii, prevăzute la articolele 193 – 198 ale noului Cod Penal, sunt exceptate de la graţiere. Acestea sunt: lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămrile cauzatoare de moarte, vătămarea corporală din culpă, relele tratamente aplicate minorului şi încăierarea. I

Infracţiunile săvârşite asupra unui membru de familie, precum violenţa în familie şi uciderea ori vătămarea nou-născutului, prevăzute la articolele 199 şi 200 ale noului Cod Penal, sunt şi ele exceptate de la a fi graţiate.

Nici agresiunile asupra fătului, precum întreruperea ilegală a cursului sarcinii şi vătămarea fătului, incriminate de articolele 201 şi 202, sau lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în primejdie şi împiedicarea ajutorului – art. 203 şi 204 - nu beneficiază de graţiere.

Infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută la articolul 205, şantajul, hărţuirea, sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, supunerea la muncă forţată sau obligatorie, proxenetismul, exploatarea cerşetoriei, folosirea unui minor în scop de cerşetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate şi folosirea prostituţiei infantile – articolele 207 – 216 indice 1 – sunt, de asemenea, exceptate de la a fi graţiate. Infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale, precum violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, hărţuirea sexuală – incriminate de articolele 218 – 223 ale noului Cod Penal – sunt şi ele exceptate de la graţiere.

De asemenea, violarea de domiciliu săvârşită de o persoană înarmată, în timpul noţii ori prin folosire de calităţi mincinoase, incriminată de articolul 224 alin. (2), nu va fi graţiată.

Nici violarea vieţii private (art. 226) sau furtul calificat săvârşit asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural, săvârşit prin violare de domiciliu sau de o persoană înarmată, precum şi furtul calificat de ţiţei, componente de sisteme de irigaţii, reţele electrice etc. (art. 229, alin. 2 şi 3), nu sunt infracţiuni care să beneficieze de graţiere.

În aceeaşi situaţie sunt şi faptele incriminate de articolele 233 – 236 ale noului Cod Penal, precum tâlhăria, tâlhăria calificată, pirateria şi tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, dar şi cele prevăzute de articolele 238 şi 239 – abuzul de încredere şi abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor. Infracţiunea de exploatare patrimonială a unei persoane vulnerabile, prevăzută la articolul 247, cele de distrugere a unui înscris sub semnătură privată sau distrugerea unui bun prin incendiere ori explozie (art. 253, alin. 2-4) şi cele de distrugere calificată (art. 254), tulburarea de posesie (art. 256), ultrajul (art. 257), de asemenea, nu beneficiază de graţiere.

Excepţii de la lege sunt şi infracţiunile precum traficul de migranţi (art. 263), facilitarea şederii ilegale în România (art. 264), inducerea în eroare a organelor judiciare (art. 268), favorizarea făptuitorului (art. 269), influenţarea declaraţiilor (art. 272), mărturia mincinoasă (art. 273), răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei (art. 274), sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275), compromiterea intereselor justiţiei (art. 277), ultrajul judiciar (art. 279), cercetarea abuzivă (art. 280), supunerea la rele tratamente (art. 281), tortura (art. 282), represiunea nedreaptă (art. 283), evadarea (art. 285), înlesnirea evadării (art. 286) şi neexecutarea sancţiunilor penale (art. 288). Toate infracţiunile din noul Cod Penal exceptate de la a fi graţiate au fost corelate cu infracţiunile identice sau similare din vechiul Cod Penal.

Dezbaterile asupra proiectului de lege a graţierii vor fi reluate joi dimineaţă la ora 10:00 de către comisia juridică, urmând ca senatorii jurişti să decidă dacă infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese vor fi sau nu graţiate.